Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cum a mințit Sanador, pentru țară și popor!

Zoom Cum a mințit Sanador, pentru țară și popor!

Ultima oră

Atunci când a fost scris textul de mai jos, încă nu exista o decizie a autorităților care să permită Sanador să efectueze teste pentru depistarea SARS-CoV-2. Dar, duminică, ca hoții, textul a apărut de urgență.

Ordinul nr. 479 din 22 martie 2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 233 din 22 martie 2020, permite Sanador să facă teste pentru depistarea SARS-CoV-2.

Ordinul MS prevede, printre altele:

„Serviciul de testare RT-PCR a persoanelor suspecte de infectare cu virusul 2019-nCOV se finanțează de Ministerul Sănătății, respectiv se decontează de către direcțiile de sănătate publică la un tarif de 200 lei/ testare RT-PCR efectuată pentru identificarea virusului 2019-nCOV în baza cererilor fundamentate ale unităților de specialitate, certificate pentru realitatea și regularitatea datelor, însoțite de borderoul centralizator al serviciilor realizate și raportate“.

După cum observați, decontarea testărilor nu se face de către CNAS, cum anunța SANADOR, ci direct de către Ministerul Sănătății. Ca să nu mai pierdem vremea, ce Dumnezeu.

De asemeni, prin ordinul cu pricina, la cele zece unități medicale deja acreditate se adaugă următoarele unități medicale celor care pot efectua aceste teste decontate de stat: „Institutul de Pneumoftiziologie «Marius Nasta», Institutul Clinic Fundeni, SYNEVO ROMANIA – S.R.L., SANADOR – S.R.L., REGINA MARIA, GENETIC LAB – S.R.L., Institutul Oncologic «Prof. Dr. Ion Chiricuță» Cluj-Napoca, Institutul Regional de Oncologie Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie «Iuliu Hațieganu», Cluj-Napoca“.

Așadar, spitalul privat unde lucrează și este plătit cu 1.300.000 de lei anual unul dintre secretarii de stat de la Sănătate este băgat de urgență pe lista unităților care vor câștiga bani frumoși din epidemia de coronavirus.

Dar asta nu e nimic. Ordinul de ministru este semnat de chiar Horațiu Moldovan, secretar de stat la Sănătate și angajat al Sanador SRL.

Oricum s-ar numi asta în termeni juridici, în limbajul popular are câteva definiții foarte clare. Pe care, din respect pentru tastatură, nu le voi reproduce aici.

Sanador, primul spital privat din România, și-a luat avânt ce și-a luat, câteva zile bune, și s-a aruncat vitejește în criza noului covirus. Și nu oricum, ci, după o pregătire sufletească pripită, direct cu anunțarea, vineri, 20 martie, a faptului că efectuează teste pentru depistarea infectării cu virusul SARS-CoV-2, la prețul de 350 de lei bucata.

„Începând de astăzi, testăm la cerere populația adultă pentru SARS-CoV-2 prin RT PCR din exudat nazo-faringian, pe bază de programare la 021/9699. Locație: Laboratorul de Analize Medicale din Calea Plevnei nr. 172. Orar: luni-vineri, 07.00 – 19.00. Rezultatele sunt gata în 24h și se pot afla de pe www.sanador.ro cu codul de probă. Preț: 350 lei”. Așa suna primul mesaj trimis de către Sanador presei și postat și pe pagina de Facebook a spitalului.

 

În definitiv, e vremea speculei

și a profitului făcut pe spatele nenorocirilor. Dacă au început să crească prețurile la alimente prin piețe, de ce ditamai spitalul privat n-ar face și el un ban grămadă din testarea pacienților care vor să afle dacă sunt sau nu infectați? Până la urmă, multe alte activități medicale s-au restrâns, altele au încetat complet, iar spitalul privat nu-și permite să n-aibă încasări. La sfârșit de lună sau atunci când e zi de salarii la Sanador, vine secretarul de stat de la Sănătate, Horațiu Moldovan, și-și cere drepturile salariale. Care nu-s mici deloc: peste 108.000 de lei pe lună. Cel puțin atât încasa înainte de a ajunge secretar de stat, iar contractul său cu Sanador continuă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat între timp, Horațiu Moldovan acordând consultații zilnic, după ora 16,30, și operând atunci când spitalul o cere.

 

Reacția publicului

a fost rapidă și deloc măgulitoare pentru „primul spital privat din România“. Poate cei de la Sanador erau pregătiți, poate nu, cert e că frigiderele lor au devenit neîncăpătoare în foarte scurt timp numai de la comentariile de pe Facebook. Ce-o mai fi apărut și prin alte părți, Dumnezeu cu mila. Așa că Sanador a venit cu precizări: Este un proces extrem de costisitor, pe care nu-l mai putem susține. De asemenea, am făcut toate demersurile necesare către Ministerul Sănătății pentru a intra în Programul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile Prioritare. Am dorit și dorim în continuare ca pacienții asigurați să beneficieze de testare fără plată. Menționăm că încasările sunt folosite pentru acoperirea costurilor cu personalul specializat, alocat exclusiv acestui scop, dar și pentru echipamente, dezinfectanți și achiziția de noi kituri. Dorim cu putere să venim în sprijinul oamenilor și în acest sens am pus la dispoziție spații și aparatură, am suplimentat rigorile în privința igienei, controlului și a triajului.Credem că în acest context unic de pandemie orice acțiune este importantă. Rămânem deschiși la orice colaborare pentru a ușura situația oamenilor care au nevoie de testări“.

Ce înțelegem de aici? Că, până vineri, Sanador efectuse deja teste pentru depistarea SARS-CoV-2, susținând toate costurile. Adică le făcuse gratuit, moca, pe degeaba. Pe cine testase, când și unde, nu ni se spune. Și nici nu ar fi avut ce să ne spună. Conform surselor noastre, până la data primului anunț public, la Sanador nu se făcuseră teste moleculare pentru depistarea SARS-CoV-2 decât în rândurile personalului. De altfel, niciunul dintre cele patru laboratoare de analize medicale ale Sanador, toate din București, nu este acreditat pentru efectuarea de teste pentru depistarea SARS-CoV-2. Primul care a ridicat semne de întrebare legate de aceste acreditări a fost Adrian Streinu-Cercel. Imediat, Sanador a recunoscut că nu are această acreditare: „Laboratoarele Sanador au acreditare RENAR pentru toate analizele aflate în contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Menționăm faptul că acreditarea se face pentru fiecare test de laborator în parte. Am început demersurile pentru acreditarea testului SARS-CoV-2, fiind un virus nou. Avem nr. de înregistrare a cererii noastre la RENAR“. După cum ați putut citi, există acreditare pentru toate analizele decontate de către CNAS. Dar pentru aceste teste nu există acreditare de la RENAR, căci de-abia ce a fost depusă cererea. Vineri, oricum, această acreditare nu exista. Exista un număr de înregistrare și atât. Un alt lucru important: Sanador nu este în Programul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile Prioritare, deci analizele și tratamentele care au legătură cu acest program nu pot fi decontate de către CNAS. Da, iar, s-au făcut „toate demersurile necesare“, dar, iarăși, vineri Sanador nu era parte din acest program național.

 

Nici a doua rundă de explicații

nu a fost lămuritoare sau liniștitoare pentru public, așa că frigiderele primului spital privat din România au continuat să se umple. Păi, se poate așa ceva? Oamenii vor să facă un bine, să pună umărul, să ajute, iar românii îi înjură, îi fac speculanți și cum le mai vine la tastatură? Urât, foarte urât. Așa că a mai venit o precizare, postată pe Facebook și trimisă redacțiilor, spre corectă informare: „Ca urmare a recentei decizii a autorităților de a deconta testarea SARS-CoV-2 din bugetul CNAS tuturor pacienților cu BILET DE TRIMITERE de la medicul epidemiolog, aceste testări se pot face acum fără plată la SANADOR. Pentru toți ceilalți care doresc să facă testarea, fără a avea BILET DE TRIMITERE, o pot face cu plată“.

Bravo, Sanador, ai rezolvat problema, se poate testa lumea gratuit și la tine, aplauze prelungite, urale.

 

Doar că această ultimă adăugire

era, vineri, o mare minciună. Casa Națională de Asigurări de Sănătate habar nu avea de vreo decizie de a deconta testarea SARS-CoV-2. Dacă ar fi exsitat o astfel de decizie, aceasta ar fi trebuit să ajungă și la CNAS, că doar de acolo ar fi urmat să vină banii. Ce să vezi, această decizie nu ajunsese la CNAS. Nu ajunsese nicăieri, de altfel, pentru că această decizie pur și simplu nu există. Cel puțin vineri, 20 martie, nu exista. Nimeni din Guvern nu știa de existența vreunei decizii de acest fel, ea nu apărea nicăieri printre actele discutate în ședința de Guvern, nu exista nici măcar un ordin de ministru în acest sens. De altfel, nici Sanador nu era în posesia vreunei astfel de decizii.

Sâmbătă, 21 martie, după o discuție telefonică purtată cu cineva de la departamentul administrativ al Sanador (cred că s-a recomandat Alina, sper să nu greșesc), am fost rugat să las numărul de telefon, să repet, a treia oară, pentru cepublicație lucrez, căci voi fi contactat de către cineva capabil să-mi răspundă la întrebări. Ceea ce s-a și întâmplat. Am fost sunat de către directoarea de marketing a Sanador, doamna Carmen Chioțea. Discuția a fost scurtă, căci doamna se afla la volan. Am fost rugat să-mi exprim nelămurirea prin SMS, lăsând și o adresă de e-mail la care să mi se trimită răspunsurile. Ceea ce am și făcut. „Întrebarea mea este care e recenta decizie a autoritățilorde a deconta testarea SARS-CoV-2 din bugetul CNAS tuturor pacienților cu trimitere de la epidemiolog? Când a fost emisă, de către cine, unde este publicată?“ Este duminică, ora 16, când scriu acest text, dar încă mai aștept e-mail-ul cu răspunsul competent al doamnei Chioțea.

Între timp, în loc să vină un e-mail cu răspunsuri, s-a întâmplat altceva: postarea despre testarea SARS-CoV-2 la Sanador a dispărut complet de pe pagina de Facebook a spitalului. Informația nu a putut fi ștearsă din publicațiile online și probabil nici nu s-a gândit nimeni să facă asta, dar au șters-o de pe Facebook, de parcă n-ar fi existat.

Am vorbit din nou, în seara aceleiași zile de sâmbătă, cu doamna Chioțea, întrebând despre soarta e-mail-ului și dacă, din întâmplare, au șters postarea de pe Facebook. „Nu știu nimic despre postare, lăsați-mă să mă interesez și vă trimit pe mail toate informațiile.“ Îhî.

 

De ce a mințit Sanador?

Simplu, pentru că a putut. Nimeni, în general, nu s-ar fi apucat să întrebe. E ditamai spitalul privat, responsabil, care nu s-ar apuca să mintă cu nerușinare. Și, totuși, a făcut-o. Bazându-se pe faptul că, oricum, n-ar fi ajuns nimeni la ei cu trimitere de la epidemiolog pentru a fi testat pentru SARS-CoV-2. Pentru că testările nu se fac așa. Nu te duci tu la un epidemiolog, îi ceri să te consulte și obții o trimitere care-ți permite să te testezi gratis. Procedurile sunt altele, sunt stabilite de DSP-uri și de Ministerul Sănătății, iar ele nu prevăd în niciun caz traseul descris de Sanador.

Mai mult, Sanador nu mai făcea față nici măcar testărilor pe bani. Pe un grup privat de discuții unde se schimbă informații și păreri între aproximativ 19.000 de cadre medicale din România și Europa și persoane din sistemul medical, un medic povestea următoarele: „Sunt în autoizolare după călatoria în străinătate. Am sunat la Sanador să mă programez pentru testare contra cost la sfârșitul izolării, dar primul loc disponibil este pe 7 aprilie. […]“. În definitiv, de ce nu? Doar este o chestie urgentă. Iar 18 zile înseamnă urgență maximă.

 

Imagine pe timp de criză

Cam asta face Sanador. Deși nu tratează bolnavi de COVID-19, deși nu face teste decontate de CNAS, Sanador a început o agresivă campanie de imagine. Are materiale marcate sau nemarcate ca publicitate pe click.ro, stiripesurse.ro, gandul.ro, libertatea.ro, dcmedical.ro. A cumpărat, de asemeni, spații ample la Digi24. Mai apare la Kanal Plus. Și, surpriză, apare și la jurnalele TVR.

Aparițiile la TVR sunt interesante. Într-un telejurnal din cadrul matinalului TVR este prezentat cortul de triaj epidemiologic din fața spitalului Sanador. Materialul este prezentat drept unul informativ și nu este marcat ca publicitate, deși pe ecran se zbenguie nestingherită sigla spitalului privat, iar reporterul nu se ferește să rostească numele spitalului privat de nenumărte ori. Din nefericire pentru el, legea audiovizualului și regulamentele CNA interzic publicitatea în cadrul emisiunilor informative, așa cum este și telejurnalul matinalului TVR.

Dar mai contează, credeți că reporterul avea de ales? Nu prea avea de ales.

După cum spune Sanador, într-o postare pe FB: „Celebrul reporter special Dorin Chioțea a ales Sanador pentru a prezenta live la TVR1 cum se procedează în cazul triajului epidemiologic“.

Doar că „celebrul reporter sepcial“ nu este nimeni altul decât soțul directoarei de marketing a Sanador. Da, da, Dorin Chioțea și Carmen Chioțea sunt soț și soție. De ce să nu profiți, de ce să nu-ți faci reclamă pe banii contribuabililor, pe principalul canal al televiziunii publice, când ai în casă ditamai „celebrul reporter special“, pe care-l controlezi ușor, fără să mai trebuiască să-l plătești sau să închei contract cu el?
Citeşte mai multe despre:

7 comentarii

 1. #1

  Concluzia mea e ca romanii sunt niste idioti! Tot vad asta de vreo 3 ani incoace! Sa vedem daca lupta anticoruptie o sa le tina de foame si acum… daca or sa reziste cand spitalele de stat vor pica toate, cu efect de domino, si vor fi privatizate! Ca nu-i asa ce nu e profitabil, e bun de privatizat de fonduri de investitii americane!

  Sa auzim de bine!

 2. #2

  Exact. Si eu doresc cu putere (SIC!) sa dispara macar de acum din ploshnitele de la statu’ privat.

 3. #3

  De ce nu arătat decât comentariile favorabile dumneavoastră ????

 4. #4

  Cea mai socanta informatie e ca „celebrul” Chiotea e insurat.
  Cat de needy sa fii sa iti desfaci picioarele in fata primatei asteia? =))))

 5. #5

  Bre, PAH-ule, i-ai lasat in dosul gol pe ,,jmecherii” de la Sanador! Poate asa n-o s-ajungem, in cativa ani de-acu’ incolo, sa ne incolonam toti la SANADOR, care-o sa fie de fapt numele sistemului public de sanatate din Romania. A, am uitat! S-ar putea numi si MedLife sau Polisano. Sau, de ce nu, chiar Klaus Iohannis. Deunazi, SANADOR-ul facu si primul transplant de ficat dintr-un spital privat din Romania. Operatia a fost, bineinteles, pro bono. La fel cum opereaza tovarasul Costache. Mare caracter!

 6. #6

  capitalistii astia nu pot face afacerile decit intre ei si profitul numai pe seama statului

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Balada morților din telefon

  28 iunie 2022

  Cîți morți s-au strîns în telefon, o, Doamne, ca-ntr-un mausoleu de buzunar, colegi, profesori, domnișoare, doamne, n-aș vrea să-i șterg, ci le ofer zahar să-ncerce să mă sune încă-o dată. […]

 • Se descoperim România în același timp cu Ciucă

  28 iunie 2022

  „Știm foarte bine, motorina nu se produce în țară.“ Așa grăit-a, luni, premierul Ciucă. Este unul dintre cei mai informați oameni ai țării, are la dispoziție absolut orice informație își […]

 • Țară mică, minți puține

  27 iunie 2022

  Coaliția de guvernare clocește un ou aurit pentru Iohannis, adică un nou mandat la vîrful statului. Vrea să facă asta prin modificarea Constituției, și anume prin schimbarea modalității de alegere […]

 • Balada trapezistei de la Capșa

  21 iunie 2022

  Ședeam la Capșa cu Emil Brumaru, cînd chelneru-a venit să ne anunțe că în parcare ne așteaptă carul doldora de păioase și grăunțe. Era talentul nostru de rezervă și nu […]

 • Tiriplici și alte animale fantastice

  21 iunie 2022

  Marcel Ciolacu este viitorul premier al României. Conform protocolului actualei coaliții de guvernare și conform viselor sale destul de umede. Florin Cîțu este fostul premier al României. Între ei stă […]

Editoriale
 • Balada morților din telefon

  28 iunie 2022

  Cîți morți s-au strîns în telefon, o, Doamne, ca-ntr-un mausoleu de buzunar, colegi, profesori, domnișoare, doamne, n-aș vrea să-i șterg, ci le ofer zahar să-ncerce să mă sune încă-o dată. […]

 • Se descoperim România în același timp cu Ciucă

  28 iunie 2022

  „Știm foarte bine, motorina nu se produce în țară.“ Așa grăit-a, luni, premierul Ciucă. Este unul dintre cei mai informați oameni ai țării, are la dispoziție absolut orice informație își […]

 • Țară mică, minți puține

  27 iunie 2022

  Coaliția de guvernare clocește un ou aurit pentru Iohannis, adică un nou mandat la vîrful statului. Vrea să facă asta prin modificarea Constituției, și anume prin schimbarea modalității de alegere […]

 • Balada trapezistei de la Capșa

  21 iunie 2022

  Ședeam la Capșa cu Emil Brumaru, cînd chelneru-a venit să ne anunțe că în parcare ne așteaptă carul doldora de păioase și grăunțe. Era talentul nostru de rezervă și nu […]

 • Tiriplici și alte animale fantastice

  21 iunie 2022

  Marcel Ciolacu este viitorul premier al României. Conform protocolului actualei coaliții de guvernare și conform viselor sale destul de umede. Florin Cîțu este fostul premier al României. Între ei stă […]

 • Cursa dezarmărilor

  20 iunie 2022

  A trebuit să deschidă gura Macron ca să se facă într-un tîrziu auzită realitatea: războiul e la granițele României. N-ai zice că a băgat cineva de seamă, dacă judeci după […]