Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Comisia p_lii

Băsescu va muri liber și bogat, amuzat de prostia dușmanilor săi. Așa sună, în traducere, concluzia comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor din 2009. Sezonul de vînătoare la despoți s-a încheiat înainte de a începe. Adevărul are deja burtă și rate la bancă, se întoarce pe partea cealaltă, cu fața buhăită de somn.

Să ne amintim că această comisie s-a format cu scopul de a lămuri ce căutau în sufrageria mafiotului Oprea șefii DNA și SRI. Era un moment în care voturile se numărau, datele erau transmise prin STS, operațiunile de colectare din ambasade erau în toi, iar soarta regimului Băsescu atîrna într-un fir de epolet. În țară, Geoană începuse țopăiala, numărătoarea paralelă îl dădea învingător, iar povara egalării era de acum o sarcină externă. Băsescu a luat un al doilea mandat împotriva aparențelor electorale, printr-o răsturnare iscusită de scor, inversînd istoria, modificînd destine și schimbînd sensul unei democrații în care toată lumea s-a străduit să creadă.

Ce căutau șefii instituțiilor de forță împreună la ceasul fatal? La această întrebare trebuia să răspundă comisia. Pe acest subiect trebuia să formuleze suspiciuni rezonabile, dacă ar fi găsit.

În schimb, comisia s-a preocupat de altele. După cum reiese din raport, comisia a însăilat un mecanism de fraudare despre care rîd astăzi și primarii chemați în instanță să dea declarații despre votul multiplu. Comisia a tras concluzia că în 2009 s-au fraudat alegerile prezidențiale fiindcă Boc a demis prefecții PSD – partid retras de la guvernare – și a numit în loc prefecți PDL – partid rămas la guvernare. Că Băsescu și Boc au comis fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu adoptînd hotărîri și punînd în circulație hîrtii legale. Că Președinția și Guvernul „s-au asociat în vederea comiterii de infracțiuni care să aibă drept consecință favorizarea comiterii de infracțiuni electorale, cu scopul de a-l avantaja pe candidatul Traian Băsescu”.

Asta e tot ce a putut comisia. Atît a produs ea după luni de geamăt și de zbucium. A scufundat în ridicol o instituție sobră (o comisie parlamentară de anchetă) și a compromis un tip de acțiune (ancheta parlamentară) de care societatea noastră, măcinată de neîncredere, avea nevoie ca de aer.

Concluzia comisiei de anchetă enunță, pe larg, practica electorală unanimă. Nu rezultă de nicăieri că Guvernul Boc sau președintele Băsescu să fi comis vreo faptă ilegală. Dimpotrivă, au aplicat legea, permițîndu-i să acționeze în favoarea lor. Că în umbra acestor hotărîri s-a derulat votul multiplu, că mașinăria electorală și-a făcut de cap, astea n-au de-a face cu complotul politic, ci cu obiceiul generalizat. Toți actorii politici au beneficiat de aceste consecințe, dar puțini au făcut-o încălcînd legi, fiindcă nu era nevoie. Libertatea pe care legea a lăsat-o furtului la nivel local a fost întotdeauna destulă.

Așa cum s-a născut ea din denunțul unui martor ocular, această comisie trebuia să fie interesată nu de furtul local, ci de furtul național, de furtul filozofic, de furtul la nivel înalt, instituționalizat, secret și nedemonstrabil.

Că „s-au furat” alegerile știe toată lumea. Era o bună ocazie să aflăm și cine le-a furat. Dar a trecut.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

4 comentarii

 1. #1

  Toată lumea din tabăra pierzătoare „Ştia” că s-au furat. Noi cei din tabăra cealaltă- care l-am votat pe Băsescu nu ştim asa sigur.

 2. #2

  …inca o comisie dintre multe altele, comitete si comitii care sa demonstreze existenta gaurii din covrig: sau de fapt covrigul inconjoara neantul, regasindu-se pe sine la infinit. Deci, zero. Ce doreati sa faca? Sa continue pana la ademonstra ca toate alegerile au fost manarite, ca toti cei care au castigat vreodata alegerile se fac vinovati de furt? Si mai ales, alaturi de fericitii ‘castigatori’, tocmai institutiile care ar fi trebuit sa vegheze la respectarea legii sunt cele care au condus actiunile si activitatile necesare fraudarii alegerilor? Ce sa concluzioneze onor comisia, ca totul este un fals si nimic nu a fost si nu este ‘pe bune’? Ca absolut toti presedintii Romaniei (toti, de la ceasca incoace) au ocupat scaunul respectiv prin minciuna ? D-aia au cacat steagul onor membrii comisiei.

 3. #3

  Puteau sa-l puna si pe ponta sa dezvolte putin expresia „au furat mai bine decat noi”

 4. #4

  D-le Buscu, ti-ai fixat o țintă cu Basescu ….. e expirată ! De ce nu vezi obiectiv ce se intampla acum in Parlament, justiție, învățământ, care întrec cu mult cele petrecute în era trecută ! Colos ă fost un mic copil fața de ponta et COMP. Care fac numai ce vor în interesul lor !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint