Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Рекуноштинцэ?

Poate nu este România cea mai cea țară în raport cu drama ucrainenilor. Or fi și țări care au dat mai mult, mai bine, mai îndesat.

Dar.

Se face în curând anul de când la câteva puncte de trecere a frontierei s-au adunat bunătatea, compasiunea și generozitatea unui popor aparent incapabil de astfel de manifestări la scară mare. Și totuși, ce demonstrație de cumsecădenie au făcut românii…

N-a durat o zi, n-a durat două sau trei. A fost ceva ce s-a întins pe luni de zile. Se întâmplă și azi, dacă vă interesează această informație.

Toți refugiații din Ucraina au fost primiți aici așa cum trebuie. Serios. Am petrecut multă vreme în vama din Isaccea și am văzut mult și multe. Mai mult decât aș fi vrut să văd, în orice caz.

Am scris, în primele două luni, corespondențe pe Facebook. Era mai rapid și ajungeau unde trebuie, în timp util. Bine că am câțiva cititori și pe platforma aia. Și mai sunt și darnici, căci mulți au vrut să dea bani pentru a-i ajuta pe refugiații din zona Tulcei. Un prieten, care avea altă graniță cu Ucraina mai aproape, a preferat să doneze pentru o asociație din Tulcea. Și a și revenit, după aia, cu alocația fiicei lui. Plus ceva de la el.

Mai am un prieten care aproape s-a mutat în Isaccea, din martie anul trecut. Ca să-i hrănească pe refugiați. Aproape și-a uitat business-ul lui și a plătit pentru asta. Dar, cumva, nu-i pasă. Că erau, acum aproape un an, 8-900 de refugiați pe zi care mâncau de la el, că sunt, acum, 8-900 de șoferi de TIR care, așteptând să treacă în Ucraina, au nevoie de mâncare, pentru el tot aia e. A hrănit toți refugiații, toți voluntarii, toți angajații statului care primesc bani pentru „norma de hrană“. Frizează falimentul, după ce unora li s-a părut că se umple de bani pe spinarea refugiaților.

Am cunsocut mulți oameni, în perioada asta, care s-au pus pe ei la dispoziție pentru a ajuta. Alții care și-au pus toate posesiunile la dispoziție, tot pentru a ajuta. Habar n-aveau că statul va da vreun ban. Pur și simplu au luat acasă/în pensiune sau și acasă, și în pensiune zeci de refugiați, din prima. Acum își vând pensiunile, pentru că i-au cocoșat facturile la energie din februarie-martie-aprilie 2021.

Nu spun că ar trebui să li se ridice statui oamenilor ăstora. Probabil că nici nu ar vrea așa ceva. Dar mă gândesc la sutele de mașini mai scumpe decât pensiunea lui Yogi, din Dunavăț, pe care le-am văzut trecând prin vama de la Isaccea. La băieții ăia incorporabili care fugeau din țara lor singuri la volan. Sfidători, aroganți, plini de ei.

Din sensul ăsta, încă, se scurg spre Ucraina milioane și milioane de euro zilnic. Ajutoare și armament. Ajutoarele apar în actele vamale, armamentul nu.

Nu e ca și cum am avea de ales. Suntem aici, la graniță, ajutăm. Nu așteptăm nimic în schimb.

Nu laude, decorații, limbi. Pentru asta există Bono și alte vedete.

Băi, dar măcar așa, de ochii lumii, de dragul ălora care încă înghit (fie și pentru schema 50+20) toate fițele neînghițibile, n-ar putea și vecinii noștri să fie mai grijulii cu minoritatea vorbitoare de limbă română? Nu cere nimeni tratament special, dar parcă nici vânarea minoritarilor pentru armată, în locul șmecherilor care au cazarea plătită de noi, nu e o variantă.

Aaa, dacă clovnul ăla în kaki le-ar mai mulțumi și românilor, din când în când, poate ne-am simți și noi mai bine. Dar nu e obligatoriu. Ne descurcăm și fără. Рекуноштинцэ, până la urmă, nu e și pentru căței, nu?

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

4 comentarii

 1. #1

  Multumiri din suflet la toti romanii care i-au ajutat pe fratii ucraineni!!!
  Ucrainienii vor fi romanilor carte au ajutat in veci recunoscatori!
  RECUNOSTINTA ETERNA!

 2. #2

  La scara mica, fiecare dintre noi a avut experiente cu oameni, prieteni, nerecunoscatori. De aici si inteleapta vorba ” pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti !”.

 3. #3

  Excelent articolul. Iata ca mai exista si jurnalisti cu „instalatie, sange si presiune”. Dar, recunostinta ? Sunteti naiv dle PAH ? In august1968 a avut loc pe motiv de deviatie ideologica invazia Cehoslovaciei de armatele a cinci tari socialiste si prietene.Romania a fost singura tara membra a Tratatului militar de la Varsovia care nu a participat, nici nu i-sa comunicat ceva despre Operatiune. Pentru cei nascuti dupa ultima ploaie trebuie mentionat ca Ceausescu vizitase Cehoslovacia cu doua-trei sapatamani inainte si se declarase intru-totul de acord cu masurile de un oarecare liberalism initiate de conducerea tarii. Mitinguri de solidaritate, imbratisari cu Dubcek seful partidului comunist cehoslovac.Evident ca in aceste conditii, cunoscandu-i-se pozitia, Romania nu a fost solicitata sa participe la actiunea mentionata. A urmat celebrul miting din Piata Palatului la care Ceausescu din balconul CC al PCR a infierat invazia cu adresa directa la URSS,evident „capul rautatilor”, expunand Romania la o invazie similara. In Romania se aflau in special pe litoral in vacanta sute-mii de turisti cehoslovaci cu familiile ,multi la sfarsitul sejurului, normal, ramasi fara bani, au fost adapostiti multe zile de romani PE GRATRIS casa -masa intrucat le era frica sa se intoarca in patrie de frica ocupantilor,se stia ce obisnuiesc rusii,talharii,violuri,etc.. Bref, peste ani de zile un fost traitor cehoslovac al acelor timpuri a fost intrebat ce parere are de gestul temerar si de omenie al romanilor ? Raspunsul stupefiant,apud Prof. univ, L.- Betea, „Romania nu a participat la invazie pentru ca nu a fost invitata ca altfel era si ea cu tancurile in Praga” ! Asa ca nu e cazul de vreo recunostinta a cehilor sau slovacilor ! Revenind la subiect adica Ucraina pot sa pariez dar n-am cu cine ca peste ani un refugiat ucrainean care sta bine merci acum in Romani cu 50-20 roni/zi si alte facilitati suportate de statul roman va spune ceva in genul ati fost obligati de americani si ati primit si suventii pentru noi de la UE. Asa ca ,hai ciocu’ mic si nu va mai credeti eroi ! Ucraina nu are nicio obligatie fata de romani !

 4. #4

  PAH ce faci ? te legi de clovnul in kaki ? De cel care a venit in parlament sa ne explice ce avem noi de facut ?
  Avea bunica mea o vorba – prost nu este cel care cere.

  Am toata compasiunea pentru cei care au pierdut familii, case, agoniseala de o viata, sub senilele tancurilor rusesti dar nu i-as pune in aceeasi oala nici cu politrucii care ne aburesc, nici cu cei care au trecut granita cu milioane cash la ei si nici cu cei care profita de pe urma dezastrului, ca deja au inceput sa iasa la iveala si ei.
  De prea multa corectitudine politica o sa ne dam cu tesla peste degete si o sa ne miram de ce ne doare.

  O zi buna sa aveti

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint