Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

“Cine rîde undeva în lume, rîde de mine!” (Rainer Maria Rilke)

Legea recunoștinței, conform căreia copiii care nu le vor cumpăra părinților loviți de Alzheimer înghețată pe băț vor fi deferiți Justiției, mi-a amintit de șocul pe care l-am trăit în prima tabără pionierească de la Sinaia, prin 1957, cînd, după ce tovarășa educatoare ne-a distribuit cîte o carte poștală cu panorama castelului Peleș pe care să zmîngălim cîteva cuvinte de recunoștință adresate părinților, un șmecher dintr-a cincea ne-a propus, după plecarea ei, un text lipsit de orice echivoc: „Dragi părinți, / futu-vă-n dinți, / dați-mi bani, / nu fiți golani!”.

Deși vulgara cimilitură a produs hohote de rîs, eu aș fi fost gata să-i tai măgarului beregata cu briceagul în formă de peștișor cu care maică-mea mă învățase să-mi întind singur margarina pe chiflă.

Ideea tribală că bătrînii trebuie să atîrne pînă la moarte de buzunarele progeniturilor lor probabil că l-a umplut de lacrimi de duioșie pe măgarul de odinioară, ajuns acum pensionar tipic al societății de consum românești, care nu-și închipuie cum arată un cîrd de pensionari occidentali din clasa de mijloc coborînd gureşi de pe un vas de croazieră în Portul Cultural Cetate.

Dragostea cu sila, poreclită recunoștință, pe care parlamentarii vor s-o arunce în cîrca bătrînilor cu pensii pitice, seamănă ca două picături de pipi cu dragostea de sine a liderilor pesediști care, după ce și-au înmuiat papainoagele încinse în ligheanul Mării Negre în aplauzele lingăilor de pe margini, au confundat veselia lor cu tristețea noastră, oferindu-ne această parabolă întoarsă pe dos: fiul risipitor tăind viţelul cel gras al vecinilor şi azvîrlind peste gard o ciozvîrtă părintelui său famelic.

1 comentariu

  1. #1

    Realitatea este mult mai cruda.Majoritatea batranilor is ajuta copiii ajunsi la 40 de ani si peste, unii neavand de lucru, altora neajungandu-le banii pe care in castiga. La noi nici vorba de plecat in croaziere, cine isi permite ? Trebuie schimbata mentalitatea din temelii.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.