Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Institutul pentru Combaterea Horelor

Fenomenul horelor românești din primul război mondial a tulburat comandamentul german, care nu prea înțelegea tehnica de luptă a valahilor ce se învîrteau de mama focului înainte de apusul soarelui, zguduind cu ropotul opincilor dealurile din jur.

Un zepelin fotografiase cercurile uriașe de soldați din preajma tranșeelor și, fiindcă un raport al serviciilor secrete prusace, cu numele de cod „Ciuleandra“, ajunsese pe masa Kaiserului, cîțiva doctori în filosofie de la Universitatea din Tübingen fură convocaţi de urgență spre a descifra mesajul subversiv al horelor cu pricina.

După cîteva speculații pe marginea Cercului de cretă caucazian al chinezului Lee Sing-Tao, doctorii au concluzionat că la baza doctrinei militare românești stă geometria euclidiană, care definește cercul drept mulțimea tuturor punctelor din plan egal depărtate de un punct fix, numit centru. Numai că strămoșii lui Iohannis nu pricepeau în ruptul capului ce dracu’ ține sub bărbie țiganul ăla așezat în punctul fix: vioară sau mitralieră?

Luați direct de la coarnele plugului, adepţii geometriei euclidiene își legaserǎ la piciorul stîng un mănunchi de paie, iar la cel drept, un smoc de fîn, astfel că, la defilarea prin fața generalului francez Burtǎlǎu, căprarul nu-i zǎpǎcea cu stîng-drept-stîngul, ci-i îmboldea să țină pasul mai pe înțelesul lor, strigîndu-le: ăl cu paie, ǎl cu fîn, ǎl cu paie, ǎl cu fîn…

Că puțini deștepți din lumea asta știu care-i diferența dintre paie și fîn.

Prost înarmați și prost hrăniți, cu gîndul la neveste și la plozii din bătătură, ostașii români sfidau moartea intrînd în virtejul horelor. Străvechea terapie a dansului îi ajuta să uite de toate cele, astfel încît arcușul țiganului avea darul de a-i zgîndǎri curul coanei Bertha, cum era denumit cel mai dolofan tun prusac.

La mai bine de o sută de ani de cînd nemților le-a stat hora românească în gît, au reapărut horele subversive, pe care președintele României le-a perceput ca pe o ofensă la adresa cordialei sale relații cu pandemia. Drept care a adăugat hora la motivația înaltei trădări, destituindu-l pe șeful Poliției constănțene că nu și-a asmuţit gealații din subordine asupra unei hore apărute din senin pe malul Mării Negre. Să nu vǎ mirați dacă, mîine-poimîine, sasul din centrul Sibiului o să-i destituie și pe ciobanii din Mărginime pentru port ilegal de fluier după căderea întunericului.

Trublîfetul nostru național, Klaus Iohannis, va rămîne în istorie cu echipa sa de stricǎtori profesioniști ai petrecerilor, cu ajutorul cărora pare hotărît să înființeze un Institut pentru Combaterea Horelor.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

1 comentariu

  1. #1

    Ficus, rata mecanica, dulap, barna, plavan, mutul din deal, sifonier.
    O mai fi in lumea asta vreun pres cu atat de multe destinctii!!
    Domnule ! Mnealui este un entelectual!
    Mai are putin si o sa primeasca premiul PULITZEr.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint