Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Clanurile Daea și Dragnea în război cu Clanul Fizicienilor

Zoom Clanurile Daea și Dragnea în război cu Clanul Fizicienilor

Pe malul lacului Butimanu are loc, de aproape două decenii, un fenomen științific greu de observat fără instrumentele potrivite. Se duce în tăcere o bătălie a cunoașterii, neauzită de Poliție sau de Procuratură, deși martorii ei n-au fost puțini.

Viziunea despre Univers a clanurilor Daea și Dragnea

a sfidat fizica cuantică. Și, așa cum era de așteptat, cormoranii fostului ministru al Agriculturii au învins forțele atomice, iar domnia politică afamilieiDragnea a îngenuncheat meritele microscopiei cu baleiaj laser.

În patrimoniul piscicol al județului Dîmbovița, lacurile amenajate în jurul comunei Butimanu reprezintă nu perla, cicolierul de perle al coroanei. În 1991 a fost înființată societatea de stat Piscicultorul, care a adunat 650 de hectare de luciu de apă și care a continuat pescuitul la crap, caras, roșioară și crap chinezesc început de comuniști.

În 2001, lacurile au fost luate în concesiune pe 50 de ani de celebrul Dimitrie Muscă din Curtici, prin încredințare directă, fără ca altcineva să fie înștiințat, așa cum cerea legea. Pe lîngă lacuri, Muscă a dobîndit și patrimoniul societății, adică bărci, imobile și scule de pescuit industrial, toate la un preț de nimic.

Dimitrie Muscă era pe atunci la jumătatea legendei sale. Fost președinte la CAP Curtici în anii dictaturii, el și-a păstrat funcția și după 1989, a menținut sistemul de arendă comunistă, a atras noi cooperatori și a extins afacerea cu succes, ajungînd un milionar model de factură colectivistă, apreciat și susținut de Ion Iliescu.

Premierul Năstase, însă, era mai practic decît Ion Iliescu. În lăcomia lui cu zurgălăi, începuse să adune case, terenuri, munți, dealuri, rîuri, lacuri, delte, tablouri și mătuși. În operațiunea Butimanu, Muscă a jucat rolul paravanului. Lacurile din Dîmbovița, pe care și le-a dorit doamna Dana, au fost încredințate unui om de încredere și cu experiență agricolă, care avea misiunea să le păstreze pînă cînd dinastia Năstase urma să le recupereze.

Numai că, în 2006, cînd fostul premier făcea primii pași către arestare, Muscă s-a lepădat de societatea Piscicultorul, pe care i-a cesionat-o Larisei Popescu, fata cea mare a lui Petre Daea. Cesiunea s-a făcut pe 40.000 de euro, la un preț pe acțiune de trei ori mai mic decît valora atunci întreprinderea. Mai mult, Muscă a renunțat la dividende în favoarea fetei lui Daea.

A fost, după cum arată actele, o mișcare de ștafetă. Daea era un pesedist cu origini sănătoase, fost secretar-adjunct la Comitetul Județean al PCR Mehedinți. Mai mult, în 2005, Năstase îl făcuse ministru la Agricultură, așa că putea pune bază pe el.

În 2008, Daea și-a plantat nevasta,

pe Camelia Luchian, în poziția de director al societății Piscicultorul. În anul următor, Camelia ajunge vicepreședinte la Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, de unde influențează eliberarea licențelor de acvacultură îmbunătățite și actualizate pentru bălțile Crevedia, Colacu și Butimanu din portofoliul Larisei.

Înainte ca Daea să se dea în stambă cu cormoranii și să forțeze o subvenție de stat pentru amenajări piscicole, societatea Piscicultorul a primit, în 2012, o finanțare europeană de un milion de lei. USL venise la putere și Petre Daea, devenit senator PSD,avea acces la butoanele nevăzute dinMinisterul Agriculturii.

În ianuarie 2019, însă, Petre Daea, fiind ministru, a aruncat în luptă cormoranii. Într-un discurs năucitor, cu cuvinte pescuite în fîntîna delirului, Daea a cerut la Bruxelles, în numele mîncătorilor de pești, să se acorde o subvenție pisciculturii în care activa și concesiunea fiică-sii. România deținea atunci președinția Consiliului UE, așa că Daea a folosit această trambulină și a sărit la cap în Comisia de Pescuit a Parlamentului European.

UE nu s-a mișcat pe măsura așteptărilor, iar cormoranii din Butimanu și-au făcut iar auzită cererea. În iulie 2019, ministrul Daea a decis să dea el subvenția, direct de la minister, numai că apele politice s-au învolburat și banii s-au pierdut pe drum.

Acum, lacurile sînt administrate de Gabriel Dragnea, primarul PNL din Butimanu. Gabriel a ajuns primar după ce tatăl său, Marin, fostul primar, a fost arestat pentru fals și delapidare. Dinastia Dragnea, traseistă și moșierească, deține Butimanu din 2004 și-l păstrează într-o înapoiere dominată de corupție. Averea familiei cuprinde mii de hectare agricole, conturi cu sute de mii de euro, mașini de lux și supersportive, case, arme de foc și alegeri cu cîntec. De aproape un an, activitățile s-au extins și spre salba de lacuri, iar aici ajungem, încet-încet, la fizica universului microscopic.

Primarul Gabriel Dragnea administrează lacurile fără să iasă din cuvîntul tatălui său inculpat și, în înțelegere cu Poliția, zădărnicește combaterea pandemiei de coronavirus, cum ar zice ordonanțele militare. Pe malul lacului din Butimanu, de pildă, pescuiesc zilnic zeci de pescari, care îi plătesc taxa de lac lui Dragnea, deși legea interzice pescuitul pe perioada stării de urgență.

Pe malul opus, față în față cu infracțiunea

și martoră la ștafeta paravanelor Muscă, Daea și Dragnea, se întinde o falnică pădure seculară, din care hoții de lemne n-au reușit să doboare chiar tot. E un domeniu scăpat de dijma tîlharilor de la ANRP, retrocedat ca prin miracol, legal, unui om luat total prin surprindere.

Profesorul Stanciu a devenit moșier fără să se aștepte ca soția sa să capete acea pădure de cîteva hectare și o mare suprafață de lac. Așa a ajuns vecin cu teritoriul cormoranilor politici. De douăzeci de ani, fiecare încercare de a-și recupera luciul de apă care i se cuvine, de a opri pescuitul abuziv sau de a deschide zona pentru turism s-a lovit de refuzul și indiferența stăpînilor locali.

Profesorul universitar George Stanciu predă fizica de patru deceniila Universitatea Politehnică din București și are un palmares științific absolut impresionant. Are zeci de contribuții, inovații și descoperiri în domeniul microscopiei electronice și sute de lucrări citate în lumea fizicii mondiale. În 1976 a inventat microscopul digital cu baleiaj laser, dar statul comunist nu i-a îngăduit să-și exporte patentul, așa că gloria și Nobelul pentru fizică au căzut în mîinile unor cercetătoridin lumea liberă.

Cu toate astea, ca dovadă că aportul lui a fost prețuit, azi se bate pe burtă cu titani ai fizicii mondiale, mulți dintre ei laureați Nobel. Cîțiva s-au smuls din laboratoare și din programele de cercetare și au venit, de-a lungul anilor, la Butimanu. Fizicieni din peste 40 de țări, între care Stefan Hell si Klaus von Klitzing, deținători ai premiului Nobel pentru Fizică, au mîncat mici cu muștar și au băut bere la pet cu egalul lor de la Politehnică.

Au privit cînd și cînd spre malul de vizavi, iar ochii lor, care au văzut Big Bang-ul și particula lui Dumnezeu, s-au odihnit, poate, o secundă, pe lacul devastat de clanuri, braconat, colmatat și mai greu de descifrat decît începutul Universului.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Un omagiu tardiv

  15 iunie 2021

  Acum vreo șapte ani, prin mica publicitate a unui ziar, am făcut, la preț de nimic, o achiziție  de zile mari. Am intrat în posesia nu a unui Ferrari de epocă, […]

 • Subiecte la examenul de incapacitate

  15 iunie 2021

  Liceele bune, atîtea cîte au mai rămas, sînt distruse sistematic prin falsificarea examenului de capacitate. Faptele se petrec în gimnaziu, prin complicitatea părinți-copii-profesori și prin dezastruoasa formulă a examenului unic […]

 • Hora păcălicilor

  15 iunie 2021

  Orban și Cîțu bântuie țara în lung și-n lat, străbătând filialele PNL-ului așa cum fantoma comunismului bântuia Europa la începutul Manifest der Kommunistischen Partei. Mai o vizită la un centru […]

 • Cînd treci

  8 iunie 2021

  Sub pașii tăi cad viermii în extaz, se bîlbîie salcîmii și fac spume, rușinea-mi fuge beată din obraz și m-aș dori pămînt mușcat de rîme pe care surîzînd să îl […]

 • Un om periculos

  8 iunie 2021

  A trădat, a mințit, a pus în pericol vieți omenești, a fost complicele unor hoți. Recidivist în toate aceste fapte și arivist politic neobosit, a dat în văzul lumii întregi […]