Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Din marele dosar al sărăciei

Zoom Din marele dosar al sărăciei

Probe noi în marele dosar al sărăciei românești, dar și de aiurea: sutele de milioane de euro moarte în România și ajunse în paradisuri fiscale, în conturi care aparțin patronilor Sensiblu. Rise Project spune întreaga poveste.

Românii plătesc gaze mai scumpe de zece ani pentru că Distrigaz Nord și Distrigaz Sud, achiziționate de E.ON și GdF Suez, au încălcat contractele de privatizare și nimeni nu le-a dat peste mână – raport al Curții de Conturi.

“Investitorii străini”, ăia, îi știți, foarte sensibili la instabilitatea din România, scot mai mulți bani din România decât aduc în România. Statisticile BNR zic așa: creditele intragrup în 2014 arată că au plecat spre firmele-mamă 155 de milioane de euro, iar în 2015 nu mai puțin de 330 de milioane. Altfel spus, investiția făcută în România este, în fapt, un împrumut al firmei-mamă către firma-fiică, iar împrumutul trebuie plătit. Altfel, dacă nu ar fi împrumut, riști să ai profit și, în lumea asta prost făcută, știți cum e, pe profit se plătește impozit.

Manevra, o să vă zică orice băiat care poartă la mână ceas mare cât capul unui vițel, este o “optimizare fiscală”. Pe înțelesul săracului, optimizarea fiscală este ce face românul când își înmatriculează mașina în Bulgaria sau când îți cumperi “pe firmă” mobila de bucătărie de acasă. Cam atât, alte exemple de optimizare fiscală la săraci nu prea există.

Niciodată nu te vei duce tu, Popescu, zis și “Popescu – 12 milioane vechi pe lună”, să-ți dosești niște bani în paradisuri fiscale ca să scapi de impozite. Banii câștigați pe un an nu ți-ar ajunge nici să dai telefon unei firme de avocatură din Panama. Și chiar dacă ai reuși să prinzi la telefon pe cineva de acolo, nu ai reuși decât să-i distrezi. Asigură-te că nu te pun pe speaker.

Nu există optimizări fiscale pentru salarii minime. Există însă idei de optimizare a colectării contribuțiilor de sănătate. Ideea secretarului de stat Biriș era foare simplă: nu plătești asigurarea de sănătate, amintește-ți că, odată și odată, tot ajungi la spital. Eh, o să-ți luăm atunci toți banii din urmă. În afară de cazul în care hotărăști să pleci acasă și să te operezi singur în cadă cu furculița și tirbușonul.

Aceste “comportamente fiscale” nu sunt excrescențe pe trupul viguros al capitalismului, ci chiar trupul însuși. În România, ca în orice periferie, comportamentele scapă mult mai ușor de sub control, mai ales când sunt stimulate și pupate în fund de miniștri care predau cetățenilor lecția muncii pe 2 lei, uitată, se pare, între timp.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • În căutarea țăranului pierdut

  18 februarie 2020

  Prin anii ’90, șoseaua dintre Craiova si Calafat purta la gît în plină iarnă salbe de potîrnichi și de prepelițe, care spre a nu fi detectate pe cîmpul înzăpezit de […]

 • Instinct primar

  18 februarie 2020

  Partidele bătrîne se închină la chipul cioplit al primarului. Și PSD, și PNL se prosternează la picioarele acestei divinități păgîne. Au primari mulți pe care vor să-i păstreze fiindcă fără […]

 • Cine suntem, ce mai vrem

  18 februarie 2020

  „Să se știe cine suntem și ce vrem“, spunea Ion Iliescu în decembrie 1989 despre necesitatea unei comunicări cu ambasada Uniunii Sovietice. Desigur, sovieticii știau destul de bine și cine […]

 • Ludovic autorăstignit a doua oară

  11 februarie 2020

  După ce a fost bătut la școală de niște derbedei, elevul conștiincios Ludovic Orban, sfătuit de domnul diriginte, a decis să-și dea singur palme în fața clasei dacă împricinații refuză […]

 • Războaiele care ne-au prostit

  11 februarie 2020

  Cînd vine vorba despre înapoierea României, două tabere duc greul bătăliei. Una susține că sîntem ținuți pe loc de corupție. Cealaltă e de părere că sîntem victima conspirației internaționale. În […]

Cele mai citite