Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Evreunul contra Israel?

Ca dovadă că prostia nu e monopol PSD, șeful PNL a făcut o plîngere penală pe adresa Torei iudaice, acolo unde legea talionului, a ochiului scos și a dintelui spart e călăuzită de vocea lui Iahve. „Ludovic Orban acuzînd-o pe Dăncilă de înaltă trădare” e pe cale să devină „Șică Mandolină cîntîndu-și prohodul politic”. Plîngerea care leagă cuvintele „trădare” și „Ierusalim” are toate atributele pe care, atunci cînd ignoranța le caută, doar antisemitismul știe să le găsească.

Ce se întîmplă cu Partidul Național Liberal? Cum e posibil să se prăbușească, pentru prima dată, mai repede în inteligență decît în sondaje? Cum se poate ca, după gafa lui Iohannis, care acuza „înțelegeri secrete cu evrei”, un lider de partid istoric să sară la gîtul Muntelui Sinai? Cît de prost să fii să alături înalta trădare de statul Israel și să nu te gîndești că ofensezi cel mai sensibil dintre popoare?

Cu sprijinul DNA și, apoi, al ÎCCJ, Ludovic Orban și-a depus energia și voința la picioarele lui Klaus Iohannis. Ca dovadă, la șase zile după ce a fost achitat definitiv, el l-a propus pe Iohannis candidat la președinție din partea PNL. Transparența, care e un principiu bun al democrației, îmbracă aici înțelesul adjectivului „străveziu”, asociat cu manevrele ușor de ghicit. Străvezie nu s-a arătat a fi doar acțiunea de înrobire a lui Orban, ci și coordonarea între Orban și Iohannis în planul de demitere a premierului. Unul a tot cerut demisia, celălalt a crezut că pregătește contextul penal în care, dacă procurorii marșează și o pun sub acuzare, Dăncilă poate fi suspendată de președinte. Bun, poate că nu-i așa, poate că e doar o coincidență. Dar amprenta antievreiască rămîne imprimată pe fapte.

Președintele Iohannis n-a arătat pînă acum că deține, în anatomia lui politică, acel organ fin, cu care oamenii cît de cît instruiți identifică antisemitismul. Nu doar structura lui germană ar fi trebuit să-l facă mai atent la suspiciunea evreiască, ci, mai ales, funcția supremă în stat. Iohannis a vizitat mari rabini și lideri politici evrei. A obținut, prin intermedierea organizațiilor planetare evreiești, dreptul de a-i face cadou lui Trump, pe peluza Casei Albe, patru miliarde de dolari. A primit cea mai mare distincție evreiască și s-a recules la Zidul Plîngerii, vă amintiți, cînd ne-a povestiut cum el și soția s-au gîndit la asta „în viața noastră anterioară”. Cu toate astea, nu s-a deranjat să învețe nimic despre felul în care mărinimia evreilor vine la pachet cu istoria, cu memoria și cu suferința lor.

Această suficiență îl așază astăzi într-o complicitate politică incomodă cu un Orban zelos, slugarnic, dar amator, care-l tîrăște, mai puternic decît o fac propriile lui exprimări nemțești, în tribunalul invizibil evreiesc. O gafă uriașă, comisă cu îngîmfare și prostie, îi poate lega de gît, în campania de anul viitor, bolovanul antisemitismului. Pentru cei care înțeleg forța uriașă a comunităților și organizațiilor evreiești de pe planetă, această perspectivă echivalează cu capitolele 7 și 19 din prima carte a lui Moise, cînd dumnezeul răzbunător al iudeilor a lichidat, cu foc și pucioasă, Sodoma și Gomora, și a pustiit cu apă întregul pămînt.

Pe lîngă asta, mutarea ambasadei la Ierusalim pare Cîntarea cîntărilor.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed

2 comentarii

  1. #1

    Bine zis. Sa vedem care sunt cartile pe care le au astia in mana de si-au asumat acest risc imens. Sigur mizeaza pe atu… Ceva ceva au ei de-si permit acest risc imens. Variantele sunt ca se roaga ca trump sa fie dat jos de ancheta federala, ca bibi e corupt si se duce, si ei vor dansa pe carcasele ilustrilor de mai sus… Gresit, ambii sunt cercetati, dar nimic nu le poate da certitudinea ca vor fi si condamnati. Nu-i ca la noi, monser… Pana la decizia definitiva sunt nevinovati si mai mult, sunt in fruntea unor tari puternice, aliate, pe care ar trebui sa le respectam dpdv cutuma diplomatica….

  2. #2

    Ati atacat o problema care nu exista si ma intreb prin ce contorsionism logic ati ajuns la concluzia cu antisemitismul. Chestia cu inalta tradare a fost o prostie mare, punct. Dar nu are nici o treaba cu antisemitismul. Dupa logica asta toate statele UE sunt antisemite pentru ca au refuzat sa urmeze SUA si sa-si mute ambasadele, nu? Orban e un mare idiot, dar miscarea asta cu plangerea la parchet nu are nici o treaba cu antisemitismul.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint