Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cum a supraviețuit Ozon în atmosfera comunistă

Zoom Cum a supraviețuit Ozon în atmosfera comunistă

Marele jucător pre-dobrinist Titus Ozon a driblat Securitatea pe durata întregii sale cariere, chiar dacă a fost faultat, eliminat și suspendat de multe ori. Jocul său cu sclipiri braziliene a stîrnit pasiunea liderilor comuniști pentru fotbal, pentru echipe și pentru meciuri aranjate. De aici i s-au tras necazurile. În epoca în care Miliția, Securitatea și Armata descopereau ambiția de a cîștiga trofee pe gazon și își fabricau cu forța echipe, Partidul arbitra acest concurs de popularitate și avea drept de viață și de moarte asupra Cupei și campionatului. Titus Ozon a fost un jucător talentat, cu spirit rebel și temperament conflictual, total nepotrivit cu epoca terorii comuniste, dar iubit de public și, de aceea, comuniștii au fost nevoiți să-l lase în viață și în libertate.

S-a născut în 1927, a descoperit fotbalul pe maidan și a devenit repede, la vîrsta de opt ani, o vedetă a cartierului Obor. La zece ani a început să joace la Unirea Tricolor, echipă cu rătăciri legionare în anii 1940-41, cînd Garda de Fier a salvat-o de la retrogradare. Ozon a fost vedeta echipei, iar pentru asta Securitatea n-a încetat să-i facă zile fripte după război. Dar talentul lui ridica tribunele în picioare, iar tovarășii de la Comitetul Central l-au lăsat să joace.

Și Ozon a jucat la Dinamo, Progresul și Rapid, luînd Cupe și campionate, marcînd sute de goluri, conducînd selecționata României în marile partide cu prietenii din Uniunea Sovietică. În urma unui astfel de turneu socialist, jucătorii români au primit de la ruși cîte un ceas Pobeda, produs al obsesiei sovietice din al doilea război mondial. Firește că ceasurile erau urîte și proaste, așa că gestul lui Ozon de a și-l arunca pe al lui la gunoi a fost urmat de întreaga echipă. Anul următor, într-un meci cu Dinamo Tbilisi, Ozon a umilit vedetele din RSS Gruzină dîndu-le mingea printre picioare, executînd preluări peste cap și lovituri cu călcîiul. Partidul Comunist nu putea risca să-l supere pe Stalin, așa că Ozon a fost calificat „dușman al poporului“, băgat în arestul Garnizoanei București, penalizat la salariu și ținut o vreme pe banca de rezerve.

În 1955, cînd a vrut să plece de la Dinamo la Progresul, Securitatea i-a făcut dosar pentru simpatie legionară și l-a deportat în Deltă la tăiat stuf. O vreme, marele fotbalist a dormit în barăci păzit cu arma, a răbdat de foame, s-a lăsat înțepat de țînțari și supt de lipitori. Dar a reușit să evadeze și, sub protecția unui microbist din Biroul Politic, a reușit să redevină jucător. Aspirațiile lui au rămas competitive și profund capitaliste, așa că în 1955 a fost arestat pentru contrabandă cu nasturi și eliminat din activitatea sportivă. Practic, nu mai avea scăpare, dar l-a oprit pe stradă pe Gheorghiu-Dej, i s-a prăbușit la picioare și a obținut iertarea. Dej i-a cerut în schimb să joace la Rapid, ceea ce Ozon a și făcut.

Titus Ozon a fost nu doar un mare atacant, ci și un mare apărător al spiritului anticomunist. A refuzat orice colaborare cu Securitatea și chiar dacă a servit sistemul comunist, a făcut-o doar pentru că altfel n-ar fi putut servi fotbalul și spectatorii.

Citeşte mai multe despre:

4 comentarii

 1. #1

  Cel din stanga era colonel, ca Talpan. La CCA. Dar CSA e CCA? Sau Steaua e CCA? Cine e CCA? Daca FCSB nu e Steaua, dar Steaua nu e CCA, atunci FCSB poate fi CCA? Si in cazul asta, CSA ar putea sa fie FCSB?

 2. #2

  Dar remarcabil portar inainte de toate.

 3. #3

  ” așa că în 1955 a fost arestat pentru contrabandă cu nasturi și eliminat din activitatea sportivă ” ! Cred ca vorba de un mesaj cifrat pe care eu nu pot sa-l inteleg, acum , la varsta mea. Poate stie cineva ce a vrut sa spuna autorul, am sa rog pe cineva in varsta sa-mi desluseasca mesajul .

  • #4

   Se spunea că a adus o valiză cu nasturi de sidef dintr-o deplasare din Grecia. L-am văzut jucând, am și vorbit cu el.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint