Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cică niște belgieni…

Un flamand cu înfățișare de rebel surmenat zice despre Laura Codruța Kövesi: “Este acum subiectul unei campanii murdare și al unor acuzații false”. Vorbim despre Guy Verhofstadt, liderul ALDE din Parlamentul European, fost prim-ministru al Belgiei și poate cel mai important politician al acestei țări din ultimii 30 de ani. Guy e inteligent, experimentat și e absolvent de drept, așa că nu avea cum să susțină ca Laura e “subiectul unor acuzații false” înainte ca ancheta și, eventual, procesul să se încheie. O asemenea prostie o poți găsi în gura unor politicieni primitivi din Est, nu la Guy. Și totuși, Guy o spune. De ce?

Înainte de toate fiindcă e un pic ticălos. E conștient de uriașa diferență de statură dintre el și omologii lui români, dintre Occidentul din care provine el și România. Cuvintele lui au sprijinul educației, reputației, istoriei și prejudecății. Nu riscă nimic spunînd o mîrlănie în legătură cu faptele unui trib îndepărtat.

Apoi, el spune ceea ce îi e mai ușor să spună. Versiunea “Laura e subiectul unor acuzații false” îi e mai cunoscută decît cealaltă: “Laura e deocamdată acuzată, așteptăm finalul”. O aude la tot pasul de la oameni ca Monica Macovei, Siegfried Mureșan, Cristian Preda. O citește pe mail-uri, dă peste ea pe holuri, la bufet, în comisia LIBE, peste tot. Rețeaua Monicăi e harnică, acoperă întreg terenul. Și atunci, încet-încet, Guy adoptă cauza Laurei.

Nu în ultimul rînd, e campanie electorală și România e cea mai la îndemînă oaie neagră. Cînd dai în ea, nu riști nimic, fiindcă scoate doar un behăit slab, greu de tradus în engleză.

Cu toate astea, Guy nu urăște România și nici pe politicienii ei. La fel cum, probabil, nici Gunther n-o face. Dar, ca și Guy, Gunther a cerut de mai multe ori “declanșarea procedurii de infringement împotriva României și suspendarea votului său în Consiliul European în urma subminării statului de drept și democrației”.

Gunther Krichbaum e președintele Comisiei de Afaceri Europene a Bundestagului, dar nu de la serviciu i se trage pornirea contra României, ci de la căsătoria cu Oana Harvalia, consiliera personală și prietena Monicăi Macovei. Ca un făcut, în perfectă sincronizare cu Gunther, Monica a cerut și ea, în aceleași ocazii, activarea articolului 7 împotriva României.

Nici Frans Timmermans nu pare să ne urască din naștere. Bărbat de lume, fluent în șapte limbi și rusește, cu studii de literatură franceză și istorie, Frans e departe de profilul unui maniac, chiar dacă, să zicem, Olanda și-ar dori cu disperare Portul Constanța. Nici Jean-Claude Juncker, pasionatul de vin și de crize lombare, omul care a patronat două decenii Luxemburgul, al doilea paradis fiscal al Europei, unde Marile Puteri și-au spălat conștiințele și o parte din bani, nu are ceva cu noi.

Acești politicieni și mulți alții ca ei vorbesc împotriva României din trei motive.

În primul rînd, pentru că puterea cere demonstrații. Ei trăiesc în raiul birocratic al Europei, fac parte din elita politică a continentului și au în spate garanția unei impunități totale. Sînt deștepți, educați, experimentați, bogați și răsfățați de intangibila lor condiție. La ce bun atîta putere dacă nu dai, din cînd în cînd, cu cineva de pămînt? E impulsul esențial al puterii, dublat, în cazul lor, de conștiința superiorității nete. Oricît de multă, educația nu poate atrofia total instinctele de agresor. Așa că oamenii, dacă pot să tragă un șut, îl trag pur și simplu. Nu-i putem judeca doar pe ei pentru natura noastră comună.

În al doilea rînd, acești politicieni vorbesc împotriva României (chiar dacă vorbesc împotriva unei anumite părți a clasei politice, efectele se răsfrîng, de fapt, asupra întregii țări) fiindcă stau într-un cîmp de informare-dezinformare clădit anume pentru ei. Ceea ce au putut face rețelele construite de Macovei cu băsiști și cu o ramură a Serviciilor n-au putut face ceilalți. Pesediștii n-au construit rețele, n-au știut să-și fabrice voci, iar singura lor colaborare cu Serviciile a fost, după cum se vede, turnătoria. Alde Juncker, Timmermans și Verhofstadt n-au avut ocazia să asculte și varianta cealaltă, fiindcă, pur și simplu, ea n-a existat. N-au întîlnit la dineuri, în plenul PE, în Consiliu sau la comisia LIBE povestea Mioriței într-o engleză decentă.

În al treilea rînd, acești politicieni vorbesc împotriva României pentru că reprezentanții României sînt mult sub nivelul lor. Ai noștri nu le pot ține piept. Democrația are obiceiul să aducă la putere ceea ce i se propune, iar partidele noastre nu fac nici un efort să nu mai propună proști. Oamenii care reprezintă România în contactul cu alte civilizații fac o impresie jalnică. Nu înțeleg ce li se spune, nu pot exprima ceea ce vor să spună, nu pot face față unei conversații care cere cunoștințe medii de politică internațională, de economie globală sau de fiscalitate comunitară. Educația nu înseamnă doar pricepere, ci și caracter. Cînd europarlamentarii noștri, ajunși la Bruxelles, își petrec mandatele în magazine și se mulțumesc cu franceza de restaurant, cînd miniștrii noștri sar direct de pe craca unei universități de provincie la conversația cu omologii lor absolvenți de Oxford, Sorbona sau Heidelberg, în fine, cînd premierii noștri își dau doctoratele cu Gabriel Oprea sau lasă un premier al Japoniei venit la București să se plimbe de unul singur prin Muzeul Satului înțelegem de ce ne lipsesc, prin reprezentanții noștri, și priceperea, și caracterul.

În rest, nu are nimeni nimic cu noi. Toată conspirația pe care o invocăm ține de logica simplă a puterii și de mersul unei lumi pe care n-o înțelegem îndeajuns.

4 comentarii

 1. #1

  Mi-a placut ca vorbiti la persoana intai plural

 2. #2

  Si ne fura pamintul.Apropo domnule Buscu cand scriti un articol si despre cum ne ea pamantul italenii? dece nu se face nimica

 3. #3

  Până la urmă unora ca Guy, Gunther, Timmermans, sau Junker nu putem decât să le arătăm obrazul şi să le spunem să-şi vadă de corupţii lor, inclusiv de ei, dar unor nemernici ca procuroarea comunistă Macovei, Preda,
  Mureşan, ajunşi pe afară ca să împută atmosfera cu balele lor mincinoase li se pot intenta procese de trădare
  sau defăimare naţională ! Acelaşi regim prenal i se poate aplica şi unora ca fostul turnător la securitate Manole, alias Isărescu, fostului contrabandist şi turnător Băsescu, sau ultimului torţionar dovedit Augustin , nu Prostul, ci Lazăr, ajuns din prostia noastră până la gradul de procuror general al României !
  Până atunci să nu ne mirăm că o ducem de azi pe mâine, dacă nu facem nici azi ce trebuia să facem demult !

 4. #4

  Nu stiu daca doar harnicia dnei Macovei si carentele de networking si profesionalism ale psd sunt cauzele. Da, si asta. Dar judecand – cel putin!! – dupa nemaivazuta rapiditate cu care plangerea lui Kovesi la CEDO a primit termen de solutionare si a trecut de filtrele initiale in conditiile in care in mod vadit nici macar nu intrunea conditiile de admisibilitate in principiu – as spune ca aici e ceva mai mult decat simpla placere de a da din gura sau cu pietre. Mult mai mult.

  Cumva, pt ei Kovesi pare a fi un om extrem de pretios. Teoria mea este ca doua sunt calitatile care o fac atat de greu dispensabila: 1) supunerea absoluta si neconditionata fata de seniorii ei (nimic nou pana aici – dar conditie necesara) si, indeosebi 2) colosalul si innascutul ei talent pt impostura. Madam Kovesi – si tr sa ii recunoastem talentul asta – are o charisma ‘populara’ si o abilitate rara de a ocoli si mutila adevarul prin diverse tehnici discursive, cum ar fi debitarea imperturbabila de minciuni sfruntate, sau camuflarea abila la adapostul unor stereotipii de limbaj…s.a.. Plus o nesimtire brutala care face din ea o f eficienta coada de topor.
  Aceste indiscutabile calitati ma tem ca o califica pt un rol special intr un plan mai amplu. E un pion, asa e, dar nu un simplu pion de rand.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.