Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Hora statică

Sfaturile medicale ale specialistului în matematica de liceu Klaus Iohannis, aureolate de farmecul repetitiv al îndemnurilor domnului diriginte către indisciplinații cetățeni ai acestei țări de-a sta pitulați în casă, de a se spăla pe mîini și de a se descheia la nădragi cu patentul, au potențat cheful de viață al pacienților.

Cum să-ți forțezi norodul să socializeze doar în sufragerie, cînd sufrageria țăranului român a existat de cînd e lumea și pămîntul nu înăuntru, ci în afara casei sale biodegradabile din paie și chirpici. Că nu-i lucru de șagă să contrapui hora-n bătătură a românilor cu hora statică a nemților.

De ce să te învîrți și să dai din chișoare cînd poți dansa stînd în cur la masă, legănîndu-te cu caltaboșu’ într-o mînă și cu halba de bere în cealaltă după principiul bavarez de-a te bucura de cîteva lucruri bine făcute în același timp?

Există o incompatibilitate aproape organică între sasul născut într-o cetate ce-i ușuia pe români la apusul soarelui ca să-și facă domnii netulburați siesta și supușii iohannieni de astăzi ai căror strămoși ieșeau seara pe prispa casei să doarmă pe rogojină cu cerul înstelat deasupra lor, netulburați de vreo lege morală.

Chiar și dialogul cu Atoatele era destul de pragmatic dacă socotim că sfînta slană a porcului era pusă la păstrare în turnul bisericii. Arderea de tot a mielului jertfit în Vechiul Testament spre a-i gîdila nările Celui de Sus cu binemirositoarea sfară era oarecum parțială la sași, care se rugau amușinînd ei înșiși cu mustățile adierea de jambon afumat ce răzbătea dinspre turnul cu pricina.

Dezavantajul de a nu avea o cetățuie de piatră la îndemînă cînd dădeau turcii năvală a avut chichirezul său căci, plecați în bejenie cu bisericuțele lor pe roți, ca să nu le transforme osmanlîii în geamii, valahii fost-au mai norocoși decît ungurii din Buda, cărora le-au cîntat muezinii cocoțați în vîrful catedralelor vreme de două sute de ani.

La începutul acestui secol necredincios, rolul lui Pasvante Chioru, adică al pașei din Vidin care a terorizat Oltenia, îl joacă Pașa din Sibiu care, călare pe pandemie, încearcă să pustiască tot ce-i iese în cale: cluburi, teatre, restaurante, librării, biserici și lăcașuri de pierzanie de pe țărmul Mării Negre.

Din păcate pentru Klaus Iohannis, românii au făcut alergie la spaima de moarte pe care domnia-sa o promovează cu atîta osîrdie de parcă n-ar ști că Iisus a murit în timpul vieții Sale din pricina fanaticilor, nu a virușilor cu care era contemporan.

2 comentarii

  1. #1

    Mda ! Ca de obicei : articolul musteşte, sau mă rog, bereşte, în stil de “Oktober fest ” de ironii din cele mai inspirate , una chiar inedită în acest sinistru tablou pandemic : “…de a se descheia la nădragi cu patentul, “

  2. #2

    Un text foarte fain. Felicitari!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.