Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ciuma Roșie biruitoare

Națiunile se ridică atunci cînd norocul le suflă în pînze. România a prins furtuna norocoasă de acum un secol – cînd, după ce a pierdut un război, și-a dublat teritoriul. Dar, de atunci, stă doar pe panta ghinionului. Amestecul de șansă și educație, pe care oamenii politici l-au ratat cu încrîncenare, se arată rar și pe bucăți, ca leopardul zăpezii: cînd îi vezi coada, nu-i mai vezi capul. În conjuncturi norocoase, adică, am avut grijă să ne alegem proștii.

Dincolo de puterea noii Securități, puterea poporului lovește cu sete în propriul destin și taie mai adînc decît lama tabletelor STS. Votul retează mai rapid iluziile decît o face toporișca neagră a conspirației. Nepăsarea românească e mai ascuțită decît oportunismul grupărilor de derbedei politici și despică mai ușor carcasa interesului național. Dacă turul doi al alegerilor prezidențiale arată așa cum arată, meritul de bază e al democrației.

Anul care urmează se naște din acest ciclon autodistructiv și va trece inventariind pagubele produse. E un an electoral dublu, deci economia va trece prin două momente de cumpănă. Acum trei secole ne-am fi temut de lăcuste și tătari. În 2020 așteptăm doar două valuri de lăcuste – locale și parlamentare –, fiindcă tătarii nu mai au ce prăda.

PSD e un partid în derută existențială, în timp ce PNL e pe val. Nici unul dintre pacienți nu și-a făcut analizele și își forțează starea de sănătate consumînd mai departe alcoolul electoral. Spre deosebire de PSD, PNL vrea alegeri anticipate ca să capitalizeze obișnuința oamenilor de a-l vota pe Iohannis. La rîndul lui, PSD vrea moțiune de cenzură în februarie, cînd salariile și pensiile vor da din colț în colț, iar guvernul minoritar va fi obligat să se împrumute în condiții dramatice și să mîngîie pe colți fiara populară. Va fi tot atîta stabilitate cîtă găsești la un chelner beat, încălțat cu patine, ducînd tava cu ciorbe spre mesele instalate pe gheață.

Alegerile locale sînt principala rezervă de putere politică. Din ele se nasc primarii și consiliile teritoriale, adică infrastructura pentru alegerile parlamentare. Așa că nimeni nu-și va pierde vremea cu guvernarea, cu planurile de viitor, cu construcția, cu reparațiile. PNL nu va risca să-și dezamăgescă primarii, ba, dimpotrivă, va încerca să-i cîștige și pe primarii de la PSD. Asta înseamnă că Ludovic Orban va respecta programul economic al lui Liviu Dragnea la virgulă, livrînd nu numai pensii și salarii mărite pentru alegători, ci și injecția de fonduri PNDL, pentru arendașii votului. În restul timpului, principala activitate a Guvernului va fi aceeași ca întotdeauna, adică plasamentul rudelor, combinația, căpătuiala, mutarea contractelor de la ai lor la ai noștri și achiziția sprijinului extern prin predarea unor segmente strategice din legislație și economie. Strigătul de credibilizare va fi același: dezastruoasa moștenire.

Prin natura lui egal coruptă, PNL are aceeași înclinație spre toleranța penală ca și PSD. Liberalii nu vor cătușe, scandal, campanii DNA și ascultări de telefoane. Însă vor fi obligați să cînte în corul anticorupției de la Sfîntul Ion la Sfîntul Nicolae, fiindcă, pe lîngă faptul că n-au alte versuri, melodia antipesedistă a lui Iohannis le-a adus atîtea nesperate rezultate. Își vor înjura, așadar, egalii, strîngînd din dinți și jelindu-i în secret, temîndu-se de fiecare strofă ca de propria punere sub acuzare.

Marile planuri de renaștere economică, de reunificare a națiunii și marele pact politic în jurul unui unic scop mai au, așadar, de așteptat. Stagnarea, cîtă vreme te-ai obișnuit cu ea, nu mai pare un efort. E un fel de odihnă. Statul modernizat al lui Traian Băsescu s-a dovedit la fel de eficient ca statul degeaba al lui Iohannis. De ce să înaintezi în fugă dacă poți să stai pe loc la pas? Pas cu pas, an cu an, mandat cu mandat. Încet, nimic, zadarnic. Idealul părintelui fondator al democrației originale e aproape atins. Liniștea lui Iliescu ne bubuie deja în urechi. Nici să fi vrut cu tot dinadinsul, Ciuma Roșie n-ar fi reușit să îmbolnăvească atît de mulți.

4 comentarii

 1. #1

  Tocmai ce am auzit o poveste legata de capitalismul care vine in forta peste ,,comunistii” de noi. Cica unii ,,investitori” au vrut sa deschida un megamol in sibiu. Au venit ei cu banii din Mauritius (sediu societatii, se intelege) si s-au apucat de treaba. Apoi s-au prins ca dupa ce vor deschide vor avea ceva concurenta. Si au cumparat concurenta (celalalt malll care urma sa se deschida). Si ce sa vezi? Acuma’s cu doua mall-uri in capitala noastra culturala facand praf concurenta. Pas cu pas se instaleaza adevaratii capitalisti pe aceste melaguri. Asa ca nu mai insistati cu ,,alegerile” ca doar tot prostul s-a prins ca in ,,democratia” pe care o respiram important e cine numara voturile. Armata raspandita in partide numai mimeaza lupta ,,democratica” pentru putere pe salarii babane platite pe datorie.
  O mica corectie la articol: tatarii s-au asezat bine mersi printre noi si ajuta si ei cum pot in zilele noastre la praduire.

 2. #2

  O analiză excepțională!

 3. #3

  Cineva zicea că „felul in care a actionat timp de 5 ani KWJ reprezinta o proba negativa.”
  De fapt, dască ne gândim că fiind atât de prost…inspirat, ne-a arătat de fapt în cei cinci ani că nu este în stare de nimic şi că nu merită a mai primi un mandat la Cotroceni, ci poate unul la Parchet !
  Deci proba este pozitivă în elucidarea habarnismului johanusian şi a totalului dispreţ cu care îi tratează pe români. Cât despre superioritate, în afară de cea oferită de înălţime nu văd să aibă alta. Vorba aceea :
  Înalt ca bradul şi prost ca gardul….dar îl salvează gradul !
  P.S.
  Mi se pare complet aiurea ca o ţară de creştin-ortodocşi să aibă la conducere în cele mai înalte funcţii nişte minoritari, nu doar etnici, ci şi religioşi !
  Şi aici mă refer nu doar la preşedinte, premier, guvernator, ci şi la alte funcţii mai ales din servicii !
  În ce Ţară din Lume mai întâlnim astfel de anomalii, reieşite cică în urma votului popular ! ?
  Ăştia chiar ne vred atât de proşti, sau poate că noi nu credem atât de deştepţi ca să ne luăm Ţara înapoi ! Până la urmă doar ceea ce-i al nostru şi pentru care s-au jertit şi au murit înaintaşii noştri .
  Că ai lor ştim bine ce au făcut, dar nici într-un caz asta !

 4. #4

  Eu îs in partea cealaltă.Tot ce vezi tu negru ,eu vad gri,adică am speranțe să fie și bine așa cum au vrut acum românii.Inteligenta mulțimii are valoare mai mare decât a unui,,analist”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.