Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Despre ce mai e ce mai e?

Zoom Despre ce mai e ce mai e?

A apărut steagul țării ca o pleașcă în fața Guvernului. Era un Bullshit dincolo de gard, de ce să nu facem unul și dincoace?

De la o situație extrem de simplă în care Puterea făcuse un mare rahat și societatea a reacționat ferm, masiv, ne aflăm acum în raiul proștilor, adică în acel context în care proștii spun: “Adevărul e undeva la mijloc“.

De câteva zile se aruncă din nou totul în joc. Și când zic totul, mă refer la porcăriile trecutului, mai vechi sau mai recent.

Au apărut multinaționalele, steaguri cu SUA, declarații de iubire față de Uniunea Europeană, iar deasupra Pieței Victoria îngerul purității morale își smulge puful penelor în semn de respect: “Să furi din banul public, fie și un leu, înseamnă pușcărie”. Se dau sentințe, se fac albume cu pancarte creative, viitorul României scâncește din mijlocul protestelor și cere să sugă.

Multe dintre temele amestecate acum în discuție își au importanța lor, dar nu în acest context și nu în această formă. Sunt folosite însă cu aceeași îndreptățire cu care PSD s-a agățat de grațiere și de problemele pușcăriilor supraaglomerate pentru a-și dezlega prietenii.

Frustrarea de a nu putea să ceri aceeași eternă “înnoire a clasei politice” – căderea guvernului sau alegeri anticipate fiind mai degrabă gesturi teribiliste –, lipsa unei alternative și faptul că abia au avut loc alegeri au dus acum la o situație care nu face decât să alimenteze frustrarea: se vorbește de frumusețea protestelor, de marea creativitate care a explodat în piață, de modul în care am uimit cu hotărârea noastră lumea întreagă. Adică știm ce vrem, merităm, uită-te la noi, însă nu avem cu cine, cu ce și nici nu pare că vom avea în viitorul apropiat. Suntem condamnați să stăm aici în ger pentru totdeauna, să-i păzim pe ăștia să nu facă un nou rahat.

În acest timp, din străfundurile mașinăriilor de produs “știri” apar la suprafață, ca niște supurări, obsesiile trecutului: acoperiți, descoperiți, tehnocrați, Soros și de toate. Trăim în aceste zile o imensă campanie electorală care nu are ca termen final alegerile și care nu face decât să provoace reînarmări dintre cele mai bezmetice.

Și, totuși, despre ce mai e ce mai e?

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  @dorin doroftei: scena cu tricolorul din fata guvernului e prea asemanatoare cu cele din tribunele stadioanelor unde cuvanta ceausescu!

 2. #2

  Bezmeticā e toatā situatia din România, care nu mai e nici a mea, nici a dumitale, ci a urmasilor urmasilor lor în vecii vecilor.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • De ce începe să-mi fie mie rușine de sfînta nerușinare a altora

  19 iunie 2018

  Într-o vreme în care personajele lui Caragiale au evadat din proiect sfidînd legile metamorfozei, nu părem prea zguduiți că Mița Baston i-a luat locul lui Tipătescu, nici că Efimița nu […]

 • Klaus și uz de klaus

  19 iunie 2018

  Săptămîna trecută, un judecător al Curții Constituționale, Lăzăroiu, a fost amenințat. Sună îngrozitor, dar e exact așa cum sună. Consilierul prezidențial Tănăsescu și-a luat concediu și l-a atras în biroul […]

 • Isărescu și sclavii

  19 iunie 2018

  Când au apărut informații despre colaboratorul Manole, în presă a fost embargou ca pe vremea lui Gabriel Oprea. Există suspiciuni mai mult decât rezonabile că Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a […]

 • Războiul de independență se amînă

  12 iunie 2018

  Mitingul PSD, înrămat de Antena 3 și RTV, atîrnă acum pe perete, alături de mitingul #rezist, pictat, de-a lungul unui an întreg, de Digi24, Realitatea TV și HotNews. Sînt două […]

 • Dulăul cu colții pe-arginți

  12 iunie 2018

  “Bătrânii și moldovenii ne vor distruge viitorul!”, spuneau, fără fereală, antipatizanți de toate vârstele ai PSD-ului, înainte de parlamentarele din 2016. Prin urmare, pe locul 1 al listei pentru Senat […]