Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Adevărul pe vremea valizei

Adevărul nu încape tot într-o valiză. Nu se ascunde doar în curțile din Teleorman. Mai poate fi găsit și în Curtea de Apel de la Alba Iulia, și la Înalta Curte, ba chiar la Judecătoria din Sibiu. E adevăr pentru toată lumea, te poți sufoca cu el. Pentru unii adevărul e la DNA, la SRI și la Iohannis. Pentru alții e la partid, la Guvern, în contractele care decurg din uzul puterii. Setea de adevăr pe care o simte azi societatea a ajuns un fel de beție a falsului.

Adevărul a ajuns să acopere faptele așa cum un slogan acoperă realitatea. Așa cum anticorupția a acoperit corupția, așa cum siguranța națională a acoperit nesiguranța, așa cum SRI a acoperit Securitatea, așa cum Justiția a acoperit nedreptatea, așa cum statul de drept a acoperit abuzul, așa cum democrația a acoperit autoritarismul.

Valiza Tel Drum, ascunsă de goții lui Athanaric odată cu tezaurul de la Pietroasele în gospodăriile unor localnici, conține adevăruri care trebuie să acopere alte adevăruri.

Întrebarea este: pot filmele cu manele, agendele de telefon ale unor directori și pozele cu gagici extraconjugale să acopere faptele pentru care procurorului-șef Augustin Lazăr i s-a cerut revocarea? Întrebarea este: pot documentele personale, mail-urile private, screenshot-urile sau contabilitatea dublă să acopere felul în care președintele Iohannis e implicat în preluarea patrimoniului unei foste organizații naziste? Întrebarea este: pot cei 63,39 GB cu extrase de cont, bărbați în chiloți, facturi, procuri, tabele contabile și rapoarte de audit să acopere ecoul și efectele protocoalelor semnate de Justiție și serviciile secrete?

Adevărul mai poate fi găsit și în concluziile neglijate ale comisiilor parlamentare. Poți să dai peste adevăr, de exemplu, în cazurile Macovei, Dănileț, Băsescu, Iohannis, Stanciu sau Kövesi. Ei și mulți ca ei au rămas fără dosar penal (și, poate, fără condamnare) fiindcă parchetele n-au luat în seamă legea (i-au ținut în afara legii, adică prescriși). Parchetele și instituțiile publice nu respectă legea sesizării din oficiu decît selectiv.

Un exemplu bun al adevărului ce acoperă falsul e descrierea presei românești de la ambasada SUA. Ai zice că documentul izvorăște din gîndirea generalului Dumbravă. Dacă Hans Klemm își culege informația doar din agenda politică a serviciilor, nu e de mirare că vocea Americii sună la București ca textele lui Dan Tăpălagă. Nu e de mirare că la Casa Albă ajunge doar adevărul unor gradați.

Lupta pentru adevăr e o luptă pentru putere, pentru bani și, mai recent, pentru libertate. Așa a ajuns fiecare clan politic să-și susțină adevărul lui, cu mijloacele lui, dincolo de evidență, de morală și de lege. Numai că accesul la adevăr a fost diferit. Adevărul din dosare e mai eficient ca acela din realitate. Dosarul are un statut moral care întrece nu numai situația judiciară de facto, ci și puterea victimei de a se apăra. Asistăm la o îndosariere a adevărului, iar beneficiarii nu mai trebuie enumerați.

Sîntem o țară agrară, dependentă de cîmpul tactic, pe care localnicii îl ară și îl discuiesc cu hard-disk-ul. Apoi plantează tablete, chitanțe, facturi. Cînd se coc, le culeg și merg cu ele la presă. Așa e obiceiul pămîntului.

2018 fost un an agricol record. S-a depășit, pe lîngă porumb, și producția de valize la hectar.

1 comentariu

  1. #1

    Articolele dv. nasc in cititor grele paradoxuri :). Pe de o parte iti vine sa spui ‘excelent, minunat, impecabil’ vis a vis de acuratetea observatiilor, pe de alta sa plangi in pumni pt exact acelasi motiv.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.