Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

De unde i se trage lui Cocoș?

Zoom De unde i se trage lui Cocoș?

Ca să înțelegem cum a ajuns Bill Gates în aceeași frază cu Dumitru Niro, cu Dinu Pescariu, cu Pinalti sau cu Dorin Cocoș, trebuie să luăm puțin aminte la instituțiile și legile Americii.

Microsoft e o corporație purtată pe brațe de succesul și de clienții ei globali, dar supravegheată îndeaproape de procurori, experți contabili și detectivi. Profitul și celebritatea sînt acceptate cîtă vreme sînt obținute legal. Pentru toate celelalte cazuri există FCPA.

Foreign Corrupt Practices Act e o lege federală americană care interzice, printre altele, mituirea oficialilor străini. În baza ei, companiile și persoanele fizice care fac afaceri în afara granițelor SUA sînt investigate de SEC și DOJ.

SEC înseamnă Securities and Exchange Comission și e o agenție federală care urmărește frauda, mita, spălarea de bani și celelalte forme de hoție fiscală. DOJ, adică Department of Justice, anchetează, prin Tax Division, crima fiscală comisă de companiile și persoanele fizice americane.

În 2014, în baza FCPA, Microsoft se afla pe lista companiilor investigate de SEC și DOJ pentru mituirea oficialilor străini. Pentru patru ani la rînd, compania lui Bill Gates n-a fost înlăturată de pe această listă, ceea ce înseamnă că cercetările au continuat.

Alde Cocoș, Niro, Pinalti n-aveau de unde să știe. Ei au stăruit în convingerea că, dacă duci banii furați într-un off-shore sau îi plimbi cu sacoșa, nimeni nu se prinde. România, una din țările unde Microsoft vindea mafiei politice licențe închipuite, raporta la Redmond vînzări neobișnuit de mari, iar banda lui Claudiu Florică și Dinu Pescariu dormea pe o ureche, cu prada adăpostită în bănci elvețiene, cipriote, arabe, în căsuțe poștale, în șpăgi sau îngropată. Banii cheltuiți la vedere, pe limuzine și castele, n-au reușit să ridice nici măcar cu un milimetru sprînceana unui procuror român.

Se povestește că, uneori, cînd șampania nu mai mergea cu homarii, în somptuoasa lui casă de la Monaco, Niro oferea invitaților mici cu bicarbonat de la Cocoșatu, aduși cu un jet privat de la București.

Într-o zi, însă, cineva din bandă a comis o gafă. Nu se cunoaște numele prostului, dar se știe că el a făcut un transfer bancar imprudent. Agenții DOJ și SEC atît așteptau.

Microsoft fiind sub anchetă, SEC privea cu atenție spre toți partenerii de afaceri ai companiei. Cum tranzacțiile cu România aveau ceva din putoarea discretă a tunurilor din lumea a treia, plata spre contul american a fost mirosită imediat.

Ce a urmat se vede. Americanii au pus cap la cap tranzacțiile, au listat suspecții și au trimis dosarul la București. Interceptările și denunțătorii au făcut restul.

În prezent, pe lista corporațiilor investigate sub FCPA sînt 107 nume. Cîteva dintre ele au operațiuni și în România. Pe lîngă Microsoft avem Oracle, Citygroup, GlaxoSmithKline, Goodyear, IBM, Merck, Motorola, Novartis, Panasonic, Société Générale, Sony, Time Warner, Disney.

Fiecare ar avea ceva de vîndut statului român. Totul e s-o facă prin cocoși mai deștepți.

2 comentarii

 1. #1

  @Marcel Gherghinescu Pai, tii minte povestea cu embargoul iranian?

 2. #2

  @Marcel: ai fi credibil daca nu ai fi analfabet.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Spovedanie

  15 septembrie 2020

  Sunt gol de sentimente ca o biserică, toamna, cînd nunțile toate s-au veștejit și fosta-mi iubită se joacă de-a doamna cu șeful ocolului din Maglavit. E-un schimb valutar între grauri […]

 • Cea mai profitabilă afacere de pe pămînt

  15 septembrie 2020

  Nici să fi înviat Spiru Haret nu s-ar fi discutat atît de mult despre școală. Coronavirusul a trezit-o un pic la realitate. A pălmuit-o, cît să clipească mirată, și a […]

 • O democrație din ce în ce mai îndepărtată

  15 septembrie 2020

  În urmă cu patru ani și jumătate, Ludovic Orban devenea victima neinocentă a DNA, visul de a fi zdrobit în alegerile locale de Gabriela Firea fiindu-i întrerupt de finanțarea ilegală […]

 • O insulă scufundată

  8 septembrie 2020

  Dictatura milităroasă din Belarus, unde un ins scelerat flutură Kalașnikovul într-un lan de fete cu părul auriu, face diferența dintre lacrimi și muci cînd e s-o comparăm cu dictatura medicală […]

 • Generalii Frînă și Abuz la datorie

  8 septembrie 2020

  Puțini muritori pot sta alături de Gabriel Oprea fără să simtă vibrația magnetică a imposturii și tupeului, cîmpul de agresivitate și lăcomie ce iradiază dinspre acel chip cu sprîncene pensate […]

Cele mai citite