Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cum vorbim cu generalul?

Anul trecut, după ce Orban demisionase din funcția de prim-ministru, ca urmare a rezultatului PNL la alegerile parlamentare, Klaus Iohannis a crezut că-și vede visul cu ochii: Nicolae Ciucă prim-ministru. Dar n-a fost să fie decât un vis interimar, căci, altfel, toată lumea s-a opus. Și propriul partid, și partenerii de coaliție și, mai ales, partenerii din UE. Totuși, câteva săptămâni a reușit președintele să-și pună favoritul premier, temporar, între demisia lui Orban și învestirea lui Cîțu.

A fost suficient pentru ca generalul, marele strateg al glorioasei bătălii de la Nu-știe-nimeni-unde, eroul din deșert, Alexandru Macedon al campaniei din Irak, Napoleonul nostru, să arate membrilor muribundului Guvern Orban că democrația a fost dată jos din pod și a fost încuiată în pivniță, pe termen nedefinit. „Nu așa te adresezi unui general al armatei române! Nu vă permit să vă bateți joc de un general al armatei române!“ Nu știm, desigur, ce i-au zis ăia, dacă l-au luat peste picior, dacă l-au făcut (sau nu) Moș Teacă, dacă au râs de el și de spiritul lui cazon. Dar există mari dubii că s-ar fi comis enorme impoliteți. Cel mai probabil, indisciplinați, miniștrii rămășiță sau ceva consilieri au îndrăznit să fie prea civili în prezența marelui om. Iar excesul de civilie dăunează grav minții unui apevist.

Acum, deși nu are, cu adevărat, nici măcar susținerea întregului PNL, gealul Ciucă încearcă să încropească un guvern pe gustul și în totala subordine a comandantului suprem, Klaus Iohannis. S-ar putea să și reușească, căci frontul pare plin de combatanți dispuși să întoarcă armele. Dar întrebarea esențială rămâne: cum vorbim noi cu generalul de acum înainte?

Nicolae Ciucă e proaspăt printre oamenii fără uniformă. Mulți dintre cei pe care-i întâlnește de când s-a pensionat pentru a intra în politică nici măcar n-au făcut armata și, oricum, nu prea simt un respect deosebit pentru instituția cu pricina. Care sunt așteptările generalului, cum va dori el să i se adreseze lumea ca să nu se simtă luat la mișto?

Ca prim-ministru, generalul cu patru stele Ciucă este un soi de șef al garnizoanei România. Un suprem cum altul nu-i, a cărui autoritate nu trebuie pusă la îndoială. Așa că, cel mai probabil, miniștrii mai mici în funcție și grad vor trebui să înceapă cu „Să trăiți, permiteți să raportez“. Iar restul? Restul, oricum, nu vor vorbi fără permisiune. Conferințe de presă nu prea va avea sens să facă domnul general. Ce-i aia? Ori luptăm cu pandemia, cu energia și cu economia, ori ne arde de taclale. Ia, mai subțire cu informațiile scăpate aiurea din frâu. Statul Major al Guvernului va trimite către presă exact informațiile ce trebuie publicate, pentru ca dușmanul să nu ne afle, cumva, strategia din cauza unor întrebări prea libere.

Cu generalul, așadar, vorbim respectuos și în nici un caz neîntrebați. Dacă vrea domnia-sa să ne spună câte ceva, ne va spune, dacă nu, n-avem noi căderea să-l tragem la răspundere. Pentru a avea privilegiul să-l ascultăm va trebui să avem uniformele impecabile, cu toți nasturii, iar ghetele vor trebui să strălucească. Nu comentăm, nu crâcnim, nu suntem curioși, avem încredere în general și în comandantul suprem, nu mișcăm în front. Nu trebuie să-i cerem generalului să demonstreze că a trecut cu adevărat în civilie, ci trebuie noi să-i demonstrăm că suntem soldați ascultători. În definitiv, trebuia să plătim odată și-odată pentru modul complet nerespectuos în care l-am tratat, acum 31 de ani, pe un alt general al armatei române, tot Nicolae pe prenumele său.
3 comentarii

  1. #1

    Va mai depinde si de cate stele – nevazute- au cei din preajma-i.

  2. #3

    Omu nu e politician, e general de intendenta sau de manutanta…trebuie tolerat, altfel nu mai pupam masa la popota….sint curios cum si-a carat cele 130 Kg pe ”frontul” din Iraq?…poate putem sa il ibtrebam – respectuos – asta

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.