Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Despre statul care arată la fel, dar se vrea altfel

Zoom Despre statul care arată la fel, dar se vrea altfel

Să oprim un pic nebunia asta care ne înconjoară și să ne lămurim cu o chestie. O chestie pe care sper că am realizat-o cu toții, mai ales în ultimul an: noi nu avem un stat. Un stat presupune cu totul altceva decât știm noi. Pentru că până de curând instituțiile depindeau direct de ordinele venite din sediul de partid, totul era simplu. Comanda venea de sus în jos, de la partid la funcționarul din instituție și așa funcționa statul. Cu toate instituțiile lui. Acum, cu justiția care a rupt lanțul, raportul ăsta de putere a fost pus sub semnul întrebării. Ce-a rezultat? O chestie care numai stat nu se poate numi. Li s-a tăiat capul acestor instituții, dar nu s-a pus nimic în loc. Instituțiile statului nostru, mai ales cele de control, au înțeles prost chestia asta, că un stat puternic are instituții puternice. Și folosesc forța împotriva cetățenilor (vezi ultimul caz de la ANAF, unde oamenii care nu pot face dovada plății datoriilor sunt buni de plată) și a firmelor (alea românești, că de corporațiile care au venit pe-aici să facă cel mai baban profit din Europa nu au tupeu să se atingă).

 

De DNA s-au lipit mai multe instituții de control

ale statului român. E drept, sunt instituții din care DNA scoate zilnic tot felul de funcționari în cătușe și îi duce la beci. Dar s-a indus cumva, cu ajutorul acestor imagini date în buclă la televiziuni, că aceste instituții (până de curând coordonate din sediile de partid) au început să funcționeze, că ele răspund altfel nevoilor cetățeanului, că își fac treaba, ba că au devenit chiar mai competente.

O prosteală! Este cea mai mare țeapă pe care ne-o trage statul român. Pentru că e vorba doar de PR-ul pe care DNA, fără să vrea, îl face pentru imaginea statului român. Celelalte instituții de control, Poliția, ANAF-ul, Direcțiile Sanitar-veterinare, Vămile, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și așa mai departe sunt populate în continuare de aceiași incompetenți, de aceiași șpăgari, de aceiași funcționari care folosesc funcția pentru a face avere sau pentru a proteja cercurile de interese care i-au promovat în funcții. Se întâmplă peste tot în țară, permanent. Și chiar dacă anchetele DNA-ului i-au potolit pe unii, acolo unde nu mai e vorba de corupție e vorba fie de multă prostie, fie pur și simplu de rea-voință. Pe ideea, ok, nu îmi mai dai șpagă? Mă ameninți cu DNA-ul? Ia să folosesc eu legislația asta de căcat – pe care de-aia au făcut-o politicienii, pentru ca noi, instituțiile de control, să putem stoarce câtă șpagă vrem de la firme, pentru noi și pentru partid – și dacă nu pot să te închid, măcar să-ți încurc activitatea. Că eu sunt șmecher și trebuie să fiu puternic. Așa am văzut eu, funcționarul, la televizor! Forță, nene!

 

Efectul pervers al anchetelor DNA

este, așadar, că instituțiile eșuează lamentabil în misiunea de a fi un partener, de a le oferi sprijin cetățenilor și societăților comerciale. Iar asta distruge nu doar încrederea contribuabililor în instituțiile statului și în capacitatea acestora de a gestiona sistemul economic, ci dă lovitură după lovitură capitalului autohton, care nu poate să se lupte cu hidra legislativă.

Peste noapte, controlorii statului român, fie că e vorba de polițiști, fie că e vorba de inspectori ANAF sau ai DSP-urilor sau DSV-urilor, au devenit niște gâzi, care te consideră din start infractor. Au fost promovați – iar aici e marea problemă a guvernului tehnocrat – oameni total nepregătiți, care nu doar că nu știu legislație, dar au fost parcă programați să dea cât mai multe amenzi. Multe dintre acestea se transformă în procese câștigate apoi de cei sancționați, iar asta spune totul de nivelul de pregătire al acestor oameni aruncați în sistem parcă doar pentru a-i încurca pe oamenii cinstiți, care se încăpățânează să facă profit în România. Aflu zilnic de zeci de abuzuri ale acestor instituții, de la oamenii cu care stau de vorbă sau care-mi scriu. De săptămâna viitoare, în serial, le voi expune aici. Sunt chestiuni inimaginabile, pe care nu le crezi până nu-ți sunt confirmate cu acte.

 

Tehnocrația a eșuat,

la nivelul acestor instituții, conduse în continuare de tot felul de dinozauri sau de băieți crescuți și promovați de organizațiile de bază, de la partide, care știu mersul și fac în continuare ce trebuie să facă, ce-au fost învățați să facă. Sunt oameni care trăiesc din abuzuri. Problema e că abuzurile lor distrug destine. Asta voiam să vă spun, dar cei mai mulți dintre voi știți deja pe pielea voastră ce-i cu statul ăsta. Nu uitați, pe 11 ne vedem la vot, da? Să… democrație, să… astea.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  Adevărat ! Toate instituţiile de control sunt pline de dobitoci şi curve-ţoape proaste grămadă,dar amantele cui trebuie.Muie tuturor !

 2. #2

  Institutiile statului sunt conduse de catre incompetenti care haba nu au ca ei trebuie, ca sefi, sa se gandeasca la cum e mai bine pt cetatean. Nici nu ii intereseaza treaba asta. Ei sunt unsi acolo pt o leafa buna si nu trebuie sa incurce pe cei de mai sus (seful de la ultima coada din bucuresti stie ca nu are oameni dar nu poate forta nota ca supara pe alt sef). La pachet se mai includ cucoanele de la stat, 3 sferturi dintre ele artiste, care sunt prea ocupate cu linsul usii sefului si mai putin cu ce trebuie sa faca de fapt. Aceste specimene pot emite si pretentii cu privire la lucru pe care il fac foarte prost, plus ca pe net sunt mamele familiste total devotate. In veci tara asta nu o sa mearga cum trebuie. IN VECI !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Toamnă electorală

  22 septembrie 2020

  Precum o bostană cu genunchii sparți, geaba număr zile: joia muri marți, sîmbăt-am pierdut-o vineri la un tîrg, miercurea îmi pare babă dată-n pîrg ce-a visat că-i cloșcă într-o zi […]

 • Ambiții politice la virusul ucigaș

  22 septembrie 2020

  Duminică, 27 septembrie 2020, agentul electoral COVID va stabili o ordine șchioapă a puterii pe următorii patru ani. E cel mai imparabil caz de democrație nereprezentativă din istoria modernă, neprevăzut […]

 • Școală, școală, vrem postaci!

  22 septembrie 2020

  Și, așa cum ni s-a promis, a început școala. În cele mai sigure, normale și deosebite condiții, asigurate cu înțelepciune și operativitate de către Guvernul României, înțelept condus de către […]

 • Spovedanie

  15 septembrie 2020

  Sunt gol de sentimente ca o biserică, toamna, cînd nunțile toate s-au veștejit și fosta-mi iubită se joacă de-a doamna cu șeful ocolului din Maglavit. E-un schimb valutar între grauri […]

 • Cea mai profitabilă afacere de pe pămînt

  15 septembrie 2020

  Nici să fi înviat Spiru Haret nu s-ar fi discutat atît de mult despre școală. Coronavirusul a trezit-o un pic la realitate. A pălmuit-o, cît să clipească mirată, și a […]