De cînd am intrat în UE și agricultorii au început să încaseze subvenții din bani europeni, chestie pentru care a și fost inventată cu vreo două decenii în urmă APIA – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, sîntem în plin proces de digitalizare. Practic, la APIA se digitalizează încă dinainte ca digitalizarea să fie pe buzele vreunui politician. Subvenția agricolă a devenit, însă, și un fel de subvenție pentru firmele prietene, căci digitalizarea sistemului e un proces continuu și, mai ales, costisitor.
Siveco, firma care s-a înșurubat la primele contracte cu APIA, pentru a pune în funcțiune un sistem informatic pentru instituție, este încă bine ancorată în buzunarul adînc al banilor, căci consultanța e o modă chiar mai veche decît digitalizarea. An de an, zeci de milioane pleacă din conturile instituției care intermediază banii europeni pentru agricultori.
Spre exemplu, anul trecut a fost semnat un contract pentru „Servicii de dezvoltare, extindere și mentenanță a sistemului informatic al APIA de gestionare a cererilor de plată“. Evident, a fost organizată și o licitație, au fost puse fel și fel de condiții, de la resursa umană la sesiuni demonstrative, căci prețul a contat doar în proporție de 40%. Desigur, pentru contract a venit o singură ofertă, din partea Siveco Technology SRL, alături de Technology Systems and Services International. Nici nu prea putea să vină de la altcineva, căci întreg sistemul fusese pus în funcțiune chiar de ei. Or, neavînd un sistem de genul celor mari, folosite în întreaga lume, precum Oracle sau SAP, pentru care pot face mentenanță și marii integratori, cum sînt Deloitte, Accenture sau încă vreo cîțiva din gașca celor mari, ești sortit să rămîi cu Siveco. Ceea ce nu-i neapărat rău, cu condiția ca treaba să funcționeze în parametri optimi.
Ce înseamnă, însă, optim în spațiul mioritic? Păi, spre exemplu, contractul ăsta de dezvoltare, extindere și mentenanță, valabil patru ani, fusese evaluat de APIA la 111.677.693 de lei. Cum însă a fost, totuși, o licitație, fie și una cu un singur ofertant, prețul final a fost bătut în cuie la 108.329.320 de lei. O victorie, o economie de peste trei milioane la buget, cum s-ar spune. Numai că, în ultimul an și jumătate, au fost deja semnate nu mai puțin de 25 de contracte subsecvente, valoarea totală a acestora ajungînd la peste 57 de milioane de lei plus TVA. Ceea ce, în ritmul ăsta și fără ajutorul vreunui sistem informatic, doar cu abacul, înseamnă că valoarea finală ar putea depăși cu mult contractul-cadru. Dar, hei, important e să fie lumea mulțumită, nu? Adică agricultorii, că cei de la Siveco n-au cum să nu fie, din moment ce, iată, dezvoltă și consultă de niște milioane bune anual.
Au aparut focare de pesta la oi, cu bacterii eliberate din ozn uri…
Daca sunt oi care nu sunt bolnave, nu conteaza ! ANSVA le omoara si pe ele, victime colaterale.Ca doar nu o sa le izoleze sa se vada daca sunt bolnave, sa le testeze.O carantina.Mai bine le omoara, zic nepriceputii.
Fermierii zic ca au fost sfatuiti de „doctorii” de bine, ca oile sa nu mai fie hranite, sa nu le dea apa.Ce drac’ poate se imbolnavesc odata!
Ceva nu miroase a bine.Cine profita ?