Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Din gîndirea și averea domnului Gittenstein

Zoom Din gîndirea și averea domnului Gittenstein

O asociație patronată de Mark Gittenstein și Hans Klemm luptă contra Guvernului de la București. Asociația Alianța reunește foștii ambasadori ai SUA la București și oameni care gravitează în jurul relației SUA-România. Alianța are un eveniment anual cu premii, unde artiști, diplomați, personalități academice, reprezentanți ai Departamentului de Stat și oameni de afaceri primesc un sandwich, un discurs și o medalie. În aparență, Alianța e un fenomen dedicat prieteniei româno-americane. În realitate, e altceva.

Pe 22 septembrie, petrecerea anuală a Alianței a avut loc la Washington, la US Institute of Peace. Au fost premiați fostul președinte Bush Junior (care a trimis un reprezentant), generalul Ben Hodges și profesorul Dennis Deletant. Dar înainte și după premii, fostul ambasador Gittenstein și actualul ambasador Klemm au făcut praf și țăndări Guvernul României. Invitaților li s-a servit imaginea unei țări amenințate de dictatură, unde numai două instituții reușesc să țină piept prăbușirii în haos: DNA și SRI. Portretul șefei DNA, Laura Codruța Kövesi, a fost zugrăvit în stilul exaltat al interviurilor din ziare.com, iar povestea luptei ei eroice cu regimul corupt de la București i-a făcut pe cîțiva generali bătrîni să lăcrimeze și să ceară trimiterea unui portavion la Mangalia.

În centrul atenției a fost ambasadorul României la Washington, George Maior, care și-a plimbat de colo-colo paharul de șampanie, nezicînd nici da, nici ba. Dar zîmbetul de guzgan amețit de prune care i se lățea pe chip spunea povestea unei satisfacții premeditate.

La un moment dat, consulul României la Los Angeles, Cosmin Dumitrescu, a urcat la tribună și a început să spună că lucrurile nu stau chiar așa, că dictatura e o aiureală, că DNA nu e tocmai Zîna cea Bună, că faptele și cifrele contrazic rechizitoriul celor doi procurori, Gittenstein și Klemm. Dar n-a apucat să-și ducă la capăt ideea, fiindcă patronul adunării, Mark Gittenstein, i-a tăiat microfonul.

Trebuie reamintit că fostul ambasador Mark Gittenstein a contribuit la menținerea pe tron, în timpul referendumului din 2012, a fostului președinte Băsescu. El i-a chemat pe Neuland și Philips, el a încurajat faptele comise atunci de instituțiile statului. Recompensa a venit imediat după ce i-a expirat mandatul: poziția de președinte al Fondului “Proprietatea”, ale cărui destine le controlează și acum din funcția de membru al board-ului.

Fondul “Proprietatea” a înghițit acțiunile celor mai profitabile companii de stat românești, statul român fiind presat să le scoată la vînzare prin lobby-ul dezlănțuit al lui Gittenstein. Ar mai fi de spus că Mark Gittenstein a încercat din răsputeri să dobîndească o influență asupra anunțatului Fond Suveran de Investiții și Dezvoltare și a fost refuzat. Așa că să nu se mire nimeni că de la Washington ni se vede dictatura.

7 comentarii

 1. #1

  George Maior nu e ambasadorul Romaniei la Bucuresti. In rest, bun articolul.

 2. #2

  Foarte bine!

 3. #3

  ,,NI„ sau,,NU„se vede …?

 4. #4

  Kale, ai ratat poanta…

 5. #5

  Cum ramane cu neamestecul in treburile interne ale unei tari ?!!! Cum ramane cu statul suveran si independent ?! Cum de o apara pe Kovesi cu atata ardoare si mai ales de ce ?! Si pe Basescu ?!

 6. #6

  Sa va fie rusine!

 7. #7

  Pāi nu asta vā spunea Vadim zi de zi, si îl fāceati nebun?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • De ce începe să-mi fie mie rușine de sfînta nerușinare a altora

  19 iunie 2018

  Într-o vreme în care personajele lui Caragiale au evadat din proiect sfidînd legile metamorfozei, nu părem prea zguduiți că Mița Baston i-a luat locul lui Tipătescu, nici că Efimița nu […]

 • Klaus și uz de klaus

  19 iunie 2018

  Săptămîna trecută, un judecător al Curții Constituționale, Lăzăroiu, a fost amenințat. Sună îngrozitor, dar e exact așa cum sună. Consilierul prezidențial Tănăsescu și-a luat concediu și l-a atras în biroul […]

 • Isărescu și sclavii

  19 iunie 2018

  Când au apărut informații despre colaboratorul Manole, în presă a fost embargou ca pe vremea lui Gabriel Oprea. Există suspiciuni mai mult decât rezonabile că Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a […]

 • Războiul de independență se amînă

  12 iunie 2018

  Mitingul PSD, înrămat de Antena 3 și RTV, atîrnă acum pe perete, alături de mitingul #rezist, pictat, de-a lungul unui an întreg, de Digi24, Realitatea TV și HotNews. Sînt două […]

 • Dulăul cu colții pe-arginți

  12 iunie 2018

  “Bătrânii și moldovenii ne vor distruge viitorul!”, spuneau, fără fereală, antipatizanți de toate vârstele ai PSD-ului, înainte de parlamentarele din 2016. Prin urmare, pe locul 1 al listei pentru Senat […]