Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Definiția falsității

Zoom Definiția falsității

Niciodată nu am putut să mă uit la emisiunea Eugeniei Vodă mai mult de câteva minute. Iar asta din mai multe motive: unele sunt motive de ordin tehnic, ca să zic așa. Spre exemplu, lumina aceea care-ți roade din pupile, fețele radiate, când albe ca de mort, când galbene, ale invitaților, iar tifețarea (acel decupaj al personajului) are ceva atât de rudimentar încât emisiunea pare proiectul unor tipi de liceu pentru ora de Tehnologie. Iar montajul e făcut, cred, după un manual de montaj, pe ideea: facem exact invers decât se spune în acest manual. Invitații sunt tăiați la montaj în mijlocul frazei, ideile sunt tranșate fără milă, încât ai zice că la butoane e însuși Matache Măcelarul. Un lucru e cert: nici unul dintre cei care lucrează la emisiunea Profesioniștii nu ar merita să fie invitat în ea.

Alte motive sunt legate de tonul emisiunii. Eugenia Vodă este un fel de Marioara Murărescu, doar că pe cultură. Miorlăită, pătrunsă adânc de valori, de Om și de Cultură cu “o” mare și cu “c” mare, o ființă frăgezită de majusculele umanioarelor. Foarte pe scurt spus, face parte dintre acei oameni de care cultura și-a bătut joc. Trebuie să-i reziști culturii, trebuie s-o iei la întrebări și neapărat la mișto. Trebuie să-i vezi jocurile și logicile prostești, trebuie să-i subminezi toate continuitățile și să-i dinamitezi narațiunile care se întind ca niște poduri peste timp. Eugenia Vodă însă e desfigurată de cultură, e o victimă a culturii, cum sunt mulți – ah, inefabilul destinului! Măreția Omului plutește prin platou, se perpelește la căldura reflectoarelor. Întotdeauna mi-a fost greață de cei de care-și bate joc cultura, pe care Cultura îi tratează pe ca pe niște boarfe proaste. Le dă o gratuită gravitate, îi face să se ia în serios într-un mod absolut grețos, le amputează ultima urmă de autoironie și îi face disprețuitori față de vulg.

În emisiunea Profesioniștii de pe 1 aprilie, Emilia Șercan a început să plângă, motivul fiind acela că nu se considera demnă de exigențele morale ale acesteia – cu ani în urmă, își asuma acum Emilia Șercan, făcuse compromisul de-a se angaja “la Vântu” pentru bani mai mulți, după ce îl tăvălise pe Vântu lucrând la Evz.

Las deoparte dilema morală, deontologică, și mă refer la atitudinea Eugeniei Vodă: un singur lucru v-am rugat, a zis ea, să nu vă ridicați de pe scaun orice ar fi! Această cerință ai ei, așadar, venea să justifice mârlănia pe care a făcut-o mai apoi, când, continuând emisiunea alături de Cătălin Tolontan, a zis că Emilia Șercan plânge undeva în platou, că o aude, dar că asta e viața… Doamne, ce fată sensibilă, cine ar fi crezut?!

Ce angajament este acesta într-o emisiune montată cu atâta brutalitate, într-o emisiune în care se ciopârțesc atâtea gesturi? De unde sfințenia acestui Să nu vă ridicați de pe scaune, chiar dacă sunteți Stephen Hawking și gestul ar fi o adevărată minune?

Ce altă definiție să-i dai falsității decât Vodă, Eugenia Vodă?

Citeşte mai multe despre:

6 comentarii

 1. #1

  Anndreea Violeta Marin Gheorghita Banica Tiriac Ozturk.

 2. #3

  Cu siguranta sunt episoade care merita văzute….trecand peste excesul de zaharina care ne sterpezeste dantura câteodată.

 3. #4

  Nu știu cît de falsă este Eugenia Vodă, dar nu am nici o îndoială că Păpușa Barbie care realizează Profesioniștii este autentică.

 4. #5

  Era normal sa apara aparatorii Vodei. Cred ca nici nu se afisase materialul si erau pregatiti . Mai ales ala cu pula. L-o fi citind si muica-sa?

 5. #6

  Nu am vazut emisiunea incriminata si nu pot comenta, dar sunt in acord total cu Mihai referitor la calitatea emisiunii si valoarea realizatoarei.

  Am urmarit emisiunea in functie de interesul pentru invitati, altfel este exact cum este descrisa in articol: cadru, filmari si lumini precum in anii de inceput ai televiziunii iar montajul mizerabil. Imi vine intamplator in memorie o editie cu regretatul Marin Moraru in care toate replicile sale erau hacuite astfel incat erau banalizate la extrem si sunau precum o scrisoare anonima de amenintare cu litere decupate din diverse ziare.

  Iar doamna Voda este pe calapodul de suficienta al auto-intitulatei elite intelectuale romanesti, in fapt o gashca ce a pus monopol pe cultura romaneasca si o tortureaza la fel de rau precum in comunism dar cu echipamente mai evoluate. Trist.

  Apropo, Garantat 100% e un talk-show cultural modern dinamic si interesant, cu ani lumina mai profesionist decat profesionistii. Emisiunea e cea mai longeviva de la tvr si din cate stiu realizatorul nu a fost premiat “cultural” precum dna Voda. Iar al naibii Stefanescu nu numai ca are spirit, dar mai vorbeste bine si limbi straine astfel incat a avut si invitati ‘de peste hotare’. Dar deh, el nu e vestala in templul culturii romanesti si drept urmare e mai putin apreciat de elite ce acrediteaza valoarea in tara.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • De ce începe să-mi fie mie rușine de sfînta nerușinare a altora

  19 iunie 2018

  Într-o vreme în care personajele lui Caragiale au evadat din proiect sfidînd legile metamorfozei, nu părem prea zguduiți că Mița Baston i-a luat locul lui Tipătescu, nici că Efimița nu […]

 • Klaus și uz de klaus

  19 iunie 2018

  Săptămîna trecută, un judecător al Curții Constituționale, Lăzăroiu, a fost amenințat. Sună îngrozitor, dar e exact așa cum sună. Consilierul prezidențial Tănăsescu și-a luat concediu și l-a atras în biroul […]

 • Isărescu și sclavii

  19 iunie 2018

  Când au apărut informații despre colaboratorul Manole, în presă a fost embargou ca pe vremea lui Gabriel Oprea. Există suspiciuni mai mult decât rezonabile că Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a […]

 • Războiul de independență se amînă

  12 iunie 2018

  Mitingul PSD, înrămat de Antena 3 și RTV, atîrnă acum pe perete, alături de mitingul #rezist, pictat, de-a lungul unui an întreg, de Digi24, Realitatea TV și HotNews. Sînt două […]

 • Dulăul cu colții pe-arginți

  12 iunie 2018

  “Bătrânii și moldovenii ne vor distruge viitorul!”, spuneau, fără fereală, antipatizanți de toate vârstele ai PSD-ului, înainte de parlamentarele din 2016. Prin urmare, pe locul 1 al listei pentru Senat […]