Poate că în ziua aia, cînd a mers la SRI să-și ridice muniția politică, Mihai Tudose a înșfăcat, din greșeală, lopățica de infanterie și, dacă tot o avea, s-a apucat să dezgroape cadavrul Roșiei Montane. Proiectul dormea așa cum dorm comorile, cu mîinile pe piept, înveșmîntat în blesteme și zerouri, bîntuit de avocații companiei canadiene și de stafii cu barbă și pălărioară. Numai că, la primele izbituri de hîrleț, diavolii vegani rămași în adormire au clipit, au scos mortul din criptă și iată-i purtîndu-l cu alai în Piața Victoriei, la intimidare, așa cum l-au purtat spaniolii pe Don Rodrigo de Vivar ca să-i alunge pe mauri.
Roșia Montană e mai mult decît un cui în coșciugul guvernării PSD. Roșia Montană e un diagnostic de schizofrenie publică, e epilogul baladei Miorița, scris după ce procurorii au început să investigheze moartea baciului moldovean.
Pe 20 septembrie 2019 se vor încheia, la Washington, audierile în procesul pe care România se pregătește să-l piardă în fața companiei Gold Corporation. Sentința are un orizont de patru ani, adică, începînd cu anul 2020, România trebuie să aibă banii pregătiți. Azi, canadienii cer 4,4 miliarde de dolari și, așa cum o arată istoria sumelor mari pierdute de România la Curtea de Arbitraj Internațional, canadienii au șanse bune.
Trecutul îndepărtat al afacerii cu aur nu mai poate fi îndreptat. Nimeni nu poate recupera ceva din averea lui Frank Timiș sau din bunurile foștilor miniștri CDR. O parte din prejudiciul virtual se află azi în declarațiile de avere ale cabinetelor Năstase, Tăriceanu și Boc. O alta, în buzunarele directorilor de la Compania Națională a Cuprului, Aurului și Fierului Minvest SA. Nimeni n-a căutat, de pildă, în desagii regimului Băsescu și nici în trezoreria UDMR. Oricum ar fi, banii, sub forma lor fizică, n-au ieșit nici din minerit și nici din galeriile romane. Toată suma – investiții și șpăgi – a venit din profitul global al proiectului.
La Roșia Montană au deținut acțiuni Paulson, Kaplan, Soros, Steinmetz, oameni care nu se dau jos din pat dacă motivul nu are șapte zerouri. Ecologia, prin urmare, a fost un alibi. Munții noștri au făcut, de fapt, profit pe bursă.
Vă amintiți, de pildă, cum ministrul Mediului ieșea să anunțe că nu dă aviz de mediu proiectului? Așa ceva, la Toronto, însemna deprecierea acțiunilor și era semnalul de achiziție. Urma intervenția președintelui Băsescu în favoarea Roșiei Montane, o investiție cu impact major asupra economiei românești. Acțiunile creșteau și puteau fi vîndute sus. Aceste cicluri de vînzare-cumpărare, operate peste Ocean în temeiul unei bune cunoașteri a anunțurilor politice, au consolidat legenda miliardarilor care nu pierd niciodată bani.
Cît despre exploatarea propriu-zisă, trebuie să înțelegem că, în afară de noi, n-o plînge nimeni. Cei 600.000 de dolari investiți în operațiunea românească se cuprind de mai multe ori în sumele scoase pe bursă plus despăgubirile din proces. Pentru economia unui stat înapoiat, însă, dacă proiectul intra în lucru, Roșia Montană ar fi putut fi acel zvîc așteptat dintotdeauna, miliardul care lipsește mereu.
Argumentul ecologist e sloganul publicitar sub care interesele acționarilor și-au croit drum spre profit. Pe măsură ce tinerii au lipsit de la ora de chimie și înțelegerea lor asupra cianurii s-a mutat în stradă, Roșia Montană și-a dobîndit drapelul civic. Știința n-a fost niciodată invitată în dezbatere, economia nici atît. Istoria, statistica, exemplele, efectele financiare au fost ignorate. Hipsterii n-au mai avut timp să citească, erau ocupați să bată cu silexul de plastic în asfalt.
Ca și electricitatea, cianura ucide. Arderea, electroliza, radioactivitatea, metalurgia – pașii premergători confortului – ucid. Tehnologia, toată, suprimă vieți, distruge aerul, otrăvește natura. Civilizația presupune moartea altor specii. Nivelul de trai scufundă planeta în metan și monoxid de carbon. E o realitate la care privim de-a-ndoaselea, cu colțurile gurii orientate greșit.
Guvernul USL și Parlamentul României au îngropat proiectul în 2013, sub presiunea protestelor de stradă. Roșia Montană și-a mutat atunci otrava pe bursa politică. Acum, cînd o veni factura, o să știm cît costă un hipster.
4.054 de vizualizări
Aurul de la Rosia Montana + cianurile cele nelipsite progresului ( neintelese de ignoranti) ar reprezenta izbavirea/ mantuirea financiara a Romaniei ?
La fel padurile daca sunt taiate sistematic la ras pot fi surse de bani pentru Romania – tara saraca vai de ea.
Parca suntem o economie de tara africana subsahariana. Sa traim doar din exploatarea resurselor naturale, sa nu dorim o economie europeana ca Slovenia, Cehia si altele.
Este interesant de vazut mita data de RMGC politicienilor, costurile defalcate cu publicitatea in mass media ( TV, ziare, fituici )
Dacă hipsterii au fost instrumentalizați, atunci de ce ei sunt singurii vinovați? Pe când ei băteau, de bună credință cu silexul în asfalt, alții se jucau cu cursorul pe acțiuni la Toronto și visau la râul de mălai care va curge peste ei.
Câte cazuri de companii care au investit 600.000 de milioane de dolari înainte să înceapă să producă 1 dolar cunoașteți?
Dacă un cretin iese cu câinele la plimbare și cățelul vă mușcă, pe cine dați în judecată? Pe câine?
De draci, dați cu basca numai în hipsteri. Alții ar trebui mângâiați cu prosopul ud și răsucit. Și-i știți foarte bine pentru că sunteți între foarte puținii care l-aumirosit pe Băse de la început și care scriu despre reumatismul din oasele patriei noastre, diagnosticat în fel și chip, mai puțin Securitate.
pentru cei ce inca isi imagineaza ca este o dovada de superioritate intelectuala sa ironizeze tot ce are legatura cu efectele devastatoare ale lacomiei umane asupra mediului si neaga corelatia dintre activitatea umana si dezastrele ecologice care se produc zi de zi pe din ce in ce mai mica si neinsemnata noastra planeta:
faceti un efort de imaginatie si ganditi-va ca universului i-au trebuit 1 miliard de ani ( 1000 de milioane de ani ) ca pe planeta noastra sa apara prima celula, inca miliard si jumatate de ani ca sa avem prima celula cu nucleu diferentiat (eucariota), si inca un miliard de ani peste cei 2 si jumatate de dinainte ca sa avem organisme pluricelulare pe aceasta planeta. Abia acum aprox. cinci sute saizeci de milioane de ani au aparut primele ciuperci si acum 485 milioane de ani primele vertebrate (primii pesti cu schelet adevarat) , primiii licheni au fost creati de mama-natura abia acum 395 demilionae de ani, primele reptile si foarte repede primii precursori ai mamiferelor (synapsidele) au aparut acum 310-320 milioane de ani , primele albine , primele conifere au aparut acum 280 de milioane de ani. acum 200 de milioane de ani au aparut dinosaurii, si acum 130 de milioane de ani primele plante cu flori (angiosepermele) si-au facut aparitia pe pamant. Primii fluturi moderni au aparut abia acum 40 de milioane de ani.
Deci, ca sa creeze o floare pamantului i-au trebuit 4 miliarde ( 4000 de milioane de ani) si inca 370 de milioane de ani, iar primul fluture a aparut dupa 4 miliarde si 460 de milioane de ani de la formarea Pamantului. Iar pe noi ne doare de cele cateva asa-zise miliarde de lei pe care i-ar castiga statul roman daca si-ar umple muntii de cianuri, miliarde care oricum nu ar intra de fapt in tara ci s-ar duce in conturile unor tradatori de tara si ale unor nemernici din strainatate.
In schimb noi ne-am polua pe veci muntii si plaiurile astea si asa distruse pentru bunastarea acestor hiene. Ca doar nu sunteti naiv sa-mi explicati ca exista vreun proces chimic prin care cianurile se vor transforma precum in basme peste noapte in apa cristalina de izvor sau ca betonul este mai durabil ca piatra si nu se erodeaza ???!!! .
Va sugerez sa vedeti, sau sa revedeti, un film romanesc de acum 50 de ani. Se numeste „Duhul aurului”.
Iar daca cinematografia romaneasca nu vi se pare suficient de importanta , atunci vedeti „Goana dupa aur”, ca tot implineste sau a implinit secolul.
puntina onestitate nu strica – adica preferam un articol care sa ceara desecretizarea tuturor documentelor dintre statul roman si Gold Corporation sa vedem cine si ce a semnat