Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cultură și imobiliare. Cum se faultează, una pe alta, instituțiile din subordinea lui Breaz

Zoom Cultură și imobiliare. Cum se faultează, una pe alta, instituțiile din subordinea lui Breaz

Ministerul Culturii, ca orice altă instituție de pe la noi, e o chestie ce are plusuri și minusuri. Însă cînd pui în fruntea instituției un matematician, cum e Daniel Breaz, treaba se cam complică. Pentru că omul nu doar că nu prea are treabă cu cultura, însă instituția începe să funcționeaze foarte matematic, unde plus cu minus dă mereu minus.

În ultima lună v-am scris cîteva povești despre cum se împletește cultura cu afacerile imobiliare la Pitești, despre cum oamenii din Direcția Județeană de Cultură – plus Primărie și celelalte instituții locale – se făceau că nu există un sit de patrimoniu și lăsau niște băieți deștepți să construiască ditamai blocurile în centrul orașului. După care Institutul Național al Patrimoniului le zicea că stați așa, că de fapt e sit de patrimoniu și nu merge să construiești ditamai blocul. Și cum onorabilul Daniel Breaz, împreună cu băieții de la minister, încercau să spele putina și să o dea în erori materiale și blabla.

Ei bine, după ce toată tărășenia a luat puțină amploare și șmecheriile au ajuns la lumina zilei, băieții din Direcția Județeană de Cultură au devenit puțin mai atenți. Spre exmeplu, o altă firmă ar vrea să construiască, tot în centrul Piteștiului, pe strada Victoriei, la nr. 16, între cîteva clădiri de patrimoniu, un ditamai blocul, P+6, plus două niveluri în subsol. Oamenii au tot pregătit șmecheria, s-au dus cu ea prin Primărie, unde au încercat ei să facă să fie bine. Numai că, ce să vezi, vine Direcția Județeană de Cultură, onorabilul domn Cristian Cocea, și zice că nu, nu se poate construi acolo, în zona aia, o așa măgăoaie de clădire.

Băieții, însă, ca niște dezvoltatori imobiliari serioși, se duc la minister, la nenea Daniel Breaz. Care minister are el o comisie și, să vezi drăcie, comisia respectivă vine și zice că nu-i cum zice Direcția Județeană de Cultură și că, țaca-paca, se poate construi, de fapt. Adică, unde înainte Direcția Județeană de Cultură, condusă de domnul Cocea, elibera hîrtii dezvoltatorilor imobiliari cum că totul e OK, acum vine ministerul și zice că e OK, chiar dacă Direcția zice că nu. Probabil că și tărășenia asta se va rezolva tot după ce Institutul Național al Patrimoniului va veni și le va explica tuturor ce și cum.

Desigur, ministerul lui Breaz ar vrea ca totul să fie OK și permis, în materie de construit în centrul orașului, căci altfel toate țidulele respective, trimise și pe la instanțe, nu vor demonstra nimic altceva decît faptul că s-a vrut o inducere în eroare a instanțelor. Și că lucrurile s-au făcut puțin ilegal. Primăria din Pitești însă, unde există o situație absolut sublimă, n-are nici o treabă. Domnul primar Ionică nu va mai prinde, cel mai probabil, nici măcar o candidatură din partea PSD, darămite încă un mandat de primar. Așa că, pînă mai e în funcție, vorba aia: după mine, potolul. Și curg, nenicule, autorizațiile de construcție pentru oricine. Mai ales că, și asta e chiar mișto, în Pitești nu există un PUG – un Plan Urbanistic General. Adică există unul, făcut în urmă cu mulți ani, însă el nu a fost niciodată votat. Așa că tot procesul de eliberare de autorizații e un fel de concurs între părerologii din Consiliul Local și Primărie.

Spre exemplu, pentru acest imobil ce se vrea construit în centrul Piteștiului, între cîteva case de patrimoniu, a fost întocmit chiar și un PUD. Iar PUD-ul ăsta a fost chiar și votat de către comisia de specialitate, însă – surpriză-surpriză – a fost retras de pe ordinea de zi a ultimei ședințe, luna aceasta, cînd ar fi trebuit să fie votat. De ce? Păi, pentru că, așa cum vă ziceam, băieții ăștia care se ocupă de Cultură și Imobiliare, respectiv Direcția Județeană de Cultură și Ministerul Culturii, nici nu pot măcar să cadă de acord, atunci cînd vor să facă o șmechereală.

Practic, după ce ani de zile s-au dat certificate și avize și autorizații pentru oricine și în orice condiții, băieții de la județ ar vrea să pună puțin frînă, că prea a devenit publică toată tărășenia. Ministerul, însă, joacă în continuare aceeași placă. Pentru că domnul Daniel Breaz, cum vă ziceam, e un matematician. Și, vorba aia, dacă ai o casă de partimoniu pe minus, ca să ajungi pe plus trebuie să vii cu încă o casă de patrimoniu pe minus. Căci minus cu minus dă plus, nu?

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Dragi cetățeni români!

  3 decembrie 2019

  Klaus Iohannis nu-i chiar nepotul feldmareșalului Mackensen, dar cu siguranță cîțiva uncheși de-ai săi au bătut pas de defilare pe Calea Victoriei în 1916, cînd nemții au intrat ca-n brînză […]

 • România normală

  3 decembrie 2019

  Nimeni nu știe cum arată România Normală, cu atît mai puțin noul președinte Iohannis, care a apărat acest slogan cu fălcile încleștate, ca și cum s-ar fi temut să nu […]

 • Ruleta românească

  3 decembrie 2019

  Rar a fost dat României să vadă sinucigași mai talentați decât cei din Guvernul Orban. Ar fi, poate, un spectacol simpatic dacă nu i-ar afecta pe deja din ce în […]

 • Rușinea de a fi stîngist

  26 noiembrie 2019

  Datorită mamuților cu păr, cu burtă sau cu chelie din PSD, intelighenția românească de stînga, rușinată, se dopează cu praful marxismului prin cafenele obscure sau prin facultățile de Filosofie, așteptînd […]

 • Țară, țară, vrem președinte!

  26 noiembrie 2019

  Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura la președinția României, pentru un al doilea mandat, în iunie 2018, cu aproape un an și jumătate înainte de alegerile prezidențiale. De atunci, KWI așteaptă […]