Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cezar Preda (PDL): Iniţiativa mea există şi în legea veche. E o necesitate

Zoom Cezar Preda (PDL): Iniţiativa mea există şi în legea veche. E o necesitate

Cezar Preda, deputatul PDL-ului din Buzău, nu are somn din cauza siguranţei naţionale. Nu poate închide liniştit ochii şi nu pune capul în pernă pînă nu devine SRI-ul mult mai puternic decît puternic. Să pară fosta securitate aşa, pistol cu apă, în comparaţie cu ce o să avem acum. A iniţiat chiar un proiect de lege prin care lucrurile se vor modifica după cum urmează:

„Art.13–(1) Ofiţeri anume desemnaţi ai Serviciului Român de Informaţii pot fi numiţi în calitate de organe de cercetare penală specială, cu acordul Biroului Executiv al Consiliului Director al Serviciului şi cu avizul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, competente să efectueze urmărirea penală în condiţiile şi pentru infracţiunile date în competenţa acestora potrivit Codului de procedură penală.

(2) Organele de cercetare penală speciale ale Serviciului Român de Informaţii îşi desfăşoară activitatea sub conducerea şi supravegherea procurorului.

(3) Pentru realizarea atribuţiilor prevăzute la alin.(1), în cadrul unităţii juridice a Serviciului Român de Informaţii se organizează şi funcţionează o subunitate specializată în care îşi desfăşoară activitatea ofiţerii care au calitatea de organe de cercetare penală speciale.

(4) Serviciul desfăşoara sau îndeplineşte orice alte activităţi de aplicare a legii date în competenţa sa, potrivit legii.”

 

L-am deranjat și noi cu cîteva întrebări, cu toate că e mega ultra ocupat cu legea asta.

R: De unde v-a venit dom’le ideea asta cu modificarea legii?
Cezar Preda: Nu e nicio idee. E o necesitate. Am văzut că unii din presă vorbesc deja aşa, fără să cunoască. Propunerea mea există şi în legea veche. Este vorba despre armonizarea cu Codul de procedură penală. În al doilea rînd, este vorba de o armonizare cu legislaţia Curţii Europene a Drepturilor Omului.

R.: Păi dacă există în legea veche de ce mai trebuia schimbat?
C.P.: Pentru că era necesar să fie inclus în noul Cod de procedură. Este vorba de mai multe instituţii. Nu o să fie doar SRI. Și pompierii, și altele. Este vorba de o necesitate ce trebuia reglementată.

R.: Păi nu capătă SRI-ul cam multe puteri?
C.P.: Nu e vorba de nicio putere suplimentară. Eventual o responsabilitate în plus. Totul se va întîmpla cu acordul şi sub supravegherea procurorului. În plus, nu văd de ce se face atîta caz pe această propunere. Ea era necesară, trebuia făcută. Vă aduc aminte că atunci cînd a fost propus noul Cod de procedură penală, soarta lui a căzut în sarcina a două comisii parlamentare*, una condusă de Daniel Buda şi cealaltă condusă de Victor Ponta**. De ce l-au trimis în forma asta (n.r. Codul de procedură penală)? Să-i întrebați pe ei.

 

* Daniel Buda este președinte, iar Victor Ponta vicepreședinte, al “Comisiei speciale comună pentru dezbaterea în fond, în procedură de urgență, a Codului penal, a Codului de procedură penală, a Codului civil și a Codului de procedură civilă” 

**Victor Ponta este și președinte al Subcomisiei de Cod penal și Cod de procedură Penală

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Toamnă electorală

  22 septembrie 2020

  Precum o bostană cu genunchii sparți, geaba număr zile: joia muri marți, sîmbăt-am pierdut-o vineri la un tîrg, miercurea îmi pare babă dată-n pîrg ce-a visat că-i cloșcă într-o zi […]

 • Ambiții politice la virusul ucigaș

  22 septembrie 2020

  Duminică, 27 septembrie 2020, agentul electoral COVID va stabili o ordine șchioapă a puterii pe următorii patru ani. E cel mai imparabil caz de democrație nereprezentativă din istoria modernă, neprevăzut […]

 • Școală, școală, vrem postaci!

  22 septembrie 2020

  Și, așa cum ni s-a promis, a început școala. În cele mai sigure, normale și deosebite condiții, asigurate cu înțelepciune și operativitate de către Guvernul României, înțelept condus de către […]

 • Spovedanie

  15 septembrie 2020

  Sunt gol de sentimente ca o biserică, toamna, cînd nunțile toate s-au veștejit și fosta-mi iubită se joacă de-a doamna cu șeful ocolului din Maglavit. E-un schimb valutar între grauri […]

 • Cea mai profitabilă afacere de pe pămînt

  15 septembrie 2020

  Nici să fi înviat Spiru Haret nu s-ar fi discutat atît de mult despre școală. Coronavirusul a trezit-o un pic la realitate. A pălmuit-o, cît să clipească mirată, și a […]