Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

După 20 de ani

Zoom După 20 de ani

Un ins lipsit de organul nuanţei, care a „confiscat“ cu neruşinare ade­vărul despre revoluţia din ’89 şi care-şi închipuie că istoria se poate măsura cu metrul de croitorie, mă somează în calitatea mea de „Mesia“ să-mi dau cu părerea ca un şef de cadre despre „apostolii“ anonimi şi pătaţi ce s-au înghesuit în studi­o­ul 4 al televiziunii române pe 22 decembrie ’89.

Acest domn semi-ridicol nu-i decît un muştiuc proaspăt în gura unor trompetişti cocliţi şi cu ochi al­baştri care, aidoma lupilor, îşi hră­nesc progenitura cu vomitătura unui hoit nedigerat, sperînd ca adevărul lor gîngav, obez şi chel să înlocuiască micile neadevăruri cu care ne pe­ticim existenţa de 20 de ani încoace.

Ca să nu moară nedumirit şi ca să înţeleagă, cît de cît, cum s-a tre­cut pîrleazul dintre comunism şi capitalism, îi reproduc un articol publicat pe 12 noiembrie 1991 în proaspăta pe-atunci Academie Caţavencu, primă lecţie de alfabetizare:

Balcoane, lămîi, boieri şi conspiraţii

Daţi aducătorului un ghiudem şi doi cîrnaţi, aceasta era parola prin care procurau arme bonjuriştii noştri la 1848. Se pregătea naşterea lui Caragiale şi Istoria nu putea să-şi refuze damful de mititei. Vărsare de sînge n-a prea fost atunci, nici bă­gare de picior în ghips. Un eventual proces al domnitorului s-ar fi întîmplat mai degrabă la prăvălia spiţerului, unde strămoşul lui Voican i-ar fi ras lui Bogdan-beg barba şi l-ar fi condamnat să poarte în loc de işlic pantaloni nemţeşti. Balcon a existat şi pe vremea aceea în dulcele tîrg al Ieşilor, la hotel Petersburg. Nu ştiu cîţi senatori a produs acel balcon, cert e că începuse să fulguiască şi, fiindcă nu se făcea să ţii poporul în frig, un revoluţionar a rostit plin de patos către mulţimea adunată în piaţă un discurs concis şi pragmatic: „Din pricina timpului nefavorabil, revoluţiunea se amînă pentru mîine la aceeaşi oră“.

Balconauţii erau şi pe atunci fii de nomenclaturişti, nepoţi de postelnic (adică ministrul Trebilor din Afară), veri cu aga, cumnaţi ai logofătului bisericesc, şi riscau să fie băgaţi o ţîră la gros, încuiaţi în mănăstire, pedepsiţi să plece la Paris, iar unii mai săraci în rude, ca Nicu Bălcescu, să fie expulzaţi la Palermo, fiindcă abia peste 100 de ani am început şi noi să cultivăm intelectuali în serele din Siberia.

Sub Regretatul, complotam şi noi pe la Casa Scriitorilor, puneam şi noi la cale memorii şi dulci proteste. La o întîlnire conspirativă cu Alecu Paleologu pe un hol mai întunecat, în timp ce şuşoteam cu ochii în patru, a trecut pe lîngă noi o cucoană cu un pachet luminos în braţe. Fulgerat o clipă, boier Paleologu s-a scuturat ca în faţa unei vedenii şi, cu o paloare hamletiană, exclamă: „Lămîi? Unde ai găsit lămîi?!“. „S-a băgat la bufet“, rosti fata Morgana. Conspiraţia s-a amînat, evident, boierul dispărînd ca un fum înspre coada fatidică, fiind­că nu mai văzuserăm lămîi de vreo patru ani.

Făcînd inventarul, adică adunînd şi împărţind ghiudemul, balcoanele, boierii, nomenclaturiştii, lămîile şi conspiraţiile, ceva îmi încurcă socotelile: 1.500 de morţi şi 3.000 de răniţi.

Cum de-am uitat, Doamne, să-i anunţăm atunci, în Decembrie, că pe aceste meleaguri revoluţiile se amînă din pricina timpului nefavorabil?

5 comentarii

 1. #1

  Exceptional!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dinescu in forma mare!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. #2

  Si la ce i-a folosit? Vorba militianului. O zi buna !

 3. #3

  Un editorial confuz,dupa modelul adoptat de absolventii cladirii stefan gheorghiu.La Patriciu aveam pretentii,la Dinescu nu se poate mai mult,nu sunt resurse.Salutari lui Liolia!

 4. #4

  Eeditorialele-pamflet ale lui Dinescu sunt adevărate lecţii despre cum trebuie făcut jurnalismul şi cum trebuie să fie prezentate opiniile personale în paginile unui ziar şi nu numai. Argumentare de cristal, documentare serioasă, observaţii inteligente şi concluzii pertinente!

 5. #5

  ….”mai draga”,astept cu nerabdare sa citesc ce scrii tu [pamflet,desigur….]….S I G U R esti mai tare ……..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Poate fi un orbete președinte de țară?

  20 august 2019

  Klaus Iohannis a pierdut ocazia de-a juca o scenetă biblică pe țărmul Mării Negre fiindcă, dacă s-ar fi aplecat asupra soldățelului american leșinat și l-ar fi cărat în brațele-i vînjoase […]

 • Președintele armatei moarte

  20 august 2019

  Marți, 20 august, peluza Casei Albe va duce iar povara președintelui Iohannis. Sînt fire de iarbă care au avut norocul să geamă sub pantofii unui Macron, unui Netanyahu, unei Merkel […]

 • Politiciene disperate

  20 august 2019

  Ne îndreptăm, cu pași mari, spre momentul în care va fi aproape obligatoriu ca politica să fie condusă de către femei. Dintr-un domeniu eminamente patriarhal, politica tinde să devină tărâmul […]

 • “Întîmplări din irealitatea imediată”

  13 august 2019

  Aflînd că pușcăriile românești sînt mari producătoare de scriitori bine furajați, o editură newyorkeză i-a făcut domnului Gheorghe Dincă o ofertă de nerefuzat pentru publicarea unui bestseller memorialistic cu titlul […]

 • Planul Marshall pentru săraci

  13 august 2019

  America și Occidentul european trag fără chef de o căsnicie obosită, împovărată de ani și de plictiseală. Duși sînt anii logodnei, cînd generalul Marshall a descălecat la Paris din spinarea […]