Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

După melcii lui Exarhu

Zoom După melcii lui Exarhu

Cei mai rapizi melci din București străbat, în mai puțin de 10 minute, aproape 40 de metri. E distanța dintre bucătăria bistroului Escargot și cea mai îndepărtată masă din curte. Pentru melci nu e ușor deloc și se poate spune că acest lucru îi consumă foarte mult, ba chiar îi face să fiarbă. În unt aromatizat, în tigaie, apoi în cuptor și în farfuria cu douăsprezece găuri de golf, melcii bourguignons fierb liniștit, așa cum trebuie să fi fiert, în burta zeilor bețivi, ambrozia. Dacă presupui că ai mai mîncat așa ceva, ești prost. Îți bați joc de tine, te privezi de cunoaștere. Melcii ăștia au un secret de fabricație pe care niciun om viu nu-l cunoaște pe de-a-ntregul, iar cei cîțiva care îl cunosc pe bucăți schioapătă ușor, au strabism sau se bîlbîie. Ca să-ți degajezi gura de mizeriile consumate în trecut, poți să ceri înainte un paté de rață cu dulceață de măceșe, construit din ficații mai multor rațe crescute manual și din ierburile mai multor țări neexplorate. Ia între rață și melci un vin rosé, apoi încredințează-ți sufletul cuiva în care ai încredere, dacă vrei să nu ți-l vinzi pe încă o porție.

La Bistro Escargot mai sînt și alte feluri pentru care poți ucide, dar eu n-am apucat să gust din ele fiindcă am pierdut vremea cu proprietarul. Dacă vă întrebați unde a dispărut în ultimii ani Răzvan Exarhu, nu vă mai întrebați: l-am găsit eu. Gătește la Escargot ca ultimul bucătar, și face asta atît de zilnic, încît a început să ia forma unui cotlet de berbecuț. Cea mai bună voce din radioul anilor ’90, legenda etalon a ProFM-ului, inventatorul conceptului Radio Guerrilla și creatorul curentului de gîndire “Băi, doamnelor!” se ocupă azi de oale și tigăi. Trăiește între rețete, vinuri și clienți, pe strada Toamnei nr. 101, într-o curte ruptă din Bucureștiul anilor ’30, în care Mircea Eliade ar dori să rescrie “La Țigănci”. Sînt convins că, după ora închiderii, Arghezi și Camil Petrescu vin aici și se întind la un șpriț, în timp ce fantoma poetului Ion Barbu cotrobăie prin bucătărie, după melci.

E umbră deasă la cîrciuma lui Exarhu, o umbră în care el stă de doi ani și așteaptă comanda, așa cum așteaptă rabinul întrebarea. Față de alte localuri, la Escargot vine o lume mai bună și mai dreaptă, atrasă de cele patru antreuri, patru feluri principale și patru deserturi. Exarhu nu pierde vremea cu împrumuturi și aproximații. Fiecare titlu din meniu e opera unui bucătar mort. După ce va fi judecat pentru crimă, Exarhu va fi eliberat pentru servicii aduse gastronomiei.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
  • “Întîmplări din irealitatea imediată”

    13 august 2019

    Aflînd că pușcăriile românești sînt mari producătoare de scriitori bine furajați, o editură newyorkeză i-a făcut domnului Gheorghe Dincă o ofertă de nerefuzat pentru publicarea unui bestseller memorialistic cu titlul […]

  • Planul Marshall pentru săraci

    13 august 2019

    America și Occidentul european trag fără chef de o căsnicie obosită, împovărată de ani și de plictiseală. Duși sînt anii logodnei, cînd generalul Marshall a descălecat la Paris din spinarea […]

  • #danbarnafacts

    13 august 2019

    Din spuma mării contractelor cu statul a apărut, imaculat și superb în nimicnicia lui, ca un câine turbat, Dan Barna. Și, deodată, a început să spună tâmpenii. Poate îl știți. […]

  • Caracal, mon amour

    6 august 2019

    Zilele trecute, pe la ora cînd Ion Cristoiu obișnuiește să tragă pe nări praful din Biblioteca Academiei, îmi făcui și eu rondul pe la Piața Obor, unde zarzavagiii scot natura […]

  • Olimpiada PROȘTILOR

    6 august 2019

    România și-a încredințat destinul unor șarlatani. Șefii de ieri și de azi ai țării, fie ei președinți, miniștri, primari sau parlamentari, trăiesc, cu rare excepții, din impostură. Prosperă din fals, […]