Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

După 20 de ani

Zoom După 20 de ani

Un ins lipsit de organul nuanţei, care a „confiscat“ cu neruşinare ade­vărul despre revoluţia din ’89 şi care-şi închipuie că istoria se poate măsura cu metrul de croitorie, mă somează în calitatea mea de „Mesia“ să-mi dau cu părerea ca un şef de cadre despre „apostolii“ anonimi şi pătaţi ce s-au înghesuit în studi­o­ul 4 al televiziunii române pe 22 decembrie ’89.

Acest domn semi-ridicol nu-i decît un muştiuc proaspăt în gura unor trompetişti cocliţi şi cu ochi al­baştri care, aidoma lupilor, îşi hră­nesc progenitura cu vomitătura unui hoit nedigerat, sperînd ca adevărul lor gîngav, obez şi chel să înlocuiască micile neadevăruri cu care ne pe­ticim existenţa de 20 de ani încoace.

Ca să nu moară nedumirit şi ca să înţeleagă, cît de cît, cum s-a tre­cut pîrleazul dintre comunism şi capitalism, îi reproduc un articol publicat pe 12 noiembrie 1991 în proaspăta pe-atunci Academie Caţavencu, primă lecţie de alfabetizare:

Balcoane, lămîi, boieri şi conspiraţii

Daţi aducătorului un ghiudem şi doi cîrnaţi, aceasta era parola prin care procurau arme bonjuriştii noştri la 1848. Se pregătea naşterea lui Caragiale şi Istoria nu putea să-şi refuze damful de mititei. Vărsare de sînge n-a prea fost atunci, nici bă­gare de picior în ghips. Un eventual proces al domnitorului s-ar fi întîmplat mai degrabă la prăvălia spiţerului, unde strămoşul lui Voican i-ar fi ras lui Bogdan-beg barba şi l-ar fi condamnat să poarte în loc de işlic pantaloni nemţeşti. Balcon a existat şi pe vremea aceea în dulcele tîrg al Ieşilor, la hotel Petersburg. Nu ştiu cîţi senatori a produs acel balcon, cert e că începuse să fulguiască şi, fiindcă nu se făcea să ţii poporul în frig, un revoluţionar a rostit plin de patos către mulţimea adunată în piaţă un discurs concis şi pragmatic: „Din pricina timpului nefavorabil, revoluţiunea se amînă pentru mîine la aceeaşi oră“.

Balconauţii erau şi pe atunci fii de nomenclaturişti, nepoţi de postelnic (adică ministrul Trebilor din Afară), veri cu aga, cumnaţi ai logofătului bisericesc, şi riscau să fie băgaţi o ţîră la gros, încuiaţi în mănăstire, pedepsiţi să plece la Paris, iar unii mai săraci în rude, ca Nicu Bălcescu, să fie expulzaţi la Palermo, fiindcă abia peste 100 de ani am început şi noi să cultivăm intelectuali în serele din Siberia.

Sub Regretatul, complotam şi noi pe la Casa Scriitorilor, puneam şi noi la cale memorii şi dulci proteste. La o întîlnire conspirativă cu Alecu Paleologu pe un hol mai întunecat, în timp ce şuşoteam cu ochii în patru, a trecut pe lîngă noi o cucoană cu un pachet luminos în braţe. Fulgerat o clipă, boier Paleologu s-a scuturat ca în faţa unei vedenii şi, cu o paloare hamletiană, exclamă: „Lămîi? Unde ai găsit lămîi?!“. „S-a băgat la bufet“, rosti fata Morgana. Conspiraţia s-a amînat, evident, boierul dispărînd ca un fum înspre coada fatidică, fiind­că nu mai văzuserăm lămîi de vreo patru ani.

Făcînd inventarul, adică adunînd şi împărţind ghiudemul, balcoanele, boierii, nomenclaturiştii, lămîile şi conspiraţiile, ceva îmi încurcă socotelile: 1.500 de morţi şi 3.000 de răniţi.

Cum de-am uitat, Doamne, să-i anunţăm atunci, în Decembrie, că pe aceste meleaguri revoluţiile se amînă din pricina timpului nefavorabil?

5 comentarii

 1. #1

  Exceptional!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dinescu in forma mare!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. #2

  Si la ce i-a folosit? Vorba militianului. O zi buna !

 3. #3

  Un editorial confuz,dupa modelul adoptat de absolventii cladirii stefan gheorghiu.La Patriciu aveam pretentii,la Dinescu nu se poate mai mult,nu sunt resurse.Salutari lui Liolia!

 4. #4

  Eeditorialele-pamflet ale lui Dinescu sunt adevărate lecţii despre cum trebuie făcut jurnalismul şi cum trebuie să fie prezentate opiniile personale în paginile unui ziar şi nu numai. Argumentare de cristal, documentare serioasă, observaţii inteligente şi concluzii pertinente!

 5. #5

  ….”mai draga”,astept cu nerabdare sa citesc ce scrii tu [pamflet,desigur….]….S I G U R esti mai tare ……..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Invitație la concert

  20 octombrie 2020

  Scîrbit de mine însumi, par fructul nimănui, M-aș cățăra la noapte hoțeşte în gutui Și poate prin decembre, agonizînd pe-un ram, O să deschid cu cinste al ciorilor bairam. Să […]

 • Pe mîna noastră

  20 octombrie 2020

  Între cei treizeci de maiori, colonei și locotenent-colonei fabricați la uzina ilegală de grade a generalului Oprea figurează procurorul-șef al Uniunii Europene, Laura Codruța Kövesi. Această uimitoare femeie, care a […]

 • Cocalarul războinic s-a retras strategic

  20 octombrie 2020

  Țineți minte cum, pe 31 decembrie, Marcel Vela, un neica-nimeni până atunci, în ochii publicului național, sărea direct la gâtul lui Raed Arafat, începând un război din care, de fapt, […]

 • Epoca neaveniților

  13 octombrie 2020

  ,,Credința zugrăvește icoanele-n biserici” – acest vers eminescian, ce definește puterea izbăvitoare a credinței capabile să înalțe arta mai presus de pensula zugravului, ar trebui scrijelit pe zidurile instituțiilor de […]

 • Zuckerman și românii

  13 octombrie 2020

  America ne iubește. Ne face autostradă și cale ferată de la Marea Neagră la Marea Baltică, ne scoate din ghearele 5G-ului chinezesc, ne rezolvă reactoarele de la Cernavodă. Ne dă […]