Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

La pașa

La pașa vine-un om perfid, tiptil, prelins pe lîngă zid:

– Sînt, pașă, neam de filistin, și de la PSD eu vin, să vînd acest partid.

Ies liberalii toți din cort să-mi vadă marfa cînd o port, și cască ochii, rămîn muți. N-aș vinde-o nici dacă mă f…, căci fără ea sînt mort. Dar trei dosare am pe rol, pe combinații, jaf, pîrjol. Mai e puțin și-s condamnat și, dacă-s puși pe confiscat, rămîn în curul gol.

– Nu-s, pașă, primul dintre hoți. O, mîntuie-mă, dacă poți! Îți dau partidul, dă-mi un NUP! Și spune-mi unde să te pup, de cîte ori socoți!

El plimbă-apoi partidu-n trap, îi pune frîu, scări și valtrap. Le-arată cum îl poți struni, împiedica sau prăbuși și cum să-i dai la cap.

Se-aprind obrajii pașei, rași – un lucru rar la pașii sași. Și ochii-i ard. A priceput c-acum mai are de făcut doar cei din urmă pași.

– Scutire de arest primești?

– O, pașă, cît de darnic ești! Mai mult decît în visul meu, căci mă visam plătind la greu păcatele lumești.

Și bate pașa din picior – e semnul pentru procuror. Iar el se simte ușurat, se simte chiar nevinovat, ca orice infractor. De-acum, că furtul e uitat, de-acum se poate da bogat. Copiii și nevasta lui n-or mai ascunde nimănui comoara de la stat. Bănetul e din nou al lor, la fel averea din ofșor. Dezgroapă tot ce-a îngropat. Nu-i pasă nici de magistrat și nici de vreun maior. La gît n-o mai avea cîrcei, va lepăda ăst obicei, să tot privească înapoi, să vadă: îi unu’, or fi doi? Acuma e ochei! Acum e totul aranjat, acum trecutul e spălat. Ar vrea să zboare prin văzduh, căci nici Allah, nici Sfîntul Duh nu l-ar mai fi scăpat.

Vorbește către el un bei:

– Mai ești aici? Te tai în trei! O, cîine, pun să fii bătut! Să-mi lași aicea ce-ai vîndut! Și piei din ochii mei!

El o pornește fericit cu documentul iscălit. S-ar pune pe cîntat. Deodată, însă, săgetat, se-ntoarce, împietrit. Se uită înapoi, livid, și vede fostul lui partid: e încolțit de un mișel, un bașbuzuc rujat și chel, de glorie avid.

Păreri de rău acuma-s mii. Și-ndreaptă ochii spre tării și lacrimi mari îi curg pe-obraji: partidu-i biciuit de paji și de spahii. Și-atunci, cu vocea tremurînd, dă glas pojarului din gînd:

– Partidul meu, partid iubit, odorul meu neprețuit! Ce fac dacă te vînd? Baronii mei n-or mai seca țara de bani pe seama ta. Primarii mei cum mai produc? O, Doamne, de acest ciubuc doar alții-or profita! Vom mai putea fi moșieri lucrînd la stat, ca pînă ieri? Vom mai putea să adunăm și-n ladă să depozităm năpraznice averi? Pe muncă nici n-am dat vreun ban. Am stat degeaba an de an. Și ne-am îmbogățit rapid, căci am produs cu-acest partid morman peste morman!

Se simte dintr-o dată frînt. În fața pașei, la pămînt, își ploconește chipul tras și îi vorbește cu un glas ca din mormînt:

– Am fost nebun și-am cutezat să scot partidul la mezat. O, Luminate, nu-mi lua ce-am vrut să-ți vînd într-o dambla! Acum m-am vindecat!

Se-ncruntă pașa:

– Ești nebun? Și vrei pe procurori să-i pun să te despoaie-n fața mea și să te-aplece? N-aștepta s-o iei fără săpun! Vrei să te ardă pe mangal? Să-ți facă pajii sex oral? Nu e un tîrg, e un soroc. Ce dracu’, nu pricepi deloc? Doar n-ai vîndut vreun cal!

Nu ești doar tu, au mai venit. Și-n fața mea s-au fudulit că-mi dau partidul la preț bun: „Vreau, pașă, doar să mă răzbun!”. Așa s-au milogit. Vă țineți după mine toți să-mi vindeți un partid de hoți. Veniți pe rînd: ba turnători, ba securiști, ba infractori. O bandă de netoți.

Eu vă primesc, căci mi-e ușor să folosesc un procuror, să fac apel la icoglani, la colonei și căpitani. Nu sînt un amator. Mi-e simplu să ghicesc un jeg și am de unde să aleg. Puterea mea-i a celor mulți. Am securiști, corupți, inculți. Am un partid întreg. Dar un partid nu-mi e de-ajuns, cu încă unu-ar merge uns să cîrmuiesc acest popor și să rămîn nemuritor, etern și nepătruns.

În loc să chem un achingiu, te cruț. Acum ești încă viu.

Fii mîndru că te-a luat la rost un pașă neamț, cum n-a mai fost. Un pașă de Sibiu. Pornește, dar, în calea ta! Ai liber de la DNA. Mi-ai dat partidul, e al meu. Tu roagă-te la Dumnezeu și du-te-n p… mea!

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

19 comentarii

 1. #1

  Super poezie !Cand eram la scoala stiam El Zorab pe dinafara.Asta e mult mai tare !

 2. #2

  ce partid o fi?
  PSD-ul sau PNL-ul?
  Oricum sublim articolul

 3. #4

  Futere!!!

 4. #5

  Genial!!! Cu câta finețe Descrieți situația actuala! Bravoooo!!!

 5. #6

  D-le Buscu sunteti genial!!! Felicitari!! Nu cred ca poate cineva sa surprinda mai fin decat dvs situatia de acum. Sunt curios daca indrazneste cineva sa i-o recite sasului 😂

 6. #7

  Doamne!…
  Magistral!

 7. #8

  Eu mă uitam în telefon când a început recitarea așa că n-am înțeles prea bine:
  „La pașă vine un ciolac…”
  sau
  „La pașă vine un barnac…”
  ?
  (ambele variante mi se par valabile)

 8. #10

  LA PASA va veni GUVERNUL PULI 2
  Sa vezi mocirla si gunoi
  Sa_l vezi pe sas cum da 6-6
  Urland ca n-are porti la case!!!

 9. #11

  Fenomenal! Autorul ar merita un premiu NOBEL!

 10. #12

  Excelent, Doru! Multumesc!

 11. #13

  Pastișa este excelentă și merită difuzată și pe foi volante pentru tot boborul care nu are internet, trebuie lipită pe stîlpi și oriunde este o suprafață de lipit manifestul. Dar situația este atît de gravă încît se pune problema ca aceste năpîrci să fie trase în țeapă la propriu!

  • #14

   Subscriu !
   Stalpii sugerati de domnul Zarnescu sunt o solutie cheie pentru a invinge saracia si izolarea oamenilor fara internet ! Geniala solutie propusa si de Hervé Ryssen , de exemplu, care isi propaga scrierile in brosurele mici lasate in locuri publice, trenuri, tramvaie, scoli , restaurante etc !!!

   Totusi eu nu am vazut inca actele familiei din care se trage acest individ zis de toata lumea „sas”! isi ascunde actele prea bine ca sa nu fie ceva putred cu ele. Tarile de Jos sunt pline de protestanti d’astia disimulati care merg si la biserica fara sa creada o iota din ce fac. Impostura e scoala de viata a parazitilor de mii de ani !

   -Un comentator sas la Neuer Weg remarca faptul ca bolovanul nu vorbeste saseste in casa ci Blesch, adica o zborsitura de limba ‘saseasca’
   -Bolovanul e francmason in francmasoneria austriaca
   – Acest adept al lui Mammon si-a facut case mediind adoptii frauduloase de copii romani orfani , luand cadouri declarate adica a vandut copii, si a falsificat acte spre a-si insusi case fel de fel, ca un apucat!
   -Nevasta-sa, cu profilul ei emblematic de hiena cu genunchii vesnic dezveliti ca o baba suprasexuata, il injura la clasa pe Stefan cel Mare si pe Mihai Viteazul,
   De unde atata ura in mod specific pe romani ?!
   Este o ura patologica bazata neaparat pe exercitiul urii in intimitate -se inconjoara numai de reptile din tara si dinafara ……..
   Sa fie asta ‘sas’ sau e totusi un reptilian deghizat ?

   • #15

    Nu este nici o diferență între un sas și un reptilian deghizat. Totdeauna sașii au fost niște mizerabiii. Ei au tipărit scornelile despre Vlad Țepeș, care au ajuns la estropiatul Bram Stoker, autorul măgăriei Dracula. Iar idioții din țară au făcut din pretinsa proprietate a lui Vlad Țepeș Castelul Bran, punct turistic despre Dracula.
    Moarte trădătorilor!

 12. #16

  Cred că Pascha vede această arbeit nummer eins drept laudă.

 13. #17

  Este o creație DEMENȚIALĂ !! O doresc din fot sufletul pe Facebook. Se poate ?! Ar trebui tipărită și azvârlită din avion asupra României, nu numai a Bucureștiului ! Mă bucur din tot sufletul că nu ni s-au cărăbănit toți artiștii și acum avem dovada unuia adevărat și rămas printre noi !! Dă-i înainte prietene, că terenu-i viran rău de tot !

 14. #18

  O sa-l caut pe cel care l-a inspirat pe Bram Stoker . Chiar era sas ?

 15. #19

  Pentru simpatia mea fata de domnul Doru Buscu doresc un abonament la Ctavencii. Cum procedez?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint