Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Limbă dulce, cur viclean, caracter de est-german

De la „Ține, țațo, curu’ zvelt”, subversivul șlagăr pe care Maria Tănase l-a cîntat în timpul războiului la o petrecere dată de Manfred von Killinger, ambasadorului Germaniei la București, pînă la răspunsul președintelui Moldovei din anii ’90, care, întrebat dacă ține cu Ion Iliescu, a răspuns fără șovăire „Cu el ţîn!”, limba română nu a încetat să se joace de-a v-ați ascunselea cu subînțelesurile politice.

Pe Klaus Iohannis nu-l putem bănui de ambiguități lingvistice, nici că și-ar ține înțelesurile dedesubtul vorbelor sale rare.

El cînd se supără, ori ia bărbătește paltonul de coarne și-l azvîrle pe capotă, ori dă cu vizita oficială de pămînt, cum s-a întîmplat nu demult, cînd ucrainenii au încercat să le vîre cu anasîna elevilor români mai multe litere chirilice pe gît.

Nici cînd fu vorba de frații moldoveni, domnul Iohannis nu s-a dat jos de pe schiuri. Deși și-ar fi putut permite să intre călare pe tulumbă în Chișinău ca să stingă pălălaia, l-a pus dracul să recurgă la viclenii diplomatice, ticluind o scrisorică șovăielnică și mieroasă către domnii diriginți de la Bruxelles, recomandîndu-le să se poarte cu mănuși de catifea cu elevul neastîmpărat Plahotniuc, care o cam trage de codiță pe domnișoara Maia.

Tocmai el, care n-a reușit în propria-i țară să împace capra rîioasă a PSD-ului cu varza liberală umplută cu Rareș Bogdan, s-a găsit de la distanță să invite la pupat în Piață Independenței oligarhia cu maica Rusia. Formula „Limbă dulce, cur viclean, caracter de est-german” nu prea i s-a lipit de corp, fiindcă parastasul pe care l-a profețit el s-a transformat cît ai zice pește într-o adevărată nuntă pravoslavnică în clipa în care naș Putin a pus piciorul în prag. Plahotniuc s-a evaporat ca un gaz aerian, Dodon s-a metamorfozat în european sadea, iar Maia, în Plisețkaia. Nașul le-a fixat mirilor cununiile pe frunte, americanii i-au ținut trena miresii, iar doamna Merkel a aruncat fericită cu confetti în urma lor.

Ursul din Sibiu, nefiind invitat la nuntă, o să dea tîrcoale mai tîrziu pe la tomberoanele istoriei.

2 comentarii

  1. #1

    Maestre, daca iti aduci aminte, acum vreo 50 de ani circula un banc : Un tip era in fata unei carciumi si prin geam vede un barbat la o masa cu o sticla in mana, cu o duduie pe genunchi si in surdina se auzea o muzica.Aici e de mine, zice incantat.Dupa de intra, vede realitatea: sticla are gaura, duduia n-are iar muzica e de Gheorghe Danga. Aici suntem, si noi si moldovenii.

  2. #2

    Maestre am verificat pe net. Asa este, “Salta tato curu zvelt” s-a cantat si in America, de Maria Tanase. Bravos !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.