Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cifre, multe cifre

Zoom Cifre, multe cifre

Ce start prost în acești doi ani de alegeri am luat! Noi, cu toții. Am pornit atât de tare, cu atâta disperare, încât am lăsat mult, mult în urmă democrația.

Avem primele cifre ale celor doi ani de alegeri care ne stau în față. Nu, nu e vorba de sondaje. Ceva mai simplu și, aparent, mai neînsemnat: semnăturile adunate de partide.

E o prostie fără margini și o îngrădire a democrației să ceri ca un partid să adune 200.000 de semnături ca să intre în cursa europeană. E, de departe, cea mai mare cifră din UE. Ca să nu vorbim de faptul că în multe state nu vorbim de un astfel de prag.

200.000 de semnături înseamnă oamenii pe care-i însumează, la mitinguri de partid, toate partidele din România în campania care urmează. Pe undeva pe-acolo.

Și vorbim, să ne înțelegem, de 200.000 de unici – oameni care nu mai semnează și pentru alte partide.

Adică nici unul dintre cei care au semnat pentru PSD – 1,2 milioane – nu a semnat și pentru alte partide. La fel, nici unul dintre cei 1,3 milioane de oameni de pe listele PNL.

Las la o parte infantilitatea PSD și PNL – oamenii au făcut concurs: cine adună mai multe semnături. Cum să le ceri acestora să micșoreze pragul despre care vorbim sau să-l scoată cu totul?

Pe lângă aceste ciudățenii de principiu, legislative, avem și unele strict matematice. Însumate, semnăturile strânse de partide ajung la 7 milioane.

Spre exemplu, marele partid Prodemo a strâns 230.000 de semnături. Nu apare în nici un sondaj, e nicăieri.

Dar ați auzit de PSDi?… Partidul Social Democrat Independent. A strâns 400.000 de semnături.

Ați auzit de Partidul Dreapta Liberală? 240.000 de semnături a strâns și el.

Iar PNȚ spune că a avut 209.000 de semnături. Sute de mii de oameni semnează pentru un partid cu care nu votează nici câteva mii. E de gândit. Mă rog, dacă mai avem vreme să ne gândim la democrație, când în fața noastră stau atâtea tururi de alegeri.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
 • Cum a inventat mama lui Liviu Dragnea la ea în sat capotul, umbrela și bulzul geto-dac

  21 mai 2019

  Liviu Dragnea i-a smuls lui Petre Daea ciosvîrta oii de la gură, jucîndu-se cu ministrul Agriculturii de-a Don Quijote. Se vede însă că elevul Dragnea Liviu n-a aprofundat romanul cu […]

 • Să rezolvăm Securitatea!

  21 mai 2019

  Președintele României, Traian Băsescu, a fost securist (sînt documente). Premierul României, Radu Vasile, a fost informator al Securității (a recunoscut-o public fostul președinte Emil Constantinescu). Premierul Theodor Stolojan a lucrat […]

 • Despre ce vorbim?

  21 mai 2019

  Taximetriștii sunt pesediști, la asta se rezumă scandalul Uber. La fel ca pesediștii, ei nu au respect pentru reguli. Sunt mitocani, fac prețuri, conduc mașini mizerabile, la fel cum Liviu […]

 • Sasus captivus

  14 mai 2019

  Dacă C.T. Popescu și Emil Hurezeanu ar fi trăit pe vremea summit-ului de la Maglavit, cînd un cioban mut a purtat convorbiri rodnice cu Dumnezeu, n-am nici o îndoială că […]

 • Mahmurul și-a făcut datoria

  14 mai 2019

  Din denunțurile scoțienilor Walker, Ballantine și Chivas, care au continuat să colaboreze cu ofițerul Traian Băsescu și după ce acesta s-a repatriat de la Anvers, se înțelege că fostul președinte […]

romania100