Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cristian Pîrvulescu: „Depinde din ce parte a Pirineilor privești lucrurile”

Zoom Cristian Pîrvulescu: „Depinde din ce parte a Pirineilor privești lucrurile”

Vrem să schimbăm Constituția! Iarăși! Pro Democrația face acum Forumul Constituțional.

Reporter: Ați lucrat pe legea electorală o dată. Acum sînteți cu Constituționalul. Cît de mult țin cont politicienii de părerile societății civile? Care-i psihologia politicianului român cînd e vorba de lege și tocmeală? Sînt carențele-compromisurile ce trebuie făcute? Cum iese în final o lege?

Cristian Pîrvulescu: Prea multe întrebări dintr-o dată. N-am lucrat, am gîndit. Dacă vă mai aduceți aminte, în 1990 unii lucrau, alții gîndeau. În România, între lucrat și gîndit pare să fie o prăpastie. Iar eu nu am avut antrenamentul pentru a face saltul în necunoscut: m-am gîndit la un sistem electoral cît mai apropiat de spiritul românesc. N-a ieșit. De lucrat, au lucrat-o (legea electorală, la aceasta mă refer) politicienii. Da’ au lucrat-o atît de bine încît a devenit altceva. Și aici și-au adus contribuția toți, de la Traian Băsescu la Mircea Geoană, de la PD la PSD și PNL. În iunie 2007, legea convenită în negocierile inițiate de Asociația Pro Democrația și introdusă în Parlament era susținută de toate cele trei partide. Apoi a intervenit referendumul lui Traian Băsescu, prin care el încerca să tranșeze povestea suspendării în favoarea sa prin introducerea unui sistem electoral majoritar.

Într-o democrație orice lege este o „tocmeală”. De la Moise încoace nu s-au prea mai văzut „tabele” inspirate de divinitate. Așa că legea este un compromis între diferitele tendințe. Iar politicienii români, ca politicienii de peste tot, încearcă să reducă variabilele ce ar putea îngreuna procesul de legiferare. Așa le e cel mai comod.

Rep.: Astăzi se vrea uninominal pur. Puteați prevedea această reîntoarcere la ideea inițială a legii electorale? Hotărăște mereu cel care cîștigă? Ce înseamnă nebunia schimbării legii în România?

C.P.: Opțiunea pentru așa-zisul uninominal pur este opțiunea pentru non-democrație. Nu există un sistem uninominal pur, ci fie un sistem majoritar (cîștigătorul ia totul), fie un sistem proporțional (fiecăruia după cîte voturi a primit, care poate presupune și alegeri în colegii uninominale). Cînd un scrutin împarte alegătorii între „cei buni” (care au votat cu cîștigătorul) și „cei răi” (care au votat cu învinșii), despre ce fel de democrație e vorba? Într-o democrație se asigură reprezentarea tuturor. Doar în oligarhii sînt reprezentați doar unii, care se numesc „cei mai buni”.

Apropo de legea electorală, nu s-a întors nimeni nicăieri, căci ideea inițială nu a fost legată de vreun sistem majoritar. Din contra. Ceea ce s-a dorit a fost un sistem cît mai proporțional cu putință. Astfel încît toți cei ce participă la alegeri să fie reprezentați cu ponderea pe care o au. În fond, dincolo de cîteva articole, legea electorală nu s-a modificat în România din 1990. Sistemul este în continuare proporțional, de unde și așa-zisa suprareprezentare din 2012. Doar așa s-a putut păstra reprezentarea proporțională după ce, în 2008, a fost introdus amendamentul lui Anghel Stanciu. Oricum, în privința schimbării, de la Caragiale încoace știm regula: „Din două una: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimic; ori să nu se revizuiască, primesc! Dar atunci să se schimbe pe ici, pe colo…”.

Rep.: Cum vă distanțați? Sînteți omul lui Antonescu acum, pe vremuri vă prinsese în miraj Băsescu.

C.P.: Depinde de ce să mă distanțez. Ca de obicei, depinde din ce parte a Pirineilor privești lucrurile. Din partea din care privesc eu nu se văd nici Traian Băsescu, nici Crin Antonescu.

Rep.: Mîncați vreodată ciocolată în timpul negocierilor? Dar piept de pui la grătar?

C.P.: Nu mănînc nimic. Beau apă plată cu lămîie.

Publicat în Cațavencii 10(88) 2013

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint