Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cică niște popicari…

Zoom Cică niște popicari…

Astă-vară, preumblîndu-mă prin Moldova de-a lungul unor sate prăpădite, a răsărit din senin, ca o mărgică de chihlimbar auriu în șiragul unor mătănii din lemn ieftin, o așezare de pe altă lume.

M-am oprit uluit în fața unei fîntîni acoperite cu șindrilă colorată, întrebînd-o de ce nu i s-au furat lanțul și găleata, de ce nu se sprijină bețivii de gardurile văruite, de ce au vacile, ca bisericile, clopotul la gît, de ce miroase văzduhul a halva ca și cum în coșul morii din sat și-ar fi instalat albinele fagurii, de ce n-au tractoriștii basca pe ochi și nu lasă dîre de motorină pe uliță, de ce nu scîrțîie porțile cînd bate vîntul, de parcă ar fi unse de mecanicii nevăzuți ai lui Dumnezeu.

– Apăi, stai mătăluță liniștit, că de-acu’ ai intrat în Bucovina!

Ei bine, sentimentul bucovinean al ființei mă înghimpă la ficați pe drumul filozofic al Caracalului, cînd, după satul mortăcios Plosca, în care nu poți cumpăra un fir de praz, intru în Peretu, unde dunele de morcovi, de ceapă, ardei, cartofi, dovleci și conopidă anunță deșertul economiei de piață românești, în care puterea de cumpărare a omului nu sare mai sus de genunchiul broaștei.

Anul ăsta, spre exemplu, rața nu și-a mai dat întîlnire cu varza în comuna Peretu, unde am numărat șapteșopt de căruțe îmbătrînind pe marginea drumului, încărcate cu varză de Buzău cu foaia subțire, ușoară și parfumată, nu ca aia olandeză care atîrnă ca o ghiulea de glezna gospodinelor.

Deși presa vuiește că bau-baul foametei ar bîntui prin lume mai abitir ca stafia lui Marx, natura inconștientă i-a pus țăranului mioritic în spinare o cocoașă de bunătăți, pe care nu o poate duce din pricina prețurilor de nimic.

Oferta angrosiștilor de conjunctură e de zece bani kilogramul, adică patruzeci și cinci de kilograme de varză pe un euro sau zece euro căruța pe care ar înfuleca-o un regiment.

După ce o vară întreagă le-au descîntat și le-au udat rădăcinile păzindu-le de fluturi și de omizile păroase, fugăriți ei înșiși prin brazde de fonciirea liberalo-pesedistă cu două capete, unul care-l mușcă pe arendaș și altul care-l mușcă pe bătrînul ce și-a arendat pogonul, țăranii stau acum înlemniți ca popicele, așteptînd ca ăi mai ocoși sportivi ai neamului, Ghiță și Ponta, să ia cîte un gogoloi de varză în mînă și să-l rostogolească spre ei.

1 comentariu

 1. #1

  Un articol delicios, dar foarte trist pentru taranii romani…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Dragi cetățeni români!

  3 decembrie 2019

  Klaus Iohannis nu-i chiar nepotul feldmareșalului Mackensen, dar cu siguranță cîțiva uncheși de-ai săi au bătut pas de defilare pe Calea Victoriei în 1916, cînd nemții au intrat ca-n brînză […]

 • România normală

  3 decembrie 2019

  Nimeni nu știe cum arată România Normală, cu atît mai puțin noul președinte Iohannis, care a apărat acest slogan cu fălcile încleștate, ca și cum s-ar fi temut să nu […]

 • Ruleta românească

  3 decembrie 2019

  Rar a fost dat României să vadă sinucigași mai talentați decât cei din Guvernul Orban. Ar fi, poate, un spectacol simpatic dacă nu i-ar afecta pe deja din ce în […]

 • Rușinea de a fi stîngist

  26 noiembrie 2019

  Datorită mamuților cu păr, cu burtă sau cu chelie din PSD, intelighenția românească de stînga, rușinată, se dopează cu praful marxismului prin cafenele obscure sau prin facultățile de Filosofie, așteptînd […]

 • Țară, țară, vrem președinte!

  26 noiembrie 2019

  Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura la președinția României, pentru un al doilea mandat, în iunie 2018, cu aproape un an și jumătate înainte de alegerile prezidențiale. De atunci, KWI așteaptă […]