Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Jocul de-a balanța

De oriunde ai privi-o – din față sau din profil –, arhiva SIPA arată ca Monica Macovei. Din fiecare filă a raportului comisiei Chiuariu răzbate chipul contesei sîngeroase, femeia-vampir a Mineriadei și a anilor de dinainte, care a supt din Justiție ceea ce Băsescu a supt din sticle: volumele și tăria. Din arhivă au dispărut documente, așa zice raportul. Alte documente au fost copiate, altele modificate, altele distruse. Iar oamenii trimiși de Macovei să se ocupe de dosare n-au lăsat nici o urmă scrisă a acestor pierderi sau sustrageri, ci doar un haos convenabil.

Monica Macovei a dat buzna în democrație cu un trecut la fel de clătinat ca al superiorului ei etilic, cu un coșmar la fel de negru și cu o grabă de a șterge urmele la fel de mare. Dosarele Securității, în care stă ascuns trecutul căpitanilor de vas, sînt croite din același material ca dosarele SIPA, unde stă ascuns, între altele, trecutul procurorilor comuniști.

Comisia înființată de Chiuariu în 2007 pentru a investiga arhiva SIPA a ajuns la locul accidentului prea tîrziu. Între timp, din ordinul și cu participarea Monicăi Macovei, s-au derulat alte patru atacuri. „Prima” comisie numită de Macovei e cea din 2006, formată din istorici, consilieri de stat, consilieri de-ai ministrului, cîțiva securiști de la DGPA și judecătorul turnător la ambasade Vasilică Danileț. „A doua” comisie, formată doar din Danileț și un procuror de casă, a „analizat și a stabilit destinația” pentru ceea ce a mai rămas din arhiva analizată deja. Marfa fusese mutată de prima comisie de la Ministerul Justiției la Administrația Națională a Penitenciarelor – probabil cu un Trabant. Abia în urma acestor comisii a venit comisia Chiuariu-Predoiu, cea cu raportul.

Dar, în 2005, cu un an înainte de „prima” comisie, Macovei numise deja o comisie de patru oameni, pe care a aruncat-o în arhiva Serviciului de Informații Clasificate din cadrul MJ și a închis ușa în urma ei. Cei patru fantastici s-au jucat cu dosarele ca mîțele din Humulești cu motoceii mamei lui Creangă, iar la sfîrșit „au ridicat documente din arhiva operativă pe care le-au predat ministrului Justiției Monica Macovei”.

Și s-a mai intrat în cămările SIPA, chiar înainte de această comisie. A fost o vizită romantică, după cum povestește consilierul de atunci al lui Macovei. Ea și Tăpălagă, înfiorați de aventură, cu fluturii Justiției fîlfîindu-le în burtă, au pășit prin arhiva dezvirginată pentru ei de securiștii care strîngeau cheile la piept. Atunci se va fi aprins flacăra care i-a unit pe Dan și pe Monica în lunga lor logodnă anticorupție, flacără care și azi, cînd pasiunea se confruntă cu ancheta și loialitatea cu dispariția dosarelor, încă mai arde.

Arhiva SIPA nu mai e de mult ceea ce pretind cuvintele. Ea a fost torturată la Ministerul de Justiție și mutată la ANP. S-au aplicat asupra ei proceduri de copiere, sustragere, distrugere, după cum susține un raport oficial. Practic, acum se discută despre un cadavru. Putem să-i spunem corpul delict.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint