Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

De la ruși vine plata

Patriarhul Kiril al Rusiei a aterizat la București zîmbitor și semeț, precedat de faima de schior și jucător la bursă, purtînd la mînă fantoma ceasului Breguet de 50.000 de dolari, înveșmîntat în acel aer de înțelegere a lumii pe care ți-l dau miliardele puse deoparte și colaborarea cu KGB.

Pentru ortodoxia post-sovietică, Kiril reprezintă metamorfoza la zi a imperiului, evoluția politică a noului dumnezeu rus, care are semnalmentele lui Putin și sediul la Kremlin. Sub turlele Catedralei Vasilii Blajenîi se coc și se binecuvîntează noile dorințe ale Moscovei, iar Kiril se asigură că opera laică are acoperirea Cerului. Că Maica Domnului și Maica Rusie au același business plan.

Patriarhul Daniel a cunoscut, fără îndoială, atît sensurile creștine ale vizitei, cît și pe cele operative. Avînd pătrunderea și instrucția necesare, el a văzut cîtă sfințenie și cîtă politică a adus cu sine Kiril la București. A știut că prin gura lui Vladimir Gundiaev a vorbit, de fapt, un alt Vladimir și că țarul în odăjdii de aur, care crește animale rare și deține castele în Elveția, a venit, de fapt, să deschidă o discuție lumească.

Liderii noștri politici, în nepăsarea și analfabetismul lor, nu s-au învrednicit să-i transmită, prin glasul Patriarhului Daniel și al vinului mănăstiresc, mesajele politice pe care Kiril i le-ar fi dus lui Putin. S-au mulțumit cu toții să pupe prin delegați moaștele Sfîntului Serafim din Sarov, dar nimeni nu s-a interesat de moaștele Sfîntului Gaz Rusesc, ale Sfintei Relansări Diplomatice, ale Sfintei și Imensei Piețe din Est, ale Sfîntului Comerț Reciproc Avantajos sau ale Sfintelor Condiții pentru Unirea cu Moldova.

Și, ca de obicei, pe politicienii noștri nu i-a reținut doar prostia, ci și frica de trimisul Bisericii nord-atlantice, preafericitul Hans Klemm. În mintea lor, orice contact cu Moscova dă prost în telegramele WikiLeaks și, din această cauză, se pot trezi încolăciți de procurorii DNA, așa cum s-au trezit Laocoon și fiii săi încolăciți de șerpii lui Poseidon.

Rezultatul e o respingere a Rusiei cu tot cu diplomație și comerț, cu ortodoxie, cu literatură și balet.

Nu e loc, în planurile pe care politicienii și le fac cu noi, pentru stropul ăla de rațiune și de normalitate care definește interesul public, binele național și prosperitatea. În schimb, SUA, Germania, Franța, Olanda, marii noștri aliați, se umplu de ruble rusești. Au invadat guberniile cu MacDonald’s, Mercedes și Auchan, și-au echilibrat economiile după criză, au sorbit din rezervele sacre ale gazului siberian. Au făcut Realpolitik și Realeconomik, în timp ce noi am făcut, fără să ne-o ceară cineva explicit, Realslugarnik. Ne-am ruinat cu zel o oportunitate de comerț profitabil, de relansare a unor industrii iubite de importatorii ruși. Kiril a plecat așa cum a venit, ducîndu-i lui Putin o concluzie cunoscută dinainte: românii dorm pe ei, să ne vedem de treabă.

Prăpastia pe care politica noastră externă a săpat-o între România și Rusia nu stă pe argumente de fond euroatlantice. Nu are de-a face cu Occidentul, cu angajamentele noastre sau cu riscurile militare. E o sumă de cauze românești. Serviciile, incultura politică, frica de procurori și de ambasade joacă, împreună, rolul principal.

Creșterea exportului românesc de mobilă, textile sau utilaj chimic în Rusia nu poate pune în pericol nimic din ceea ce am dobîndit prin import de civilizație din lumea liberă. Dar poate amenința, un pic, sărăcia. Iar asta, pentru clasa noastră politică, ar fi o nenorocire.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

10 comentarii

 1. #2

  Ei bine, da! Magistral articolul lui Doru Buscu! …si nu e primul!
  Asa cum stau lucrurile, sper sa nu fie si ultimul!…

 2. #3

  1. Exista o limita a ceea ce Rusia (spatiul ex-sovietic) poate importa/exporta.
  2. Occidentalii stiu ca noi sintem antrenati, chiar profesionisti ai foamei, si atunci, noi sintem aia care trebuie sa rabde.
  3. Ai nostri au nevoie ca de aer de aprobarea Vestului, n-au pic de demnitate; in fond, nu le trebuie decit inteligenta, ca nu e nevoie de curaj ca sa faci afaceri cinstite.
  4. Vesticii ling pe jos in Iran, probabil ca ai nostri tot cu coada pe sus ar sta – nu le cere nimeni sa se umileasca, doar sa participe la competitia mondiala pentru comert.

 3. #4

  „Magistral” Asa pare acum? Asa pare de la Doru?
  Cand s-a patrecut schimbarea? Acum zece ani, acum cinci ani, acum cinci minute…
  Cum aduceai vorba de Rusia, cum starneai coruri de huiduieli!
  Sau…
  Sau, de fapt, sunt destul de multi care au intuit macar, daca nu au si formulat concret, ca relatia cu Rusia e inevitabila si, inevitabil, ar trebui sa fie una …buna, …dar acesti „destul de multi”, nu se faceau auziti.

  De mult pare inepta pozitia Romaniei de a se ploconi americanilor, …ca s-o scape de rusi. E ca si cum te-ai injura toata ziua cu batausul satului, care iti mai e si vecin, bazandu-te ca te apara alt bataus, aflat, insa, intr-un sat …mai indepartat. Cat de indepartat? Peste ocean de indepartat!

  Lumea uita ca in 1878, la Berlin, exact neamtul (Bismark) le-a spus lui Kogalniceanu si lui Bratianu sa se linisteasca cu sudul Basarabiei, ca …e satbilt ca le va reveni rusilor… Lumea uita ca Churchil i-a scris biletelul lui Stalin in care se impartea Europa… Lumea uita ca Gorbaciov s-a inteles cu Bush la „caderea cortinei de fier”…
  …si mai spera ca occidentul va sta pavaza intre noi si rusi.

  Dar iata ca unii s-au prins ca Rusia nu e musai batausul satului si ca America (occidentul) nici atat nu e „aparatorul onest al celor oropsiti”!

  Se pare ca numai „externele” Romaniei nu se prind!

 4. #5

  Excelent și acest articol al lui Doru Buscu ! Aparițiile la Digi 24 m-au făcut întotdeauna să rămân pe acest post de televiziune. Nu mai sunteți invitat ? Nu v-am mai văzut și regret acest lucru !

 5. #6

  Vad numai looserri pe aici. D-aia care si-au facut din amerlocia idol si zeu. Sunteti condamnati la moarte si nu realizati. Minciuna va inunda sufletul si nu va dati seama. Pe voi nu Rusia va deranjeaza, ci religia ortodoxa. Sa nu gasiti mila in veci indivizi ticalositi. Iar Busu si toti cei dragi luili se va cere socoteala.

 6. #7

  „Dar iata ca unii s-au prins ca Rusia nu e musai batausul satului”.
  Brava Ursoaico , tu faci parte probabil dintre cei luminați care s-au prins .
  Chestia cu anexarea Crimeei , Donbasul , Georgia , Ungaria 1956 , Cehoslovacia 1968 , anexarea Basarabiei după ultimatumul din 1940 , atacarea Poloniei în 1939 , simultan cu Hitler sau a Finlandei , sunt mici accidente . Altfel , rușii sunt cunoscuți ca oameni liniștiți , care n-au ocupat sau agresat pe nimeni , niciodată .

 7. #9

  Motto:”O politică bună pentru Germania înseamnă un tratat bun cu Rusia”.Otto von Bismark.
  Doru Buscu are dreptate. Numai cretinii pot ignora Rusia și cel mai bun exemplu avem cu Finlanda care a suferit pierderi teritoriale la fel ca Romania din cauza vecinei Rusia. Dar finlandezii au înțeles că trebuie să aibă relații bune cu Rusia în timp ce politica românească este surdo-muto-chioro-proasta față de Rusia.

 8. #10

  Absolut corect!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint