Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Alianța morților

Al doilea mandat Iohannis își aruncă umbra împietrită peste următorii cinci ani românești. După calcule și arestări, fatalitatea are acum înfățișarea drobului de sare. Se pregătește perpetuarea unui alt președinte suprasaturat, alcătuit din ambiții mărunte și imobilism, la fel de inutil progresului pe cît a fost celălalt, informatorul Petrov, cu lăcomia și destrăbălarea lui politică.

Democrația și-a spus părerea în decembrie 2014 și, așa cum are obiceiul, a adus pe tron un om nepotrivit. Oricît i s-a suflat în cască, oricît de țeapăn a pozat, Iohannis n-a depășit nivelul unui președinte șters, limitat, depășit, alimentat de suficiență și misecuvinism.

Întrebările vin de la sine: de ce să realegi pe cineva care, în loc să miște națiunea, să-i dea un sens, un proiect, o viziune, s-o unifice și s-o pună la treabă, s-a mulțumit să-și contemple vanitatea și încremenirea? Lucrul bine făcut a rămas un epitaf, de ce să-l dedici și următorilor cinci ani? De ce să realegi un tip care nu și-a făcut treaba? De ce să nu încerci altceva?

Acest zbucium există, se pare, doar în confreria zeloților useriști, singura mișcare politică în care lupta și-a păstrat sensul și vigoarea. Ei și secta asociată PLUS, dar mai ales ei, au obrăznicia și curajul să dea cu pietre în fereastra Cotrocenilor, unde e ținut Iohannis în așteptarea pilonului doi de pensie prezidențială. Chiar dacă la testul antidopping li s-au depistat hormoni de intelligence în sînge, USR și PLUS fac dovada unei îndrăzneli politice de bun augur, pe care istoria va avea grijă să o separe de arborele genealogic.

Dan Barna, băiatul cu față de tocilar pe care USR îl aruncă în lupta cu Goliatul sondajelor, nu e nici pe departe David, ziditorul unui nou regat. Barna e o variație în tratamentul anchilozei naționale sau, dacă vreți, un umeraș pe care alternativa își poate odihni o vreme hainele. Dar, ca să scapi de înțepeneală, orice mișcare e bună, iar apariția lui Barna poate fi o răsucire terapeutică a gîtului.

PSD și PNL și-au culcat, din lașitate, capul pe butuc. Încă nu vedem o alianță largă a stîngii care să vrea să ducă un candidat în turul doi. Încă nu vedem o revoltă liberală împotriva monarhiei statice de la Sibiu, și nici nu vom vedea. Așa că doar dinspre USR răzbate voința de a-l dizloca pe Iohannis din armătura în care a fost turnat.

Rotația proștilor, spuneam pe vremuri, e singurul lucru care poate fi făcut atunci cînd nu ai de unde alege. Democrația românească a selectat aproape întotdeauna oameni slabi, așa că tot ce poți face e să nu-i lași să stea prea mult pe post, să-i schimbi des, ori de cîte ori ți se oferă ocazia, așa încît să nu apuce să-și consolideze impostura.

Barna are șanse să-l înlocuiască pe Iohannis și, în lipsă de altceva, asta e tot ce contează. Cine e Barna? Un tînăr lipsit de strălucire și experiență, dar care-l întrece cu mult pe Iohannis la capitolul noutate.

Desigur, una e să îți măsori perspectivele prin sondaje și alta să-i descleștezi mîinile de pe sceptru unui președinte protejat de structuri. Așa că, pentru reușita lui Barna, nu e suficientă energia politică a alianței 2020. Fanatismul are avantajele lui, așa cum ignoranța politică e, de multe ori, sursa curajului, dar USR are nevoie de o înțelegere a domeniului luptei.

Candidatul Barna are nevoie de un sprijin politic lărgit, obținut din afara cercului USR-PLUS, iar filmul din care Barna ar fi trebuit să citeze la congres nu e nici Star Trek, nici Game of Thrones, ci Stăpînul inelelor. Cînd a fost doborît Sauron, oamenii și-au clădit o alianță pe cît de sinistră, pe atît de victorioasă, în care, alături de pitici și de spiriduși, de vulturi și de vrăjitori, a luptat marea armată a morților. Morții au tranșat lupta în folosul viilor. Barna ar trebui să-și scoată partidul la filmele potrivite.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed

3 comentarii

  1. #1

    Nu uitati ca primul mandat a fost castigat pe seama tupeului jegos, prostiei si arogantei uriase a Mickey Mouse-ului. Marele Mutalau nu are cum sa mai castige acum, meritele sale fiind egale cu zero. Cinci ani de dezastru.
    Dar daca PSD trimite o toxina din Teleormanland ca si contracandidat, s-ar putea sa mai petrecem cinci ani cu Marele Mutalau prin zona.

  2. #3

    Hai cu Plesoianu!!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint