Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cum se joacă corectitudinea politică de-a alba-neagra

Acum cîteva zile, Mădălin Voicu, căruia n-am reușit să-i scot din cap convingerea că facem amîndoi parte din aceeași etnie, mi-a trimis următorul mesaj măgulitor:

,,Mirceo, știi de ce sîntem noi, țiganii, imuni la coronavirus? Fiindcă avem încă de la naștere cioronavirus.“

Obișnuit cu bancurile lui incorecte politic, mi-am amintit atunci de o întîmplare petrecută cu vreo cincizeci de ani în urmă la Vama Nădlac.

După un turneu fulminant prin cîteva țări socialiste, marele violonist Ion Voicu aștepta liniștit pe scaunul din dreapta al unui Mercedes de culoare albă întoarcerea soției de la biroul vamal. Cînd distinsa doamnă, ce avea triplul rol de șofer, manager și înger păzitor la dineurile oficiale,  nu cumva maestrul să exagereze cu țuicomicina, se apropia fericită că a scăpat de formalități, un polițist a întrebat-o cu seninătate: ,,De ce nu dați, doamnă, cioara aia jos de pe mașină?“. Într-o clipită, îngerul s-a preschimbat în fiară și, gata să-i scoată ochii, și-a strigat indignarea spre ceruri: ,,Nenorocitule, cum îndrăznești să-l jignești pe cel mai mare violonist al lumii, căruia tovarășul Ceaușescu, personal, i-a înmînat distincția de Erou al Muncii Socialiste? Curtea marțială te mănîncă, rasistule!“. Îngrozit, polițistul s-a bîlbîit puțin și, cu mîini tremurînde, s-a îndreptat spre botul limuzinei, de unde a extras cadavrul unei ciori răstignite pe radiator, pe care șoferița o acroșase din zbor în pusta maghiară, fără să-și dea seama.

Depunîndu-i la picioare corpul delict, sergentul-major a raportat sec: ,,Să știți că la dînsa m-am referit, nu la dînsul“.

Desfășurînd ghemul încîlcit al incorectitudinii politice, principalul vinovat în acest caz ar fi chiar genialul violonist care, după modelul țiganilor de mătase, își luase de nevastă nu o chivuță, ci o româncă albă, frumoasă și de familie bună, ca o compensație pentru cei cinci sute de ani de robie ai strămoșilor săi, care au dansat cu ursul pe tăciunii încinși și au cîntat din cobză pentru o bucată de mămăligă chiar în cerdacul boierilor valahi din care se trăgea doamna, vinovată la rîndul ei de a fi substituit fără discernămînt imaginea soțului cu cioara pe care sergentul nevinovat o scosese pe gură.

Pe un stadion de fotbal, unde floarea rasismului e cultivată cu multă osîrdie, am asistat la parodia filmului indian O floare și doi grădinari.

Gestul impardonabil al unui arbitru român de-a arăta o persoană cu degetul s-a transformat într-un cataclism rasial de o asemenea amplitudine, încît buba neagră a corectitudinii politice l-a lovit nu doar pe blîndul Erdogan, ci și pe mult prea iubitorul de oameni C.T. Popescu.

Dacă socotim cîți politicieni cu mîinile pătate de sînge au fost răsplătiți cu Premiul Nobel pentru Pace, fiindcă la o cotitură a istoriei au întors-o ca la Ploiești, de ce n-ar tînji și marele colecționar de jurnaliști în lanțuri, de profesori universitari băgați la saramură și de generali de armată despielițați nu doar de grade să primească la Oslo o tinichea pentru respectarea drepturilor omului?

Cît despe CTP, care tocmai rodea ultimul oscior din cadavrul lui Maradona, pedepsindu-l post-mortem că a îndrăznit să dea un gol cu mîna lui Dumnezeu, a poftit, iacătă, și la carne proaspătă de arbitru, prins într-un ofsaid fatal: în loc să-i zică șmecherește antrenorului turc „ăla blondu’ și cu ochi albaștri“, cum era corect politic, a greșit ca fraierul, zicîndu-i unui negru că e negru, într-o lume în care albul nu se mai confundă de mult cu imaculatul.

5 comentarii

 1. #1

  “blîndul Erdogan”… daca si Erdogan e blind inseamna ca am eu pitici pe creieri.

 2. #3

  …Cum sa-i scoti din cap asta lui Madalin Voicu, daca toata viata a profitat si trait numai din aceasta falsa revendicare etnica!…Pe logica asta toti copiii lui ar fi tot tigani ceea ce nu i-am auzit pretinzindu-se vreunul
  !…

 3. #4

  (off-topic) marfa bunatatea /emisiunea.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.