Acum câțiva ani mi-aș fi dat singur peste mână dacă aș fi început să scriu rândurile astea. Probabil chiar și acum câteva luni, însă lumea de azi nu pare să mai aibă vreo legătură cu lumea de acum câteva luni.
Reconstrucția militară a României este astăzi nu doar o prioritate, e o obligație pe care nu putem să o ocolim decât cu riscul dispariției. Situația globală și poziția geografică nu ne lasă alte opțiuni.
Discutăm de o bună bucată de vreme despre înzestrarea armatei, despre achiziții de armament, corvete, avioane, despre investiții în fabricile de muniție și multe altele. Nu văd însă pe nimeni să discute despre ce facem cu corpul Armatei. Ce facem cu o castă dominată de burtoși cu multe stele, care au învățat să lupte cel mult cu bugetul, pe care-l cuceresc achiziție anapoda după achiziție anapoda? Vilele și tablourile generalului Zisu stau mărturie ale eroismului militar în luptă cu bugetul național.
Personal, fac parte dintre primele generații care au scăpat de încorporare. Țin minte că în 2004, anul în care am aderat la NATO, abia terminasem facultatea și m-am înscris la un master doar ca să evit stagiul militar, fie și la TR. Un an mai târziu, obligativitatea stagiului militar a fost eliminată și Armata a intrat în ceea ce trebuia să fie o reformă, un proces de transformare într-un corp profesionist, la standarde occidentale. Două decenii mai târziu e clar că totul a fost, în bună parte, un formidabil eșec.
N-am pus în viața mea mâna pe o armă serioasă, nici măcar n-am tras vreodată cu un amețit de pistol. N-am făcut niciun fel de instruire și, în caz de ceva, aș putea cel mult să curăț cartofi la popota vreunei unități. La fel ca și mine sunt cea mai mare parte a celor de 40 de ani și mai mici. În caz de război, Doamne ferește, cea mai mare parte a populației active din România n-ar fi în stare nici măcar să mărșăluiască ordonat în retragere.
Armata, corpul armatei, trebuie să intre într-o reformă urgentă. Cetele de generali cu multe stele trebuie scoși la pensie și la conducere trebuie promovați niște oameni profesioniști, niște colonei care au fost instruiți alături de trupele NATO, care au participat în teatre de operațiuni la modul serios și au un CV ireproșabil.
Stagiul militar obligatoriu trebuie reintrodus, însă nu în forma în care exista înainte. Nu e nevoie de un an de zile de corvoadă, de învățat umilința și experimentat toate prostiile. E însă nevoie de o minimă instruire. Ar putea fi, de exemplu, stagii de câteva săptămâni, efectuate pe parcursul unui an, stagii plătite de stat și care să fie făcute cu adevărat profesionist. Stagiile astea ar putea fi nu doar o formă de pregătire pentru cei ca mine, absolut nepregătiți, dar și o bază de selecție pentru Armată, dacă sunt cu adevărat făcute așa cum trebuie. Cariera militară ar putea și trebuie să își recâștige prestigiul. Școlile militare nu sunt suficiente pentru a avea o armată profesionistă, căci nu poți vorbi de o armată formată doar din ofițeri.
Din punct de vedere militar, suntem cea mai slab pregătită țară de pe flancul estic al NATO. Fie adoptăm o strategie serioasă de apărare, care să însemne reforma și dotarea corespunzătoare a Armatei, pregătirea populației și transformarea carierei militare în una de prestigiu, spre care tinerele generații să privească cu optimismul și dorința cu care privesc spre carierele de medic ori informatician, fie pregătim încă de pe acum steagurile albe și rutele de fugă din calea unui eventual inamic.
8.242 de vizualizări
Autorul amesteca termeni si epoci, acum razboiul il porneste deep state si multinationalele, pt influenta economica. Nu ajuta la absolut nimic sa ai armata, dimpotriva, devii target. Nicio vorba despre diplomatie, buna intelegere. Nu asta e solutia. Asa au facut si ucrainenii si acum au o armata puternica si un stat esuat. Nu avem nevoie de asa ceva.
Nu avem nevoie de armată?
Rusii nu cunosc decat diplomatia armelor !Tarile slab inarmate,vor fi primele tinte(target) ale expansionismului putinist.Cei ce se pretind ,, iubitori ai pacii” ,vor sa stam cu bratele incrucisate ,asistand neputinciosi la reintrarea Romaniei in sfera de influenta a imperiului rus.Un stat esueaza din cauza coruptiei si a incompetentei clasei politice,nu pentru ca are o armata puternica.Eu am nevoie ca Romania sa aibe o armata puternica care sa descurajeze ambitiile imperiale ale lui putin.
în 2 săptămâni nu apuci să-ți creezi niște deprinderi de soldat. ori se face armată adevărată ori frecție. plătită cum trebuie, ca să îl motivezi pe unul care nu știe ce să facă cu viața lui că poate nu e așa rău să meargă pe mâna armatei. să rămână profesionist.
Romania este paradoxala… In comparatie cu orice alta tara de la marea neagra sau chiar din nordul europei unde oamenii sunt mai apropiati de rusi, romanii nostri sunt profund antirusi. Am auzit multe povesti prin romania despre cum rusii ne-au luat asta sau aia, sau ne-au furat uzine samd. Insa un lucru ciudat s-a intamplat recent – dispretul publicului pt clasa politica este asa de mare, incat nu exista un sentiment inchegat de solidaritate. Daca o sa vina vremea, cine o sa cheme oamenii la arme? Este o intrebare retorica… Intre timp o romanie slaba poate fi o atractie pt rusii care au inceput sa isi indrepte atentia spre alte parti ale europei. Hai Putin, ia romania, ti-o dam!! Numai lasa-ne in pace…
Săracă țară bogată într-o clasă politică analfabetă,unde totul se bazează numai pe diplome cumpărate, mai puțin pe ceea ce știu.
Și totuși autorul recunoaște că nu prea a făcut armata dar cumva e un expert.
Că toți românii.
Suntem experți în orice.Stim cu certitudine orice.
Da, suntem. Mai putin in opere de arta si ceasuri vechi si tablouri din alea smechere cu Joiana/Jiocuonda, cum era ma aia??
Cîți ar vrea să lupte pentru „tara” lor ?
Care „tară” a lor ?
Tocmai că n-ai făcut „armata” așa că nu e fiabil ce zici câteva săptămâni de instrucție (probabil te gândeai la 3 că 4 fac luna). D.p.m.d.v minimul ar fi 3 luni ca sa poți vedea ce ai ce cerni și cu ce vei apără cu adevărat țara. Da alea 3 luni trebuie din prima zi dat startul nu 1 lună până depui jurământul 😝
Articolul sesizeaza in mod corect, necesitatea reintroducerii stagiului militar. In schimb, chestia cu generalii si burtosii nu mai este de mult de actualitate.
Spunea cineva:”Că avem o armată de generali cu multe stele”burtoși care s-au luptat cu bugetul țării,subscriu ,ce pot face aceste relicve?vor lua niște pensii babane,multe privilegi , pentru nimic ,poate pentru că au compromis ideea de armată,sunt dintre aceia care am făcut armata 1 an și 4 luni,am primit la pensie 25%din indemnizația minimă pe economie pentru stagiul militar,de ce nu au primit și burtoșii gen Zisu la fel?
Aici ne-au adus politica falimentară a PSD,cine să facă reforme? oamenii de stat: Buzatu, Stănescu, Tudose, Neacșu, Firea,Ponta,Zgonea,Ciolacu????
Domnu Cristorian. Cu tăt respectu, tre să vă kombat : ca sâ ajungi gras și cu grade înalte în romanian army, nu tre să ai pregătire de specialitate. vreți dovezi ? păi să dăm : nea puiu (iordănescu), nasty (ilie), și alții destui. Nam zîs bine ?
Domnu Cristorian. Îm pare rău că făceți așa confuzii. Păi în RO, ca să ajungi gras și cu grade mari în army, nu tre să ai pregătire în domeniu. Să dăm egzemple ? Hai : nea puiu (iordănescu), nasty (ilie), etc, etc… greșesc io ?
Cel care a scris articolul este un habarnist…… Dă sfaturi României și clasei politice cum să facă cum să dreagă . Uită că și el a fost la fel ca cei de azi .. un fricos…un om ce nu-și iubește țara. Dacă era alfel… trebuia să nu se fofileze ca un laș de serviciul militar obligatoriu….Acum era pregătit cât de cât să tragă cu arma. mai pe șleau să-și apere țara cum se putea… Fi ti singur că dacă se împute treaba lașitatea de care a dat dovadă când era tânăr…va fi activată rapid…cu un bilet de avion…. spre țări mai sigure Italia, Spania etc
Am fost la unitatea militara de mai sus de politehnica bucuresti, si am lasat cv, era prin 2010 cand lumea inca isi revenea dupa criza. Nu am auzit in viata mea de la armata noastra. Nici macar o injuratura.. Atunci devenise deja o armata de profesionisti acoperiti si oameni de onoare de-alde potra si prietenii lui. Salutari din Italia!
Fiecare are cate o parere, mai mult sau mai putin avizata. Ideea este ca Romania trebuie, pe de o parte, sa aiba o armata profesionista mult mai mare (practic dubla, cel putin) si o rezerva bine instruita si dotata, care sa poata indeplini functiile din spatele frontului si sa il tina, la nevoie, pana cand vin baietii care se pricep. Acum, luand in considerare coruptia generalizata si incompetenta crasa de la toate nivelele, cum am putea sa asiguram bugetul pentru asa ceva? Noi ar trebui sa bagam 5% din PIB si sa nu se fure nimic. Este asa ceva posibil, pe termen scurt? Eu as zice ca nu… Deci cred ca cel mai realist ar fi sa marim armata profesionista cu 30% si sa ii inlaturam pe corupti de la putere. Dar cum am putea inlatura o intreaga clasa politica cu toate caracatitele ei, cand poporul e fuşerelnic si puturos, lipsit de initiativa si nepregatit. Ar fi poporul dispus sa aleaga exponenti harnici, destepti, bine intentionati si pregatiti? Si pe urma, odata alesi, ar fi dispus poporul sa accepte masurile care trebuie luate? Ganditi-va numai ce s-ar intampla daca s-ar aplica doar legea in ceea ce priveste parcarile ilegale, sau s-ar face reforma adminstrativa si 600000 de mii de pututrosi s-ar trezi fara salarii, in conditiile in care ei nu stiu sa faca mare lucru. Ce faci cu ei? Unde ii pui la munca, ce salariu ii dai unui colonel incompetent care nu stie sa faca nimic, dupa ce il dai afara din armata, sau unui neveste de primar?
Noaptea mintii! Dacă ai armata… devii target! De fapt, dacă vrei pace, pregătește-te de război!
N-o sa vină nimeni la arme. Vor fugi în occident ca ucrainienii. Și de ce sa vină. Politicienii își bat joc de militari si acum în ceasul al 12 lea. Sa lupte magistrații, politicienii, etc. Ei au ce apară. Eu ce sa apăr? Pe ei și bogățiile lor? Siktir!
Bravo Gigi. Corect ce spui.
”stagii plătite de stat” ???? De ce???
Eu am la activ 2 ani si 15 zile , acum sunt bosorog dar pregatirea militara nu inseamna caprarie. Acolo te instruiesti sa fii ordonat si rapid.Uite eu am fost rtg pe nava. Se dadea alarma, ma imbracam, alergam cam 500 m sa iau arma ,documentele statiei radio de la of de serviciu si sa revin la statia radio sa o pornesc sa iau legatura cu CMM-ul , sa obtin acceptul de plecare in misiune. Astea in 3 minute.
Eram gata de plecare in 3 minute.
nik, pregatirea militara, mai ales la marina si la graniceri, insemna caprarie la patrat…….Si unde plecai tu in 3 minute, ca eu am fost gata si in 2 minute, si de multe ori nu plecam nicaieri ???? Cine ai vrea sa plateasca stagiile militare, sebastian ghita, sau ponta ????
Pai au ce sa apere ca 90% din asa zisele cadre au fost functionari, ingineri,contabili ,juristi,medici,chimisti,istorici,topografi,farmacisti,mecanici,dactilografe,bucatari,soferi,etc.etc. program 8-16,pauza pentru papa la popota, venit la unitate in blugi si geaca doamnele in iegari si s-au trezit cu pensii speciale,zise militare sau de servici, cam de trei ori mai mari decat a unui civil cu aceeiasi vechime si pregatire care manca parizer pe ziar sau o conserva si doar vreo 10% au fost operativi.Ii vad la tv pe asa zisii comentatori militari ,grade mari,,n-au apucat razboiul ca s-au nascut dupa, n-au vazut sau pipait in viata lor vreo drona cand au trecut in rezerva la vreo 50 de anisori ca-s surmenati, acum cam zece ani minimum,nici nu auzisera de asa ceva nu aparusera nici in filmele americane dar au pareri ca doar meletaru le stie pe toate. El e al mai pregatit !
Admir analizele D-lui Buscu (și ale publicației conduse de Domnia sa) – sesizează multe din „păcatele” liderilor natiei – și ale noastre în general. Din păcate, orbiți de „giuvaericalele” oferite „ne-dezinteresat (?!)” de actualii „patroni” (pentru că ‘lideri’ nu ii pot cataloga) de la Bruxelles (si de aiurea) nu sesizăm mocirla in care ne-am adîncit de citiva zeci de ani încoace. Conduși de o clasă politică obedienta – si mult mai puțin responsabila (și răspunzătoare) in fata propriului electorat și a nației – în raport cu exteriorul, am uitat faptul că existăm ca natie și datorită diplomației – și mai putin a înarmării („fluturară” cu iz de „salvare(!?) planetara” de inconștienții iviți de ici și colo in înalte funcții de decizie). Urmam orbește politicieni plini de interese (de aici și de aiurea), îmbrățișăm „valori” care nu ne aparțin, uitind lesne moștenirea exemplara, filonul existențial a romanului de rind – răbdător și capabil de sacrificiu suprem atunci cînd motivația existențială o impune. Înecați in datorii sufocante, împrumutăm inconștient pentru ceva care nu produce și, chiar de ar produce, ne punem întrebarea ” – Oare mai avem ceva – al nostru, care merita efortul de a fi apărat !? Și dacă răspunsul e pozitiv, merita sacrificiul (suprem) !?” Președintele Academiei romane sesiza pe bună dreptate ” – încotro ne îndreptăm cu aceasta orientare spre înarmare !?” indemnind responsabil la studiu și …reflexie, la însușirea lecțiilor istoriei. Ca fost combatant in teren (și nu ‘de’ birou) și fost ofițer de elită a Armatei române, îndemn aleșii neamului la bun simt și condescendență ; nu poți ocupa o poziție decizionala fara sa te fi „tăvălit” la propriu în problematica zonei de responsabilitate. Nu ai cum sa fii performant decit astfel. De nu, vom stagna și vom rămîne unde am ajuns și unde suntem acum. Nu poți vorbi de înarmare (și de viitor) fara retehnologizare, fara învățămint, fara cercetare, fara industrie.. (și toate astea la superlativ!)…. si numai după, putem gîndi puțin mai departe. De ce s-a ajuns aici !? Răspunsurile le au numai politicienii (pe care i-am ales sau, s-au ales intre ei – însă pe ce fel criterii (de performanta (!?); care este sistemul de referință spre a ocupa o poziție decizionala !? (in afara de ditamai dosarul plin de „diplome” și „titluri” obținute ici și colo – însă nedovedite prin performante practice in domeniul de referință). „Metehne” care – cu mici exceptii – se repeta, nu de acum, ci cam de pe la …1800 încoace. „Problema” nu e armata „obligatorie”, „problemele” societății românești sunt mult mai acute și, din păcate, sint gestionate – cum sunt și, de sint, gestionate – de ‘aleșii’ neamului. Urmăriți-le interviurile, răspunsurile la întrebări în mod special (suntem în campanie electorală) și veți afla cu siguranță de ce am ajuns aici și de ce nu suntem capabili de ceva mai bun. Asta natie are valori însă nu știu de ce nu sunt lăsate să ne scoată la suprafață din abisul in care ne aflăm !
Cine ne va apara ? raspunsul ar fi unul singur;bineinteles ca eroul muncilor agricole DOGARU !
Frumos scris, dar stagiul militar, nu era doar de 1 an..Nici nu exista asa ceva. Vorbesc de modul in care se desfasura armata pe vremea comunismului.. Stiu (din povestiri) si de modul cum au facut bunicii armata si razboiul, pe vremea Regatului Romaniei… Era de o duritate extrema, la care n-ar fi rezistat nici recrutii ,,comunisti”…Pe vremea ceausismului, se faceau 2 ani la marina, 1 an si 4 luni la armata lunga (dar se ajungea dupa 1979 si la 1 an si sase luni – ca subsemnatul, sau chiar la un an si 8 luni maxim, armata lunga).. Mergeai mult la munci pe santiere si la agricultura..Transfagarasanul, canalul Dunare – Marea Neagra, Casa Poporului, s-ar fi construit f. greu si mult mai scump fara armata.. (nu discut calitatea lucrarilor)…In agricultura nu mai vorbesc: armata strangea marea parte a recoltei…La termen redus, pana prin 1976 se facea dupa facultate, astfel: 4 luni de armata arhitectii si medicii, ceilalti 6 luni… Dupa 1976, s-a generalizat la 9 luni termen redus, dupa ce reuseai la facultate, indiferent de profil….. te puteau tine in plus o luna, maxim, dar nu prea se intampla…Nu se facea mare instruire, fiindca armamentul era rusesc, sau romanesc copiat dupa rusesc, in buna parte slab din punct de vedere tehnic…Pe ici pe colo mai exista si cate ceva romanesc, dar putin….Sfaturile d-voastra privind armata sunt bune, dar unde duci tinerii recruti, pentru acele cateva saptamani, si cine ii instruieste ??? Probabil 5-6 stagii de cate 3 saptamani, sa zicem, facute cum trebuie ar insemna ceva….