Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cursa dezarmărilor

A trebuit să deschidă gura Macron ca să se facă într-un tîrziu auzită realitatea: războiul e la granițele României.

N-ai zice că a băgat cineva de seamă, dacă judeci după aerul de vacanță de la Guvern și Parlament și, mai ales, după golul ce se cască în privirea președintelui Iohannis atunci cînd ne citește din prompter propoziții pe care i le va explica mai tîrziu savantul Hans Asperger.

În România, pacea pare să fie subînțeleasă și eternă, egală cu lenea și prostia, netulburată nici de sărăcie, darmite de război. De aceea, nu președintele nostru, ci al Franței și-a făcut griji pentru lipsa unei flote române la Marea Neagră. Corvetele pe care Macron tot trage să ni le vîndă și noi ne tot prefacem că le-am cumpărat deja ar fi trebuit să plutească de doi ani în apele teritoriale. Dar s-au făcut și s-au desfăcut licitații, s-au pus pile și tălpi, s-au stricat și s-au pierdut ștampile, s-au scris și s-au șters zerouri pînă cînd banii cheltuiți pe tergiversare au depășit de trei ori valoarea achiziției. Dacă ar fi să se recupereze întîrzierea și zădărnicia planurilor noastre de apărare navală, corvetele de la Naval Group ar trebui construite gata scufundate.

Înainte de corvete, însă, Macron a vrut să ne înzestreze cu elicoptere. Eurocopter și, mai tîrziu, Airbus Helicopters au încercat să construiască la IAR Ghimbav elicoptere de standarde NATO, dar guvernele României ezită de 15 de ani să cumpere cîteva. Nu avem în prezent decît elicoptere IAR Puma, care ucid echipajele chiar mai bine ca MiG-21.

La fel au dispărut din înzestrarea armatei române dronele israeliene Watchkeeper X, printr-o licitație anulată exact acum o săptămînă, cînd ucrainenii spulberau o coloană de blindate rusești cu o singură dronă. Arma cea mai verificată și mai ieftină din războiul modern e scoasă din planul de înzestrare a armatei în cel mai bun moment publicitar al ultimilor 30 de ani.

Despre rachetele franțuzești sol-aer, prevăzute într-un acord semnat de Iohannis în 2017, se știe doar că, sătule de atîta așteptare, s-au dus pînă la urmă în Polonia.

Înzestrarea armatei române nu e tergiversată doar prin achiziții din exterior, ci și prin dispariția aproape totală a industriei române de armament. Sînt două decenii de cînd fabricile de tancuri nu mai fac nici măcar spițe de bicicletă, iar fabricile de țigări cu diametrul cît al țevii de mitralieră, baza industriei de război, s-au mutat pe rutele de contrabandă. Companiile de stat rămase în agonie și cele cîteva companii private care produc tehnologie militară pentru clienți externi nu primesc de la MApN nici măcar comenzi pentru săbii și săgeți.

Singurele achiziții serioase de pînă acum, rachetele Patriot și bătrînele F16, sînt scumpe și incomplete. Ele acoperă doar minimal urgențele obiective, impuse de situația de pe teren, și cu atît mai puțin golurile uriașe care se cască în arsenalul armatei. Bugetele aproape dublate ale Apărării stau și taie frunză la cîini, în timp ce tehnica noastră militară dă de pămînt cu soldații: ba îi prăbușește din elicopter, ba îi strivește cu tancul, ba îi aruncă în aer, ba îi lasă să se sinucidă cu Kalașnikovul modernizat în anii ’50. Singura armă prezentă în cantități superioare e generalul de birou cu burtă și cu pensie specială.

Și vine întrebarea: de ce România nu-și înzestrează armata? Iar răspunsul nu se mai poate limita la clasica prostie. E vorba, în primul rînd, de deturnarea politică a fondurilor. Guvernele noastre sînt incapabile s-o scoată la capăt cu cheltuielile interne, adică cu populismele și furtul clientelar, așa că păstrează banii Armatei pînă la sfîrșitul exercițiului bugetar, cînd pot să-i realoce pe motiv că n-au fost cheltuiți. Banii de înzestrare, deși s-au triplat din 2017 încoace, s-au risipit în mare parte pe această socoteală criminală, care a produs doar averi politice, avansări de generali și parade militare de 1 Decembrie.

Nu trebuie lăsată la o parte obedienta politică externă a regimurilor Băsescu și Iohannis, care, indiferent de cît de pedelistă, pesedistă, tehnocrată, penelistă sau useristă a fost guvernarea, s-au conformat cu mare zel indicațiilor de dezarmare. Atît cerințele NATO, cît și prezența partenerului strategic SUA au adus România în situația de a-și înlocui propria capacitate de apărare cu un contract de prestări servicii militare. Unul canalie, celălalt doar nul și înfumurat, președinții României au confundat restructurarea cu desființarea și parteneriatul cu slugărnicia. Și asta, în condițiile în care niciodată NATO sau industria de apărare a SUA n-au cerut atît de mult. Stau mărturie statele baltice și Polonia, țări mult mai bine înarmate proporțional și, pînă acum trei luni, mult mai expuse ca România.

România nu și-a înzestrat armata în mod deliberat prin conspirația recidivistă a ultimelor 25 de guverne, de la Tăriceanu la Ciucă. Iar acest act de agresiune internă la adresa securității naționale n-a fost niciodată semnalat de bogatele și tupeistele noastre servicii secrete. Care, la rîndul lor, se fac vinovate de trădare națională fiindcă nu l-au semnalat.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

4 comentarii

  1. #1

    Corect: Neinzestrarea armatei si distrugerea capacitatii de aparare a tarii: se numeste Inalta Tradare si pe timpul lui Ceausescu, cind Romania inca era o tara suverana, se pedepsea cu moartea…plus confiscarea averilor personale, etc…toate guvernele de la Tariceanu la Ciuca trebuie investigate si vinovatii pedepsiti…

  2. #2

    Din cauza ca in realitate jura pe un sul de hartie igienica, organele militarizate si „civile” au reusit sa scape de toti patriotii. Doar rchetele Patriot mai tin cu Romania. Sa le fie rusine ofiterilor acoperiti si descoperiti de cat de jos au ajuns. Sa le uram ca alturi de burt sa faca si chelie!

  3. #3

    Bugetul apararii nu e al nostru. Guvernul e broasca moarta aici. Dreptul de decizie a fost dat pe o sepcuta. IAR Puma e tot frantuzesc, chiar daca a fost asamblat aici.. Si nu cad de proaste.

  4. #4

    De ce să avem o armată în stare să ne apere? Pe noi nu pe alții? De când NATO -țara cheltuiește 2% din PIB pe vechituri, importanți pentru șefii NATO sunt soldații militarii-angajații ai armatei care pot fi trimiși unde are POTOMACUL -interesele ! O să vedeți rezultatele SUMMITTULUI de la MADRID! O să se găsească o „CHICHIȚĂ” prin care UKRAINA va fi recunoscută ca făcând parte din NATO! Deci ,,PUȚULINII ” din NATO (românii,polonezii,lituanienii,cehii, )vor fi trimiși să lupte în stepele ucrainene iar americanii,canadienii,francezii ne vor apăra pe noi -până când situația se va împuți de tot ,atunci vor aplica lecția repetată -vietnam-afganistaneză .Vom rămâne și fără vreo douăzeci de mii de militari (plătiți din banii noștri) și cu rușii aplicând legea ajutorului reciproc (1946-1958) adică ei ne vor lua grâul iar noi le vom da porumbul -asta în cel mai bun caz că s-ar putea „ca cu ”pastilele de iod cu tot România să fie un deșert MURUROA!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint