Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cetatea Mikó

Zoom Cetatea Mikó

Vina. Ce termen frumos, ce util, ce românesc: „Cine e de vină?”, „Nu eu sunt de vină”, „Numai tu ești de vină”, „De vină e Guvernul”, „Săracii sunt de vină”, „Bogații sunt de vină” etc. (pot continua așa până mâine, dar sunt convins c-ați prins ideea). Revenind la oile noastre, adică la turism: cine-i de vină pentru lipsa de promovare a Secuimii?

În al treilea rând, vina este a secuilor, clar. Într-o sută de ani de Românie și treizeci de ani de libertate (mă rog, cifre aproximative), secuii au promovat autonomia și nimic altceva; păi, treabă-i asta?! E drept că de vreo doi-trei ani am început și eu s-aud glume cu secui spuse de secui, dar nu de glume e vorba aici.

În al doilea rând, vina e a voastră, a cititorilor revistei, care vă spargeți banii de vară în Grecia și cei de iarnă în Austria, pe motiv că „România n-are autostrăzi”. N-are, ce, am zis eu că are?! Dar omul nu merge-n concediu ca să se dea pe autostradă, ci ca să se simtă și el bine, să uite de tentația de a-și sugruma șeful, să se relaxeze; și-n România sunt locuri d-astea de relaxare, căcălau!

În primul rând, vina a e noastră, a băieților de la pagina 20, care călcăm planeta în cruciș și-n curmeziș, dar am lăsat (parcă programatic!) pe-afară cele trei tărâmuri magice ale României, de parc-am aștepta să le calce concurența, să le scrie și să ne lase pe noi fără pâine: e vorba, desigur, de Cazane, Deltă și Secuime (le-am așezat în ordine alfabetică, să nu se supere nimeni). În ceea ce mă privește, e momentul să-mi dau un cap în gură, să fac mea culpa și să m-apuc de treabă, că timpu-i scurt. Azi, Cetatea Mikó din Miercurea Ciuc.

Sau Csíkszereda, cum îi spune orașului în limba majoritarilor de-acolo, care sunt amabili, bilingvi și harnici, în pofida a ceea ce cred cei care nu le-au trecut pragul. „Amabili”, adică vor să facă bani din turism și știu cum să-i facă, fiindcă fără amabilitate nu reușești în branșa asta, mai bine te-apuci de altceva; „bilingvi”, adică nu toți știu și engleza, ceea ce-i păcat, că cei care-o știu și p-asta au pensiunile mereu pline; „harnici”, adică nu s-au căcat pe patrimoniul moștenit de la strămoși (cum au făcut giurgiuvenii din Dobreni, la propriu, cu castelul lui Radu Șerban), ci s-au apucat de muncă, în liniște și fără milogeli, iar rezultatele încep să se vadă. An de an or să se vadă tot mai bine, fluxurile de turiști (și de bani) or să fie tot mai grase, iar noi o să ne evirăm iar cu tesla, ca la fiecare ocazie pierdută: „De ce ungurii pot scoate bani din piatră seacă, iar românii nici măcar de la buget nu-s în stare să fure?!”. Piatra seacă de azi e castelul lui Mikó Ferenc (apropo, contemporan cu Radu Șerban…), că „cetate” nu e foarte exact spus, despre care-i bine să aflați că: e-n zona centrală din Miercurea Ciuc, costă 10 lei biletul de vizitare, este foarte fain de văzut (recomand cu căldură!), iar în afară de munca restauratorilor contemporani, forma actuală i-a dat-o un cineva pe nume Stephan Steinville, despre care n-am fost în stare să aflu nimic (se pare că localnicii au boală pe el, adică pe memoria lui, dar nici asta n-am fost în stare să dezgrop; fie nu mi-am făcut eu bine treaba de reporter, fie secuii sunt extraordinar de căpoși, ca și mine, de altfel, iar când li se pune pata pe vreo chestie, s-a terminat șmecheria, nu mai scoți nimic de la ei).

Or să mai fie și alte lucruri de povestit de pe-aici. Poate nu m-apuca zelul, dacă nu eram luat la mișto de un băiat care le are cu arheologia: „În curând începem să promovăm ruinele de cetăți dacice din Secuime”, mi-a zis. „Și-atunci să vă văd, miticilor!” Avea dreptate. Ei muncesc, renovează și bagă în circuit, noi ne văicărim că chestii. În ritmul ăsta, „turism” devine „turizmus”.

1 comentariu

  1. #1

    Iar dup-aia vine anul 1241 ca să râză miticii cu lacrimi. Again. Sau, dacă nu vine 1241, un Bocskay Istvan se găsește întotdeauna.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale