Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cum să-l demolezi pe Lenin, ca să-i faci statuie lui Stalin

Zoom Cum să-l demolezi pe Lenin, ca să-i faci statuie lui Stalin

Un impostor charismatic și norocos, ins amoral și de un cinism patologic. Acesta a fost, de fapt, omul cunoscut sub pseudonimul Lenin, care poate fi văzut și azi îmbălsămat în mausoleul faraonic ridicat în Piața Roșie din Moscova. După apariția biografiei în care Stéphane Courtois îi demolează minuțios mitul, cei ce mai susțin, din prostie, ignoranță sau din ticăloșie, despre Lenin că a fost liderul luminat al URSS și al „comunismului respectabil“ s-au trezit în beznă.

De mic obsedat de el însuși, inteligent mult peste medie, dar capricios și distructiv, Volodea era mîndru de originea sa boierească și una dintre surorile lui își amintea mai tîrziu despre el că în copilărie era rău, convins că totul i se cuvine, fiindcă se credea deasupra celorlalți, și că îi plăcea să dea ordine. După ce fratele lui mai mare, Aleksandr, student la Chimie, devenit complotist, se apucă de fabricat bombe pentru asasinarea țarului și sfîrșește spînzurat în urma unui atentat, liceanul Vladimir și-l ia de model. Citește producțiile teoretice ale nihiliștilor și ale anarhiștilor, iar romanul nihilistului Cernîșevski, Ce e de făcut?, îl inspiră pe viață, încît își intitulează la fel unul dintre nenumăratele lui texte propagandistice. Pe urmele capilor revoluției franceze, care și-au ucis regele și au instaurat teroarea, și ai emulilor lor din Rusia, adolescentul își pune în cap să-i lichideze pe Romanovi și să schimbe orînduirea. Îl obsedează maniacal Marx și Engels cu materialismul lor „științific“, dar mai ales cu anunțata revoluție mondială a proletariatului, pe care Marx o credea inevitabilă.

Cînd se apucă de politică, prudent, Lenin fuge în exil, unde trăiește într-o bulă care n-are nici o legătură cu realitatea. Mult lăudatele lui analize politice sînt atît de departe de mersul lucrurilor, încît pînă în ziua în care a început primul război mondial, Ulianov era convins că proletariatul va împiedica începerea ostilităților. În 1917, proletariatul despre care Lenin pretindea că a făcut revoluția lipsea de la locul faptei. Lovitura de stat au dat-o soldați dezertori, cîteva regimente transformate în bande puse pe jaf, declasați de tot soiul și pușcăriași recent eliberați. Iar el, cu minusculul său partid bolșevic care n-avea decît cîteva zeci de mii de membri, se pune cu noroc în fruntea lor.

Odată cu vîrsta, Lenin se paranoizează, nu mai admite să fie contrazis și îi izgonește din grupul care-l adulează pe cei ce-și permit să nu fie de acord cu el. Operațiunea asta capătă proporții imense după ce Lenin ajunge la putere. De la crimele la care visa în textele sale, Ulianov trece la crime propriu-zise, pe care le ordonă în scris. Face milioane de victime, înființează lagăre de concentrare, în locul Ohranei țariste își pune propria lui poliție politică, CEKA, și în scurt timp aduce Rusia în sapă de lemn. Toate astea sînt documentat prezentate de Courtois, care, fost maoist, știe cu ce se mănîncă extremismul și pare să fi avut suficiente legături cu grupările de extremă stînga de la Paris, troțkiști, staliniști etc., încît să ajungă la documentele lor de uz intern și la moaștele bolșevismului.

Istoricul spune de mai multe ori în carte că Stalin n-a făcut decît să preia și să „perfecționeze“ metodele de conducere și de organizare ale lui Lenin, adevăratul tartor al totalitarismului.

La sfîrșitul cărții în care desființează totalitarismul lui Ulianov, Courtois nu uită să-și pună cenușă în cap pentru trecutul lui de iubitor fără condiții al lui Mao, dar scrie negru pe alb că Stalin a fost cel mai mare om politic al secolului 20. Stalin din care s-a inspirat Mao în politica lui și care a folosit teroarea și crimele în masă, din prima pînă în ultima zi cît a condus URSS-ul și țările satelite lui, încît te întrebi la ce „valori“ se închină, de fapt, Courtois, acest comunist apostat trecut la valorile democrației.

Stéphane Courtois, Lenin, inventatorul totalitarismului, traducere de Ana Ciucan Țuțuianu, Editura Polirom, 2023.

Citeşte mai multe despre:

3 comentarii

  1. #1

    Astea sunt ideile principale din cartea lui Courtois? Atât de simplist, simplificat, naiv vede lucrurile, lumea și pe Lenin?
    Numai dacă luăm enunțul următor și vom vedea că, ori autorul cărții, ori autorul rândurilor de mai sus nu cunoaște mai nimic despre revoluția rusă din 1917: „Lovitura de stat au dat-o soldați dezertori, cîteva regimente transformate în bande puse pe jaf, declasați de tot soiul și pușcăriași recent eliberați.”
    Revoluția a avut două etape, punctul de inflamare fiind împușcarea manifestanților (debutul revoluției este dat de marșul femeilor) revoltați de condițiile sociale ale acelor zile, plus instabilitatea frontului, pierderile mari suferite în război, o dinastie urâtă și asimilată, după partea feminină, cu militantismul german, atmosfera socialistă din rândul intelectualilor etc. Garnizoana din Petrograd, într-adevăr, a avut un rol în stabilirea cursului căderii țarismului, însă nu omogen și nu în unanimitate. Cei de pe front au influențat și mai puțin detronarea țarului, căci mulți dintre ei (țărani dezertori să le spunem) erau preocupați de a se întoarce acasă să-și lucreze pământul. Primul guvern provizoriu a fost condus de prințul Lvov, un cadet, urmat de Kerenski.
    Cât despre Lenin, cu așa tușe de zugrav, niciun autor respectabil nu s-ar apuca să însăileze portrete care, în fapt, ascund umorile proprii.

  2. #2

    Epica oficială a revoluției din 1917 provine din filmele lui Serghei Eisenstein. Lovitura de stat bolșevică a avut loc mult mai discret. Așa susține Troțki, cel ce a planificat-o și care a înființat și organizat apoi Armata Roșie.

  3. #3

    Filmele lui Serghei Eisenstein nu le-am văzut, insurecția bolșevică reprezintă partea a doua și finală a revoluției (conform opiniilor majorității istoricilor și participanților direcți). De la acest punct al evenimentelor, trecând prin alegerile pentru adunarea constituantă, nerecunoașterea rezultatelor votului de către bolșevici (câte fluvii narative și interpretative năvălesc de aici!), pacea de la Brest-Litovsk se deschide calea războiului civil.
    Am cumpărată cartea lui Courtois (încă nu am citit-o), ca de altfel vreo alte câteva biografii (citite) despre Lenin.
    Cum am și cartea Medgidia, orașul de apoi (citită), o carte bine scrisă.
    Dar nu am văzut filmul! Glumesc!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Screenshot
Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Balada triștilor băcani

    3 septembrie 2024

    Printre dugheni, pe strada Zece mese, acum o sută şi ceva de ani, a fost zărit, cu orbitoare fese, îngerul trist al triştilor băcani. Era un semn al crizei monetare, […]

  • Coridorul Ciucă

    2 septembrie 2024

    E un proiect de infrastructură politică menit să unească două zone defavorizate ale României: PNL și Palatul Cotroceni. Nu s-a făcut licitație, a fost încredințare directă. Se zice că Iohannis […]

  • Galben impostor

    1 septembrie 2024

    Nimic nu pare mai ridicol, în ultima perioadă, decât marota dreptei unite, pe care fel și fel de trompete o flutură în public, provocându-și erecții și visând umed la fotoliul […]

  • Actorul

    29 august 2024

    Azi scriem poezia pe mari bucăţi de pîine, arta-i maşinăria de curăţat cartofi, chiar tu vei fi cartoful sortit zilei de mîine, actor retras ca melcul în pantofi. Iată cum […]

  • Vînătoarea candidatului normal

    26 august 2024

    De mai bine de un an, în codrii sălbatici ai PSD a început o vînătoare grea. Hăitașii au scuturat tufele partidului, au fluierat și au chiuit ca să pună vînatul […]

Iubitori de arta