Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cum cîştigă PDL. Schema de joc

Zoom Cum cîştigă PDL. Schema de joc

USL îşi trăieşte vacanţa de vară din plin. Comandă sondaje din care PDL iese zdrobit, colorează harta în galben şi roşu după judeţele împărţite şi nechează fericită la Antena 3. Văzută de sus, de pe buza craterului învăluit de negură al Cotrocenilor, Alianţa aduce cu fotografia Hiroshimei înainte de bombardament.

În crater se coc multe. Printre gaze toxice şi bolboroseli, creşte strategia de reinstalare, în noiembrie 2012, a nemuritorului guvern Boc. Toată povestea pare o lavă electorală, dar ştiţi proverbul: o lavă la vremea ei e un lucru cu temei. Şi acum, strategia: 

1. Comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale prin noua lege electorală pe care coaliţia de la guvernare o va trece cu uşurinţă în sesiunea din toamnă.

2. Modificarea sistemului de vot, în interiorul aceleiaşi legi. |ntre revenirea listelor şi uninominalul necompensat, dintr-un singur tur, e loc pentru sistemul german de vot unic netransferabil care avantajează pe cel care numără voturile şi care, în mod sigur, nu e neamţ.

3. Noua lege electorala are două efecte: 

– reproducerea rezultatelor de la locale la generale; procentul de la locale e replicat, deci, cu o mică marjă de trădare, la generale

– realegerea, în majoritate, a primarilor aflaţi în funcţie.

4. Prin urmare, cine vrea să cîştige la generale, trebuie să aibă destui primari.

5. Cine are poziţia şi mijloacele necesare pentru a achiziţiona primari? Cine are, altfel spus, bani să împartă la primării, bani să cumpere direct primarii, instituţii ale statului  care să facă dosare, stenograme, flagranturi şi intimidări? 

6. Prin urmare, dacă PDL reuşeşte să cumpere & şantajeze destui primari, are în buzunar guvernarea. Prin comasare, termenul din iunie 2012 se mută în noiembrie 2012, deci sezonul de shopping s-a mărit. 

7. PSD are 1138 de primării, PNL – 706, UDMR – 184 iar PDL – 908. La o primă privire, PDL ar trebui să răzgîndească vreo 800 de primari în funcţie. 

8. Dar nu e nevoie de atît efort. După ce PSD şi PDL au colorat judeţele în galben şi roşu, pesediştii din judeţele galbene şi peneliştii din judeţele roşii sînt înlăturaţi explicit din viitoarele demnităţi. Ei sînt aşadar o pradă uşoară pentru PDL, care are solvabilitatea necesară pentru a le reorienta voturile. 

9. Graba USL de a prezenta acea hartă bicoloră dă răgaz suficient atît PDL să cumpere, cît şi nemulţumiţilor să vîndă.

7 comentarii

 1. #1

  eu vreau sa-l pe Crin Antonescu infrant, nu ma intereseaza cum
  vreau sa-i vad ranjetul ala stins de pe fata de salau fiert

 2. #2

  Sunt pentru alegeri comasate si pentru vot pur,fara redistribuiri.In plus,ar trebui micsorat pragul de intrare in Parlament.Iar struto-camila USL sa piarda caci are in frunte(in umbra un turnator la Secu’,Felix si un criminal,Iliescu!Iar cei doi din fatza,Carlanul fara minte,Ponta si Chiul AntEnescu sunt doar doua marionete inconsistente!

 3. #3

  Postacilor, v-ati trezit din somn ? 🙂

 4. #4

  SI NOI !!! Asteptam cu nerabdare ,va fi mai frumos decat in 2009 !Groparul PNL-ului ,tradatorul neamului ,trebuie sa primeasca o pedeapsa mult……mai drastica decat “Mihaela dragostea mea “!HAI ROMANIA !

 5. #5

  @Iolanda, Justitiarul, Marius – ok, sa piarda USL-ul, si dupa? Boc premier a 9-a oara suna chiar atat de bine? Cine vine la presedintie dupa ce nemuritorul moare? Blaga? Boc? Udrea?

 6. #6

  Toate o sa-i reuseasca PD-L -ului in afara sa opreasca gloatele dezlantuite asupra lor !
  Ca pana la urma cat ar fi de prosti si de neinstruiti, pana la urma foamea si frigul ii vor trezi de cap !

 7. #7

  +@Adiran: lasati-i in pace, nu merita atentie…mutanti ce varsa bale portocalii…la anu’ o sa dispara odata cu stapanii lor de kakat cu tot

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Crime cu miros de pandemie

  30 iunie 2020

  În vreme ce-n largul oceanului patru scafandri s-au repezit cu cuțitele asupra unei balene, să-i taie otgoanele plasei de pescuit ce-o ținea prizonieră, la noi patru polițai au ajutat un […]

 • Vacanța mare

  30 iunie 2020

  Pînă acum, virusul a întrecut știința și, după cum se vede, nu dă semne de oboseală. Fără vaccin și fără tratament, societatea dă din colț în colț, libertatea individuală scade, […]

 • Încă puțină cenzură, că nu dați de la voi

  30 iunie 2020

  De ani de zile, Facebook, cel puțin, acționează arbitrar și nejustificat într-un demers constant de amuțire a vocilor care nu respectă comoditatea politică. Dar nu este de ajuns, se pare, […]

 • Plai cu boi

  23 iunie 2020

  Cînd dăm și noi orbește în gropi, apelăm la postumele buruienoase ale tutorelui nostru suprem, Mihai Eminescu, la micile bijuterii fără perdea, comise cu autoironie prin hîrtoapele existenței sale năprasnice: […]

 • Păcănele mii și stele făclii

  23 iunie 2020

  E mare urgență să fie ajutate două ramuri economice, zice Guvernul: HoReCa și păcănelele. HoReCa apare în pozele cu premierul și cu președintele. Are cînd chipul măsliniu al libanezului Murad, […]