Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Împuținarea proștilor

romania100

Lupta cruntă dintre prostie și hoție, dusă în sufletul clasei politice, s-a încheiat cu o pace de durată. Niciodată nu vom ști cui datorăm înapoierea, și nici care dintre cele două tabere ar fi învins. Așa că, dacă tot se cere schimbată Constituția pentru ca George și Vasile să nu se căsătorească între ei, putem profita de ocazie. Să dezbatem, de exemplu, un regim politic cu democrație limitată, proiectat special pentru această parte a lumii (leneșă, vicleană, lacomă și îndărătnică).

România să fie condusă de un guvern de funcționari care nu rezultă din alegeri. Prin constituție, guvernul să aibă cincisprezece ministere, adică o medie ponderată științific a guvernelor europene, luînd în calcul mărimea, PIB-ul, geografia, resursele și populația.

Fiecare ministru ajunge ministru nu în urma alegerilor, ci în urma unui examen complex, întins pe o lună, împărțit în șapte materii: profesie (performanță, experiență, realizări), cultură economică, cultură generală, limbi străine (trei), inteligență (teste IQ), înțelegerea lumii (raportul cu realitatea, valoarea individuală, integrare a domeniilor), discurs (retorică, dezbatere, vocabular, charismă).

Examinarea o fac, pentru fiecare ministru, comisii alcătuite din vîrfurile de reputație ale fiecărui domeniu. Ministrul de Finanțe, de exemplu, e examinat de: membri specializați ai Academiei Române (secția economică), bancheri, oameni de afaceri cu rezultate măsurabile în piață, manageri ai unor companii mari, cu impact asupra economiei, profesori universitari de istorie, drept, bănci, finanțe, limbi străine, psihologie, filozofie, matematică, diplomați de rang înalt etc. În funcție de specificul ministerului, în comisii figurează oameni cu reputație și carieră exemplare în artă, film, teatru, știință, sport, comerț, armată, spionaj și așa mai departe.

La asta se adaugă cazierul, un examen psihiatric și un certificat medical care să ateste că, într-o eventuală situație penală, suspectul nu se poate sustrage arestării invocînd motive de sănătate.

Preselecția candidaților și examinarea sînt proceduri tehnice, aplicate de la un capăt la altul de comisiile alocate. Nu există interferență politică explicită. Pentru selecția comisiilor se construiește un algoritm instituțional bazat în principal pe măsurare. Pe lîngă miniștri, comisiile examinează și secretarii de stat, care ajung în guvern trecînd prin aceleași proceduri.

Cei cincisprezece miniștri selectați prin aceste comisii multilateral competente primesc un salariu de 50.000 de euro net pe lună, care să-i pună la adăpost de interogatoriile DNA. Asta înseamnă un cost brut cu miniștrii de 15,5 milioane de euro pe an. Cu secretari de stat cu tot, se ajunge la un brut de 35 de milioane, din care statul, prin noile taxe și impozite, ia vreo 15 milioane înapoi. Competența, integritatea și depolitizarea i-ar lua, astfel, statului român cam o zecime din cît i-au furat alde Cocoș prin afacerea Microsoft.

Unde mai e atunci democrația, veți zice. Unde sînt partidele? Păi, sînt acolo unde ar trebui să fie: în spațiul ideologiei și al administrației locale. Ele fac campanie electorală, cîștigă alegerile locale, instalează administrația în teritoriu. Cînd cîștigă alegerile parlamentare, partidul sau alianța care a învins predă guvernului de funcționari programul electoral cu care a obținut victoria. Guvernul, care e acum compus din oameni de valoare, inteligenți, cultivați, buni cunoscători ai profesiei și cu o experiență remarcabilă, ia documentul, îl examinează și spune: din ceea ce ați promis voi aici, cu resursele de care dispunem și cu respectarea proiectului de dezvoltare de lungă durată pe care îl garantează toate cabinetele de funcționari ale României, e fezabil doar 22%. Restul îl păstrați pentru campania următoare, de peste patru ani.

Partidele își fac, astfel, politica în măsura în care își cuplează programele la realitate. Alegerile se țin, democrația funcționează cu un grad de reprezentativitate mai mic, dar guvernarea nu mai depinde de incompetenți lacomi. E de presupus că un guvern de oameni deștepți (care cîștigă 600.000 de euro net pe an, deci 2,4 milioane pe mandat) ar administra mai bine uriașa resursă minerală, geografică, economică și umană de care și-au bătut joc generații de proști.

Parlamentului i-ar rămîne în sarcină legile și, oricît de personale și abuzive ar fi, un guvern inteligent știe să se ferească de capcanele lor. România s-ar putea dezvolta mai repede.

Rămîne de stabilit dacă președintele va da și el examen cu comisiile sau tot cu SRI, ca pînă acum.

10 comentarii

 1. #1

  Asta se numeste intr-un cuvant meritocratie. Se pare ca va fi urmatoarea forma de guvernare succedandu-i in mod natural “democratiei” asa cum se aplica ea acum. O versiune aproximativa dar totusi destul de indeptaratata a fost la noi guvernul de tehnocrati. Va veni si la noi, la romani tot in mod natural: primul si cel mai important pas va fi o justitie intr-atat de puternica incat “politicienii” nu vor mai fi interesati de politica pentru avantaje materiale.

 2. #2

  Magistral!

 3. #3

  de ce sa nu propuna fiecare parlament nou ales propria garnitura de meritocrati? nu din randul ei, dar oameni in care partidul sa-si puna increderea… adica pe care sa-i sustina. parlamente complet diferite pot sa aiba aceeasi ministri. nu cred ca asta e problema…

  se poate chiar infiinta o scoala pt ministri – platita de statul roman, dar cursurile sa se tina undeva in strainatate cu reputati profi de la universitati de renume.

  o prb ar fi ca peste tot se poate infiltra coruptia… peste tot…

 4. #4

  Asta se numește bășcălie de utopica meritocrație….”împărate”!

 5. #5

  Să visăm frumos …
  Dacă am fi avut o Justiție sănătoasă, care să facă dreptate în țara asta, de-a lungul ultimului secol, nu numai în zilel noastre, meritocrația ar fi venit de la sine. Toate lucrurile bune ar fi venit de la sine… Ar fi fost altă țară, aflată însă, cel mai probabil, undeva în Împărăția Cerurilor …
  „Cancerul” (cauza) e în zona Justiției, celelalte (efectele) sunt „metastaze”.
  Domnule Bușcu, acum v-ați deconspirat, sunteți un idealist, ceea ce era de altfel ușor de dedus având în vedere curajul, inteligența și verticalitatea din scrierile dumneavoastră.
  Contați pe mine !
  La Mulți Ani cu bine !

 6. #6

  O alta sursa de economie:500 de parlamentari si 1500 de angajati ai acestora inlocuiti cu 10 translatori si doi juristi de tip nou pun in practica directivele UE pe care le aplica intocmai si la virgula guvernul merito-tehnocrat.Si am scapat si de alegeri parlamentare.
  DNA va dispare in lipsa obiectului muncii si Romania va fi mai uscata si mai curata in urma experimentului.
  Mai pastram presedentia?
  La urma sa vedem cine va striga euforic:Am infrant!

 7. #7

  In Singapore functioneaza asa ceva.

 8. #8

  Bre, noroc cu ultima frază, că altminteri nu se întrezărea deloc poanta. Aproape păreai că vorbești serios…

 9. #9

  Un articol copy-paste, prima parte din istoria Chinei (examenele), ultima frază – din istoria României. Ca de obicei, viitorul e la mijloc: Rusia.

 10. #10

  De la noi din interiorul țării nu poate venii nici un fel de transformare. Sunt legi care nu se aplica, sunt domenii care nu sunt legiferate. Avem un popor fără inițiative de nici un fel. Singura revoluție care se poate face este, aceea de găsii soluții sa repatriem câți mai mulți romani. M-a refer la cei care au realizat ceva in afara, au acumulat cunoștințe despre afaceri, au învățat lecțiile democrației occidentale etc. Din rândul celor repatriati , sa selectam cadre de conducere, sa le oferim funcții de decizii conform instruirii lor. Nu ar strica sa angajam tot din afara 42 de șefii de consili județene, și 15 miniștrii. Salariile acestora ar fi mult mai mici decât prăduieșc romanii noștri in aceste funcții . Cu regret spun România nu mai are viitor. Scapă cine poate, dece? . Creste numărul celor fără carte. Creste populația care poate fi ușor manevrabila, din rândul celor fără carte sau cei cu putina carte ,iar cei care învață mai mult sau mai putina carte nu au decât gânduri de a emigra,

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.