Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cozmin, Lavinia și Rareș, acești înțelepți media

Zoom Cozmin, Lavinia și Rareș, acești înțelepți media

Lavinia Șandru a răscolit Bruxelles-ul cu un "Discurs-manifest împotriva exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică". Discursul-manifest a avut loc "într-o serie de conferințe menite să identifice soluțiile tinerilor la problemele care tulbură Bătrînul Continent – extremismul, euroscepticismul, lipsa de apetit a cetățenilor pentru alegeri, zonele de conflict din vecinătatea UE și provocările de mediu".

Să luăm un fragment din discursul-manifest: "Sîntem pe cale să otrăvim această lume, să smulgem măruntaiele pămîntului provocîndu-i dureri pe care nu va fi în stare nimeni să le repare ulterior. Am făcut-o pînă acum cu inconștiență, bucuroși că din vînzarea ultimei sale respirații adăugăm în cont suficienți bani cît să amplasăm încă o sondă, declamînd că dăm oamenilor locuri de muncă. (…) Să legalizăm crima! Căci mereu găsim justificări pentru ceea ce ne face pe noi mai bogați". Probabil acesta a fost momentul în care copilașii din sală au ieșit spunînd că au văzut și ei Captain Planet și Țestoasele Ninja, dar asta nu înseamnă că trebuie să țină conferințe cu ce au înțeles de-acolo. Și, oricum, pentru treaba asta, România ar fi putut să trimită o țestoasă mai isteață.

Dar Cozmin Gușă nu a lăsat-o singură în penibil pe Lavinia Șandru. El însuși predă, de anul acesta, la Universitatea “Babeș-Bolyai”, un curs de geopolitică, după ce a ținut conferințe și discursuri – ceva de genul că, vai, ducem lipsă de lideri, iar asta nu e bine, sîntem între SUA, UE și Rusia… pîrțuri pe care le mai scapă și Kasparovii din Cișmigiu între două glume cu "Ai grijă că-ți iau calu'!". Dar să nu fim nedrepți cu cei doi: Rareș Bogdan este și el din ce în ce mai pătruns de biblioteca pe care o are acasă, de civilizația politică interbelică a românilor, de ținuta morală și intelectuală pierdută a unui popor ajuns acum în mizerie spirituală și socială. Cum mai citește o carte, cum i se mai naște o tăcere plină de înțelesuri în acele discursuri interminabile din emisiune, cînd, ușor-ușor, ai senzația că intră în transa plină de bolboroseli a bisericoșilor neoprotestanți. Omul pare că s-a pregătit pentru emisiuni nu în biblioteca aia de care tot vorbește, ci cu Maia Morgenstern sau vreo altă afectată. Simt că lui Rareș îi place perioada aia doar pentru că și-ar dori al naibii de mult, la costumul acela, și un ceas de buzunar, cu lănțic.

Acești înțelepți media de-acum au rămas însă aceiași pe care îi știam, formați, asemeni cosorului, din două părți: o parte lemnoasă – limbajul, vehemența, broboanele de sudoare de pe frunte, nevricalele, și o parte feroasă – ce mai află de pe la oamenii politici cu care o ard prin restaurante, deci bîrfe. Asta e analiza lor, pendulează continuu între "Nu se poate, domnule, așa ceva în anul 2014, e strigător la cer" (aici Rareș are un plus prin fața aia de scuter opintindu-se la deal) și "USL nu se rupe, am sursele mele, să mă scuipați în gît dacă n-o fi așa".

Cel mai rudimentar model de Cozmin, Lavinia și Rareș era Mănăstire: urla ce copia de pe Internet.

1 comentariu

  1. #1

    Te citesc cu cea mai mare plăcere.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint