Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

După 20 de ani

Zoom După 20 de ani

Un ins lipsit de organul nuanţei, care a „confiscat“ cu neruşinare ade­vărul despre revoluţia din ’89 şi care-şi închipuie că istoria se poate măsura cu metrul de croitorie, mă somează în calitatea mea de „Mesia“ să-mi dau cu părerea ca un şef de cadre despre „apostolii“ anonimi şi pătaţi ce s-au înghesuit în studi­o­ul 4 al televiziunii române pe 22 decembrie ’89.

Acest domn semi-ridicol nu-i decît un muştiuc proaspăt în gura unor trompetişti cocliţi şi cu ochi al­baştri care, aidoma lupilor, îşi hră­nesc progenitura cu vomitătura unui hoit nedigerat, sperînd ca adevărul lor gîngav, obez şi chel să înlocuiască micile neadevăruri cu care ne pe­ticim existenţa de 20 de ani încoace.

Ca să nu moară nedumirit şi ca să înţeleagă, cît de cît, cum s-a tre­cut pîrleazul dintre comunism şi capitalism, îi reproduc un articol publicat pe 12 noiembrie 1991 în proaspăta pe-atunci Academie Caţavencu, primă lecţie de alfabetizare:

Balcoane, lămîi, boieri şi conspiraţii

Daţi aducătorului un ghiudem şi doi cîrnaţi, aceasta era parola prin care procurau arme bonjuriştii noştri la 1848. Se pregătea naşterea lui Caragiale şi Istoria nu putea să-şi refuze damful de mititei. Vărsare de sînge n-a prea fost atunci, nici bă­gare de picior în ghips. Un eventual proces al domnitorului s-ar fi întîmplat mai degrabă la prăvălia spiţerului, unde strămoşul lui Voican i-ar fi ras lui Bogdan-beg barba şi l-ar fi condamnat să poarte în loc de işlic pantaloni nemţeşti. Balcon a existat şi pe vremea aceea în dulcele tîrg al Ieşilor, la hotel Petersburg. Nu ştiu cîţi senatori a produs acel balcon, cert e că începuse să fulguiască şi, fiindcă nu se făcea să ţii poporul în frig, un revoluţionar a rostit plin de patos către mulţimea adunată în piaţă un discurs concis şi pragmatic: „Din pricina timpului nefavorabil, revoluţiunea se amînă pentru mîine la aceeaşi oră“.

Balconauţii erau şi pe atunci fii de nomenclaturişti, nepoţi de postelnic (adică ministrul Trebilor din Afară), veri cu aga, cumnaţi ai logofătului bisericesc, şi riscau să fie băgaţi o ţîră la gros, încuiaţi în mănăstire, pedepsiţi să plece la Paris, iar unii mai săraci în rude, ca Nicu Bălcescu, să fie expulzaţi la Palermo, fiindcă abia peste 100 de ani am început şi noi să cultivăm intelectuali în serele din Siberia.

Sub Regretatul, complotam şi noi pe la Casa Scriitorilor, puneam şi noi la cale memorii şi dulci proteste. La o întîlnire conspirativă cu Alecu Paleologu pe un hol mai întunecat, în timp ce şuşoteam cu ochii în patru, a trecut pe lîngă noi o cucoană cu un pachet luminos în braţe. Fulgerat o clipă, boier Paleologu s-a scuturat ca în faţa unei vedenii şi, cu o paloare hamletiană, exclamă: „Lămîi? Unde ai găsit lămîi?!“. „S-a băgat la bufet“, rosti fata Morgana. Conspiraţia s-a amînat, evident, boierul dispărînd ca un fum înspre coada fatidică, fiind­că nu mai văzuserăm lămîi de vreo patru ani.

Făcînd inventarul, adică adunînd şi împărţind ghiudemul, balcoanele, boierii, nomenclaturiştii, lămîile şi conspiraţiile, ceva îmi încurcă socotelile: 1.500 de morţi şi 3.000 de răniţi.

Cum de-am uitat, Doamne, să-i anunţăm atunci, în Decembrie, că pe aceste meleaguri revoluţiile se amînă din pricina timpului nefavorabil?

5 comentarii

 1. #1

  Exceptional!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dinescu in forma mare!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. #2

  Si la ce i-a folosit? Vorba militianului. O zi buna !

 3. #3

  Un editorial confuz,dupa modelul adoptat de absolventii cladirii stefan gheorghiu.La Patriciu aveam pretentii,la Dinescu nu se poate mai mult,nu sunt resurse.Salutari lui Liolia!

 4. #4

  Eeditorialele-pamflet ale lui Dinescu sunt adevărate lecţii despre cum trebuie făcut jurnalismul şi cum trebuie să fie prezentate opiniile personale în paginile unui ziar şi nu numai. Argumentare de cristal, documentare serioasă, observaţii inteligente şi concluzii pertinente!

 5. #5

  ….”mai draga”,astept cu nerabdare sa citesc ce scrii tu [pamflet,desigur….]….S I G U R esti mai tare ……..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Constituție, prostituție…

  14 ianuarie 2020

  A existat, după 1990, un moment încare Constituția României putea fi modificată, schimbată în bine. Era epoca în care o alianță politică obținuse peste 60% din locurile din Parlament. Se […]

 • Istoria în adormire

  14 ianuarie 2020

  Dacă turiștii sovietici înarmați cu drujbe, fitile de lampă și scrumbii afumate nu s-au sfiit în decembrie ‘89 să se cațăre pe acoperișurile caselor conspirative ale Securității și să tragă […]

 • Cel mai partid perdant

  14 ianuarie 2020

  Îmi plăcea USR, la început, ca idee. Cu mult înainte să aflu că domnul Kivu a fost un ordinar turnător la Securitate. Îmi plăcea USR ca energie. De mulți, foarte […]

 • Alegem nimic, dar mai repede

  7 ianuarie 2020

  Pare, cumva, că ne-am plictisit de democrație, că ne încurcă viitorul nostru, că vrem să-l expediem repede, ca să-l bifăm. Poți să-ți bifezi viitorul? Sigur. Pui în dreptul lui o […]

 • „Ferește-mă, Doamne, de cei ce-mi vor binele!“

  7 ianuarie 2020

  Dacă din clasa întîi pînă-ntr-a patra am colecționat, ca toți dobitocii, premii și mențiuni, să aibă și mam’mare un prilej de bucurie, dintr-a cincea, cînd se apropiau ședințele cu părinții, […]