Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Crimă și ceva pedeapsă

Toată lumea caută acum vinovați și e bine că societatea cere socoteală. Unui criminal i s-a permis să acționeze. Autoritățile i-au dat răgazul necesar. Un copil a cerut ajutor și a așteptat acest ajutor pînă cînd, în locul lui, a venit moartea. Poliția a așteptat, STS n-a localizat, mandatul a întîrziat. Sînt capete care trebuie să cadă, dar aceste decapitări nu dor. Sînt, de fapt, niște modificări în CV.

Dar, pe lîngă criminalul capturat, mai sînt alții în libertate. Ei pîndesc, pun la cale, calculează momentul, își cîntăresc șansele. Copii, femei, bărbați, bătrîni stau, fără să știe, sub spectrul amenințării cu moartea. Unii dintre ei pot avea acces la 112, alții poate nu. În numele tuturor acestor oameni pîndiți de violență e nevoie de mai mult decît să cadă capete.

STS trebuie înlăturat din poziția de administrator al apelului de urgență. E destul că se ocupă de administrarea alegerilor. E destul că stabilește ierarhia partidelor, n-ar trebui să stabilescă cine trăiește și cine moare. În nici o țară europeană apelul unic de urgență nu stă la serviciile secrete. În nici un stat NATO acest administrator nu e militarizat.

Există un sistem de localizare automată, Advanced Mobile Location, care transmite imediat locația telefonului de pe care s-a apelat la 112. Toate statele europene l-au implementat, inclusiv Republica Moldova. România refuză din 2015 să-l implementeze. Trebuie implementat.

Poliția cu burtă și tabieturi are nevoie de antrenament la sală și de un nou cadru legislativ. Polițiștii nu mai pot acționa cu amenințarea unui dosar deasupra capului. Nu pot interveni cu armament din vremea Tratatului de la Varșovia. Nu pot aștepta la nesfîrșit după mandate de la procuror. Au nevoie de uniforme noi, care să le refacă demnitatea fizică, de echipament, de tehnologie, de resurse. Un corp de pază a societății nu se poate bălăci în justificări și ridicol. Poliția trebuie să iradieze forță și demnitate, altminteri își pierde moralul și se pitește după paragrafe de lege.

E greșită presupunerea că înăsprind pedepsele pentru infracțiuni extreme scade criminalitatea. Statisticile americane arată că, în statele unde încă există pedeapsa capitală, criminalii nu se sinchisesc de ea. Marile puteri europene au, tot în baza statisticilor, o politică de relaxare a pedepselor, combinată cu o ridicare a nivelului de eficiență a forțelor polițienești și judiciare.

Există, tot în lumea civilizată, campanii permanente de informare, de avertizare și de educare a populației. Autoritățile publice, în cooperare cu școala și cu organele, comunică și învață oamenii ce să facă în situații periculoase, unde să sune, ce să poarte preventiv la ele, cum să atragă atenția în caz că sînt sub amenințare.

Înainte ca Rudolph Giuliani să preia mandatul de primar al New York-ului, criminalitatea atinsese un prag amețitor. Nu numai în periferii, dar și pe străzile Manhattan-ului, era o aventură să circuli noaptea. Giuliani, care era procuror, a epurat NYPD de polițiști corupți, a dublat salariile celor rămași, i-a înarmat pînă în dinți, i-a echipat ca în filme, a lărgit libertatea de folosire a armei și în doi ani a rezolvat situația (acolo Poliția e în subordinea primarului). New York a redevenit un oraș pașnic.

Nu e un exemplu pentru noi, dar e o poveste bună, din care se poate învăța importanța unui plan. Concluziile tragediei din Caracal nu trebuie limitate la demiteri, ci adunate într-un pachet de măsuri, cu buget și termene ferme. E nevoie ca Guvernul, Parlamentul și Președinția să se coordoneze pe acest subiect, poate chiar în prima ședință CSAȚ. Altfel, doar cu muie PSD și cu muie STS, e degeaba.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

5 comentarii

  1. #1

    Ca de obicei , ati pus ” bisturiul” exact pe buboaiele ce trebuie urgent extirpate. Dar ce ne facem, cand in mare masura suntem un popor de trogloditi si venim si atarnam in fata locului tragediei ca la o petrecere mondena si singura grija sunt selfie-urile ?

  2. #2

    La 112, suni ca Steve Woander! Nu te lungești, că ții linia ocupată!
    Mai mult, decât să dai informații eronate, mai bine taci!
    Cum, plm, să spui că gardul e roșu, când el e gri? Te uiți, cu grijă, să vezi ce culoare are pe dinafară! Culoarea interioară ar fi fost relevantă pentru psihologi, gen: omul e bun, simpatic dar, cred, e nervos că vede, mereu, roșu in fata ochilor!

    Sunt doi brazi in fata casei! Cum sa dai un asemenea indiciu, in plm!? E prea pitici și nu se vede de afară! Neserioasă, complet!

    Vă dați seama? Inconștienta, asta, ar fi putut scăpa cu viață!

  3. #3

    Se politizeaza tot. Incompetenta, indiferenta, indolenta- sunt specifice sistemului. De foarte mult timp. Depolitizarea instituțiilor este singura sansa pentru o societatea normala, functionala.

  4. #4

    Cum sa le dai o caruta de bani personajelor de acest tip? Si sa mai ai si incredere OARBA ca la o adica o sa te ajute in vreun fel. Adica, ne spune un procuror ca s-a aduntat la sezatoare tot ,,factorul de decizie”. Crema caracalului, si au primit si intariri. Astora li s-a dat o tema. Sa rezolve o situatie de urgenta aparuta la 112. Fiind foarte complicat de rezolvat zice unu: ce-ar fi colegi ca eu sa plantez o proba? Ailalti toti gandindu-se ca au scapat si nu mai tre’ sa gandeasca: Cum? Zice istetul: sun la 112 si fac un denunt iar pe baza denuntului apoi actionam toti in forta ,,legal”. Ceilalti toti in cor zic: crezi ca noi nu ne-am gandit? Dar ar fi prea de tot colegu’. Continua toti in cor: de infractiune flagraqnta nici nu poate fi vorba, doar am facut toti aceasi scoala. Si s-au pus apoi toti pe asteptat. Pana la 6 dimineata. Si tragic e ca tara asta s-a umplut de specimene dintr-astea. Salarii babane si minte ioc. Asa cum ii sade bine unui slujbas la stat cu minim master.

  5. #5

    E adevarat tot ce spuneti, cu o singura exceptie: „E greșită presupunerea că înăsprind pedepsele pentru infracțiuni extreme scade criminalitatea”. Nu e gresita deloc! Fara pedepse, legile nu isi au rostul. Infractiunile „extreme” necesita pedepse „extreme”. Chiar daca criminalii „nu se sinchisesc de ele” (ceea ce nu e deloc adevarat), ne sinchisim noi, prostimea pe care nu o intreaba nimeni. Pedeapsa trebuie sa fie proportionala cu gravitatea faptei, iar in cazul uciderii nu poate exista alta decat pedeapsa cu moartea.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint