Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Despre ce mai e ce mai e?

Zoom Despre ce mai e ce mai e?

A apărut steagul țării ca o pleașcă în fața Guvernului. Era un Bullshit dincolo de gard, de ce să nu facem unul și dincoace?

De la o situație extrem de simplă în care Puterea făcuse un mare rahat și societatea a reacționat ferm, masiv, ne aflăm acum în raiul proștilor, adică în acel context în care proștii spun: “Adevărul e undeva la mijloc“.

De câteva zile se aruncă din nou totul în joc. Și când zic totul, mă refer la porcăriile trecutului, mai vechi sau mai recent.

Au apărut multinaționalele, steaguri cu SUA, declarații de iubire față de Uniunea Europeană, iar deasupra Pieței Victoria îngerul purității morale își smulge puful penelor în semn de respect: “Să furi din banul public, fie și un leu, înseamnă pușcărie”. Se dau sentințe, se fac albume cu pancarte creative, viitorul României scâncește din mijlocul protestelor și cere să sugă.

Multe dintre temele amestecate acum în discuție își au importanța lor, dar nu în acest context și nu în această formă. Sunt folosite însă cu aceeași îndreptățire cu care PSD s-a agățat de grațiere și de problemele pușcăriilor supraaglomerate pentru a-și dezlega prietenii.

Frustrarea de a nu putea să ceri aceeași eternă “înnoire a clasei politice” – căderea guvernului sau alegeri anticipate fiind mai degrabă gesturi teribiliste –, lipsa unei alternative și faptul că abia au avut loc alegeri au dus acum la o situație care nu face decât să alimenteze frustrarea: se vorbește de frumusețea protestelor, de marea creativitate care a explodat în piață, de modul în care am uimit cu hotărârea noastră lumea întreagă. Adică știm ce vrem, merităm, uită-te la noi, însă nu avem cu cine, cu ce și nici nu pare că vom avea în viitorul apropiat. Suntem condamnați să stăm aici în ger pentru totdeauna, să-i păzim pe ăștia să nu facă un nou rahat.

În acest timp, din străfundurile mașinăriilor de produs “știri” apar la suprafață, ca niște supurări, obsesiile trecutului: acoperiți, descoperiți, tehnocrați, Soros și de toate. Trăim în aceste zile o imensă campanie electorală care nu are ca termen final alegerile și care nu face decât să provoace reînarmări dintre cele mai bezmetice.

Și, totuși, despre ce mai e ce mai e?

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  @dorin doroftei: scena cu tricolorul din fata guvernului e prea asemanatoare cu cele din tribunele stadioanelor unde cuvanta ceausescu!

 2. #2

  Bezmeticā e toatā situatia din România, care nu mai e nici a mea, nici a dumitale, ci a urmasilor urmasilor lor în vecii vecilor.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Crime cu miros de pandemie

  30 iunie 2020

  În vreme ce-n largul oceanului patru scafandri s-au repezit cu cuțitele asupra unei balene, să-i taie otgoanele plasei de pescuit ce-o ținea prizonieră, la noi patru polițai au ajutat un […]

 • Vacanța mare

  30 iunie 2020

  Pînă acum, virusul a întrecut știința și, după cum se vede, nu dă semne de oboseală. Fără vaccin și fără tratament, societatea dă din colț în colț, libertatea individuală scade, […]

 • Încă puțină cenzură, că nu dați de la voi

  30 iunie 2020

  De ani de zile, Facebook, cel puțin, acționează arbitrar și nejustificat într-un demers constant de amuțire a vocilor care nu respectă comoditatea politică. Dar nu este de ajuns, se pare, […]

 • Plai cu boi

  23 iunie 2020

  Cînd dăm și noi orbește în gropi, apelăm la postumele buruienoase ale tutorelui nostru suprem, Mihai Eminescu, la micile bijuterii fără perdea, comise cu autoironie prin hîrtoapele existenței sale năprasnice: […]

 • Păcănele mii și stele făclii

  23 iunie 2020

  E mare urgență să fie ajutate două ramuri economice, zice Guvernul: HoReCa și păcănelele. HoReCa apare în pozele cu premierul și cu președintele. Are cînd chipul măsliniu al libanezului Murad, […]