Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Fiecare om cu tornada lui

Celebra ospitalitate românească a dat în clocot pe drumul dintre Drajna și orășelul meu de baștină, numit Slobozia. Puțin a lipsit ca tornada ce dansa din buric pe cîmpia Bărăganului să fie întîmpinată cu pîine și sare de pasagerii unui autobuz al cărui șofer n-a rezistat ispitei de-a se uita pe sub fustanela ei de praf și grindină. În vreme ce în Statele Unite cetățenii fug ca iepurii din calea ei, la noi, ca la nimeni, atracția a fost de o reciprocitate sfîșietoare.

Dacă v-aș spune că, acum cincizeci de ani, subsemnatul a trecut printr-o situație asemănătoare, poate n-o să mă credeți. Prin clasa a XI-a îi trăgeam clopotele unei fătuci dintr-a X-a, blondă, cu ochi de peruzea și autoare de versuri șchioape. La un sfîrșit de săptămînă m-a invitat la Drajna, unde fratele ei mai mare, fruntaș în producție, se căsătorea cu o colegă de CAP la Căminul Cultural, nășiți chiar de primarul comunei.

Deși Drajna e la o aruncătură de băț de Slobozia, m-am urcat în rată ca în carul cu boi al lui Nicolae Grigorescu și, după 15 kilometri parcurși în trei ore și jumătate, am ajuns puțin înainte de strigarea darului. Cînd mi-a făcut cunoștință cu mirele, prezentîndu-mă drept coleg de cenaclu, am simțit privirea ucigătoare a cîinelui de pază care n-are de gînd să-și lase sora pe mîna unui golănaș pervertit de literatură. Așa că, în clipa cînd s-a-ncins tărîța în nuntași, ne-am hotărît să părăsim terenul minat ca să răsfoim în cămăruța ei Critica rațiunii pure, pe care tocmai o împrumutase de la biblioteca sătească. După primele pagini biografice, din care înțeleseserăm că Immanuel Kant avea relații nu tocmai principiale cu propria-i servitoare, extazul lecturii ne-a fost întrerupt de trosnetul cumplit al tornadei: poarta a sărit din balamale, ușa s-a făcut țăndări și țiglele au început să tremure pe acoperișul casei. N-am mai apucat să aud decît scrîșnetul din dinți și strigătul mirelui, preocupat mai degrabă de fecioria surorii sale decît de a propriei mirese: “Unde v-ați ascuns, nenorociților, că pun parul pe voi!”.

În trei secunde am sărit pe fereastră și, într-un nor de praf, urmărit de grindina înjurăturilor, am ajuns la Slobozia la trap și la galop, mult mai repede decît făcusem cu autobuzul, poreclit de noi “cămila Bărăganului”.

2 comentarii

  1. #1

    Felicitări pentru felul ingenios în care maestrul se foloseşte până şi de o calamitate naturală ( până se va dovedi de iohanis că şi pe aici e mâna lungă a lui Putin !) pentru a retrăi, cu un umor la care ne face părtaşi, una din multele, probabil, trăiri amoroase, rămasă aici doar la stadiul de intenţie !
    P.S. Până la urmă, nu era mult ( vreo câţiva km. )ca cei doi (maestrul şi tornada) să ne gătească împreună dacă nu de zile, măcar de ceva bunuri !

  2. #2

    Camilla, asta, nu e nevasta ăluia , moșul ăla, fiul babei de-i regină?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.