Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cum să furi o uniune. Și de ce (I)

Zoom Cum să furi o uniune. Și de ce (I)

Așa cum vă anunțam săptămînile trecute, o să ne oprim puțin asupra Uniunii Naționale a Artiștilor Plastici din România și o să vă povestim o poveste cum numai pe meleagurile noastre se mai poate povesti.

În prezent, UAPR există, dar nu există așa, de una singură. Pentru că mai există un ONG, UAP pe numele său, care zice despre sine că el e adevăratul și originalul. Adică un domn artist, fost membru al UAPR, dat afară din UAPR, își face un UAP al lui și, folosindu-se de niscaiva harababură legislativă, de un nume apropiat și de o găleată de confuzie, vrea să-și aroge, pentru el și acoliții săi, unii naivi pînă spre nevinovăție, întreaga tagmă a artiștilor plastici. Tagmă peste care se vrea șef sau, de ce nu, rege.

Iar în prezent toată tărășenia asta se dispută prin săli de judecată, de la tribunale, Curți de Apel și pînă la Înalta Curte. Căci orice proces naște un alt procesc și tot meciul pare să prindă aura unui balaur căruia din fiecare cap-proces tăiat îi apar alte două capete-procese.

De ce să vrei Uniunea Artiștilor Plastici din România

Înainte să ajungem la partea cu circul și la povestea ce a dus la toate procesele, să vă povestim puțin de miza acestei bătălii. Căci, dincolo de un orgoliu, de statut și de posibilitatea atîrnării unui titlu în dreptul numelui, e vorba și de o miză financiară. În fapt, asta e cea care contează cu adevărat. În 1950, prin decretul 266, s-a înfiinţat Uniunea Artiștilor Plastici, prin fuziunea dintre Sindicatul Artelor Frumoase din București și Sindicatele Mixte de Artiști Plastici din Provincie. Iar noua structură a preluat întreg patrimoniul celor două sindicate. Adică ateliere, galerii și spații expoziționale care azi fac un purcoi de bani.

Mai apoi, Uniunea Artiștilor Plastici din România este una dintre cele opt organizații recunoscute de Legea 8/2006, privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică. Mai exact, odată ajunși la pensie, membrii acestor uniuni de creatori (Uniunea Scriitorilor, UAPR, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor etc.) beneficiază de o pensie specială, de un plus de 50% la pensie. Atîta că, pentru a beneficia de acest drept, e nevoie nu doar de o cerere, ci și de dovada calității de membru al unei astfel de uniuni de creatori, legal constituite. Adică ai nevoie de ștampila și semnătura șefului.

Alba Iulia, orașul Marii Uniri și al falsei Uniuni

Ei bine, tot circul ăsta iscat în tagma artiștilor a plecat de la Alba Iulia. Că așa-i la noi, în Ardeal, unde oricine poate fi artist plastic, încît o singură Uniune nu-i încape pe toți. Mai exact, totul a plecat de la un domn pe nume Traian Mârza, artist plastic cu doctorat la activ și profesor de liceu. Pînă în urmă cu cîțiva ani, omul fusese membru al UAPR, cel a cărui legalitate o contestă azi. În fapt, omul fusese chiar președinte al Filialei Alba a UAPR, pe care a condus-o din 1999 și pînă în 2005. Apoi însă, după ce a pierdut alegerile, a intrat în fel și fel de contre și, în 2010, a fost exclus din Filiala Alba. Sau aproape că a fost exclus, căci omul știa ce urmează și îi făcuse membri, din pix și peste noapte, pe o ceată întreagă de amici, printre care economiști, ziariști, politicieni și profesori (că, deh, mirajul pensiei), astfel încît Adunarea Generală întrunită nu mai avea o majoritate la momentul votului. Una legală, de număr, căci legitimă era. Mai apoi însă, în 2012, pe 23 iunie, Adunarea Generală a UAPR – pe țară – îl exclude de tot din Uniune. Moment în care începe circul și încep procesele.

Un ONG creat ca să ajute a stricat tot jocul

În anul 1998 este înființat, în baza unei legi din 1924, un ONG, prin care filiala din Alba Iulia a UAPR începe să aibă și o personalitate juridică. ONG-ul era înființat de către mai mulți membri ai UAPR, printre care și Traian Mârza. După ce este exclus din UAPR, Traian Mârza preia acel ONG, îi modifică numele în Uniunea Artiștilor Plastici – Alba Iulia și începe răzbelul cu foștii colegi și cu UAPR-ul, pe care-l consideră ilegitim. Și asta în condițiile în care, la momentul înființării acelui ONG, devenit azi UAP-ul lui Mârza, chiar în statut se spunea că funcționează cu acordul UAPR. Bașca, UAPR are și un titlu de la OSIM, înregistrat cu nr. 122464, prin care marca, sigla și numele îi sînt protejate. De altfel, în baza acelei legi din 1924, care a stat la baza înființării ONG-ului – modificată apoi în 2000 –, Traian Mârza încearcă să obțină statutul de asociație de utilitate publică. Fără de care, chiar și în cadrul minunatei confuzii de nume – UAP vs. UAPR – nu se pot acorda acele beneficii bănești, acea pensie atribuită membrilor uniunilor de creatori, în baza Legii 8 din 2006. În primă fază, la Tribunalul Alba are cîștig de cauză, doar pentru ca mai apoi decizia instanței să fie răsturnată la apel și Curtea să admită că acea clasare, ca fiind de utilitate publică, a avut loc dintr-o eroare.

Cum însă simpla existență a acelui ONG, într-un fel de concubinaj cu confuzia și eminamente parazitar al UAPR, nu era suficientă, Traian Mârza contestă însăși legalitatea existenței UAPR. Căci decretul din ‘50, pe care se bazează înființarea UAPR, este în opinia lui caduc. Și-și justifică toată teoria pe baza unei decizii a Frontului Salvării Naționale, din 1990. Care decizie umblă la statutul uniunilor de creatori, iar în final spune că prin el se abrogă orice dispoziții contradictorii. Nicidecum însă că anulează orice legislație precedentă în domeniu.

Desigur, tot circul ăsta se judecă și în prezent. Căci, așa cum vă spuneam, orice proces pierdut naște altele, cu motive și mai ridicole ori mai haioase. Dar despre procese, pensii, daune și alte cele o să vorbim în episodul următor. Cînd o să vorbim și despre lucrarea de doctorat a distinsului profesor, în care el face o întreagă apologie a legalității și temeiniciei UAPR, pe care azi o contestă. Și, dacă vom avea loc, chiar și despre meciul împotriva Uniunii Scriitorilor. Căci, să nu uităm, UAP-ul lui Traian Mârza nu e populat doar de artiști plastici, ci și de scriitori, contabili, politicieni, profesori de orice alt fel decît de arte sau chiar prelucrători prin așchiere.

8 comentarii

  1. #1

    Mama ce suturi in cur i-as trage lui Marz(l)a asta , de fapt asta a trebui sa-i faca judecatorii cand al vad ca intra in sala

  2. #2

    @Executioner: in limba romana se folosesti „î” din „i” la inceputul cuvintelor si chiar si la sfarsit, daca folosesti limba moldoveneascî.

  3. #3

    Felicitari domnule ! era cazul de muuuulta vreme sa se povesteasca despre meandrele „uniunilor” de creatie romanesti si despre mendrele membrilor sai! va dorim rezistenta la amenintari – deoarece veti avea parte de ele din belsug! si va rugam sa mai sapati, vorba ardeleanului dvs. de geniu, sa vedeti ce de stele veti descoperi in ape tulburi; chiar din ce in ce mai tulburi din nefericire!

  4. #4

    mârza e bolnav…rău bolnav,….nu trebuie băgat în seamă, doar plesnit peste nas din când în când…

  5. #5

    nu- i chiar atat de greu sa faci diferenta intre pictorii amatori, adica ce-i ce o fac de drag si care o si pun cu c… pe pasune si isi bat joc de ea ,dar de aici si pana la nebunie nu-i decat un pas si asta cu ajutorul legii de caca … nu se face uniune din regulat arta ca oricum copii n-o sa faca !!!

  6. #6

    Nu ma intereseaza niciun fel de interese pecuniare ale unora sau altora, niciun fel de mandrii, dar cred ca UAPR a devenit un fel de casta in care indiferent cat har, talent, sau cum vreti sa-i spuneti darului dat de natura, sau Dumnezeu ai, nu poti accede daca nu ai studii de specialitate (Academia de Arte). In istoria artelor majoritatea artistilor celebrii nu au avut „scoli inalte”… Acesta este un motiv de reanalizare si repozitionare a cel putin uneia dintre aceste „uniuni”

  7. #7

    @ Racz Sochircă Karol.
    Invoci mai sus art. 73 din Codul civil, „cu privire la folosirea unei imagini in orice mod care aduce denigrare si prejudiciu moral unei persoane”…
    Întreb, ce denigrare și prejudiciu moral îți aduce dumitale fotografia care însoțește articolul, fotografie pe care dumneata ai postat-o pe Facebook, deci ți-ai dat consimțământul să fie publică. Dacă te duci cu două articole mai jos în acelasi Cod civil, scrie clar;

    Prezumţia de consimţământ
    „Când însuşi cel la care se referă o informaţie sau un material le pune la dispoziţia unei persoane fizice ori persoane juridice despre care are cunoştinţă că îşi desfăşoară activitatea în domeniul informării publicului, consimţământul pentru utilizarea acestora este prezumat, nefiind necesar un acord scris.”

  8. #8

    dactăr artăr

    mârza e bolnav…rău bolnav,….nu trebuie băgat în seamă, doar plesnit peste nas din când în când …dactar ..artar > MARE GAINAR !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
  • Monologul unui telefon cu fise, rămas fără certificat de revoluționar

    16 aprilie 2024

    Prea mult sictir, prea multă operetă și un exces nebun de figuranți, a mai rămas puțină Julietă și un profesor de-ngropat talanți, și-o urmă de Romeo în culise descoperită de-un […]

  • Adio, Army

    15 aprilie 2024

    Cînd aliatul Rusiei atacă Israelul și se pregătește să complice și mai mult socotelile de securitate ale lumii civilizate, te întrebi iar, a suta oară, unde sînt banii armatei române. […]

  • Invitație la nuntă

    9 aprilie 2024

    Nimeni nu-i simte îngerului lipsa (mecanic de-ntreținere în cer). Veniți să reparați Apocalipsa, că dă Natura în marșarier! Cel care-a scris că veacul ăsta jalnic va fi religios ori de […]

  • Generalii lui Piedone

    8 aprilie 2024

    De cînd Piedone a devenit preferatul sondajelor, o armată de scarabei politici a început să fojgăie pe lîngă el ca împrejurul unui tomberon. Voiculescu i-a organizat o lansare fastuoasă la […]

  • Afectarea emoțională ca pseudonim al Apocalipsei

    2 aprilie 2024

    Baronii ISIS-ului fost-au „afectați emoțional“ de apariția jalnică a martirilor islamici cu hainele ferfeniță, cocîrjați, cu ochiul cît sarmaua și cu urechile lipsă la inventar. Acum cîțiva ani, cînd au […]

Editoriale
  • Monologul unui telefon cu fise, rămas fără certificat de revoluționar

    16 aprilie 2024

    Prea mult sictir, prea multă operetă și un exces nebun de figuranți, a mai rămas puțină Julietă și un profesor de-ngropat talanți, și-o urmă de Romeo în culise descoperită de-un […]

  • Adio, Army

    15 aprilie 2024

    Cînd aliatul Rusiei atacă Israelul și se pregătește să complice și mai mult socotelile de securitate ale lumii civilizate, te întrebi iar, a suta oară, unde sînt banii armatei române. […]

  • Invitație la nuntă

    9 aprilie 2024

    Nimeni nu-i simte îngerului lipsa (mecanic de-ntreținere în cer). Veniți să reparați Apocalipsa, că dă Natura în marșarier! Cel care-a scris că veacul ăsta jalnic va fi religios ori de […]

  • Generalii lui Piedone

    8 aprilie 2024

    De cînd Piedone a devenit preferatul sondajelor, o armată de scarabei politici a început să fojgăie pe lîngă el ca împrejurul unui tomberon. Voiculescu i-a organizat o lansare fastuoasă la […]

  • Afectarea emoțională ca pseudonim al Apocalipsei

    2 aprilie 2024

    Baronii ISIS-ului fost-au „afectați emoțional“ de apariția jalnică a martirilor islamici cu hainele ferfeniță, cocîrjați, cu ochiul cît sarmaua și cu urechile lipsă la inventar. Acum cîțiva ani, cînd au […]

  • Maestrul Cîrstoiu

    1 aprilie 2024

    Nimeni nu spune că un medic, un ortoped cu practică de două decenii, profesor universitar, decan la UMF și manager de spital nu are mai multă îndreptățire școlară decît un […]

bijuterii argint