Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Erori de felație

De Puiu Popoviciu, cetățean român și american, trag Justiția română și Justiția americană așa cum au tras cămilele de Ioan Vodă cel Cumplit în 1574, după înfrîngerea de la Roșcani. Cele două patrii vor, parcă, să-l rupă în două, să-l despice pe linia statului de drept. Țara din care a furat bani vrea să-l bage la pușcărie, în timp ce țara în care a dus banii vrea să-l scoată basma curată. Iar această opintire solomonică are la bază valori, instituții și principii pe care toată lumea le admite în cor.

La zece ani după ce întemeietorul statului modernizat, Traian Băsescu, întreba: “Unde-i crima lui Popoviciu că a făcut o investiție de cîteva miliarde în București?”, Înalta Curte de Casație și Justiție a cotat această investiție la șapte ani cu executare. Asta, în România. În SUA, de pildă, crima lui Popoviciu atinge alte valori. Acolo, Justiția consideră că “Sentința și condamnarea nu sînt susținute nici de fapte, nici de lege”.

Aceste cuvinte fratricide au ieșit, practic, din gura sistemului american de justiție. Louis Freeh, avocatul angajat de Popoviciu, a fost procuror, judecător și director al FBI. Exprimă, prin urmare, părerea cumulată a tuturor sectoarelor însărcinate cu dreptatea în America. Freeh vorbește din partea statului de drept american, cel mai de drept stat din lume, acel stat de drept integrator, care pune laolaltă legea, precedentul și morala, care adună energia instituțiilor în slujba dreptății, care convoacă procurorul, avocatul, judecătorul și agentul special să lucreze la sentință. Acest model de justiție, despre care ne-au vorbit Hollywood-ul și ambasadorii SUA, pe care l-am văzut în acțiune prin agenții FBI, prin cablogramele WikiLeaks și prin procurorii deplasați la București ca să le îndrume pe doamnele Stanciu și Kövesi, constată acum că românii s-au ales cu o imitație greșită. Prin vocea lui Freeh, înțelegem că traducerea învățăturilor americane în cîmpul judiciar românesc a fost proastă. Că statul de drept și domnia legii au înțelesuri diferite în funcție de malul oceanic de pe care privești și că judecătorii și procurorii de la noi au acționat pe baza unui fals.

Mai grave sînt concluziile pentru colegii nord-atlantici ai fostului director FBI, ofițerii SRI. Cîmpul tactic cultivat de ei în jurul instanțelor a condus, iată, la o sentință strîmbă. Și asta după ce directorii FBI au bătut des, în public, cu o satisfacție vizibilă, umerii omologilor lor români. După ce i-au felicitat pentru rezultatele împotriva corupției, adică – dacă e să traducem – pentru felul cum au pus la lucru relația binomială.

Louis Freeh, un fel de Coldea ajuns apărătorul unui mic răufăcător din Chișinău, desființează programul scris la Washington și piratat la București. O face, e drept, ca avocat al lui Popoviciu, dar, în același timp, ca prestator în Justiția americană, ca om impregnat de imperativele și rigorile ei. Freeh e un tip în care sistemul american de justiție a avut și are în continuare încredere, cineva căruia cele 52 de state i-au încredințat grija siguranței naționale și federale. Are legitimitate istorică și profesională. Că acum apără un infractor condamnat care se sustrage pușcăriei românești nu e decît un alt argument în favoarea promptitudinii și universalității Justiției americane.

Pe schema statului de drept dobîndită de la oameni ca Freeh, după zece ani de luptă cu infractorii, SRI, DNA și instanțele românești au ajuns la concluzii opuse celor ale omoloagelor lor americane. Ucenicii s-au trezit că-i contrazic pe meșteri. ÎCCJ a ajuns să-i învețe carte pe Părinții Fondatori.

Cum ar zice fostul președinte Băsescu: nici atît nu s-au priceput ai noștri, să i-o sugă corect Marelui Licurici.

4 comentarii

 1. #1

  Chiar nu pot crede asa ceva. Avocatul unui condamnat spune ca este nevinovat și automat sistemul de justiție american spune același lucru? Ești un comunist buscule. Unul mare. Un comunist cu surse de venit capitaliste

 2. #2

  Stimabilul Popoviciu fiind (a se citi furand) mai mult prin Romania, decat prin SUA, nu-i inca obisnuit cu standardele bacsisului de pe meleagurile unchiului Sam. Asa ca, a facut oferta ca-n Romania ! La asa o pleasca, celalalt stimabil, Freeh, a uitat si de procuratura si de FBI, si a venit glont, de pe meleagurile lui, pe meleagurile noastre mioritice. Bineinteles cu gandul sa demaste fara-de-legea, dar mai mult cu gandul la purcoiul de bani pe care-l va dosi in buzunar, daca ii merge cacealmaua “oficiala” ! C-asa-s americanii pragmatici, stiu sa scoata bani si din piatra seaca ! – PS Adevarul este ca pe la noi, pentru 2-5% din cifra de afaceri, nici macar femeia de servici, nu s-ar uita !?!

 3. #3

  O sugem toti prin reprezentantii noştri, presedinții.
  Popică, esti cumătru cu Popoviciul?

 4. #4

  Articol super! Bine zis, si câte nu se stiu încā…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.