Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Mistrețul cu glonț de argint

Ca un mistreț care rîmă spre lanțul de trăgători, PSD își caută hrana politică. Are minte puțină, dar are, în schimb, pielea groasă, părul zburlit și greutatea celorlalți godaci din politică luați la un loc. Din rît îi izvorăsc încrederea și un grohăit de mulțumire, în timp ce colții mari și curbați, bătuți în argint, țin la respect hăitașii de la DNA. Cînd gonește prin codrii societății și ai economiei, PSD e de neoprit. Un animal politic de această mărime, cu strămoși din rasa porcilor sălbatici comuniști, nu poate fi doborît nici cu arma electorală și nici încolțit cu ogarii statului de drept, dar poate fi pus la pămînt de o bacterie. Boala guvernării nebune, izvorîtă din proasta alimentație cu idei, e o afecțiune a capului, care poate surpa din interior un organism politic cu aparență de fiară.

PSD a jucat prost în ianuarie și acum culege rezultatul. Premierul Grindeanu a fost pus să joace într-o piesă cu distribuție greșită, un fel de George Mihăiță în rolul lui Gerula. I s-a dat paltonul lui Dragnea, cu cinci numere mai mare, iar Grindeanu s-a cuibărit, cu tot cu miniștri, într-o mînecă. Au stat acolo, ca o familie de șoareci moleșiți de căldură, chițăind în gol și rozînd cusăturile planului nord-coreean, fericiți că scurgerea lunilor îi acomodează cu manualul de istorie. Multora li s-a întîmplat să fie miniștri așa cum i se întîmplă cuiva să fie prins la Peleș de blitz-ul unui turist japonez și să rămînă apoi, fără să știe, prizonier pe raftul cu fotografii înrămate al unei familii zîmbitoare din Osaka.

Majoritatea miniștrilor din cabinetul Grindeanu sînt oameni fără conținut politic, fără experiență în ceva semnificativ, provenind dintr-un val de tineri triști, cu tendință de îngrășare timpurie, cu ceasuri mai mari mari decît veniturile și cu aerul că au fost întrerupți din ceva important. Paradisul terestru promis de PSD în campanie nu poate fi dobîndit cu miniștri născuți prematur, obosiți din plecare și puși să evolueze în stres.

Din punctul ăsta de vedere, schimbarea garniturii Grindeanu are logică. Dacă PSD pierde ritmul măsurilor promise și se trezește la toamnă cu o explozie bugetară în rît, va avea de înfruntat nu doar alicele Opoziției, ci furcile și topoarele a milioane de gonaci, organizați pe categorii sociale. Mistrețul s-ar confrunta cu o guvernare sub asediu, lipsit de posibilitatea de a recupera, în imagine și bani, condițiile din decembrie 2016.

Dar schimbarea în sine, manevra tehnică luată ca atare, aduce PSD în bătaia puștii lui Iohannis. Președintele vînător abia s-a întors din biroul lui Trump și poate are chef să tragă. El poate refuza o propunere de premier, poate refuza două propuneri de premier, poate propune, la rîndul lui, pe cineva. O încleștare cu fiara social-democrată produce răni, e știut, dar, pe de altă parte, replicile în engleză de la White House îi pot da președintelui Iohannis o nouă evaluare de sine.

Dacă, printr-un lanț de întîmplări negre, PSD pierde guvernarea, Dragnea își încheie cariera politică. Partidul-mistreț n-ar putea ierta pe cineva care îi ia puterea din senin ca s-o dea învinșilor. Iar după plecarea lui Dragnea, PSD se poate desface liniștit în fracții subunitare, urmîndu-și destinul prin partide-godac, scurmînd pe potecile bătătorile de celelalte turme mici, pe care pădurarii statului de drept au presărat ghindă și lațuri.

Întîmplarea face, însă, ca pe țeava lui Iohannis să se afle un cartuș cu pulberea umedă. E praful total din Opoziție, de la PNL și USR, năpădit de igrasie și reumatism. Președintele Iohannis nu are la îndemînă o formulă politică pe care să-și rezeme carabina. Ca să tragi asupra PSD, ca să faci o alegere sigură între criză politică și vacanță la Miami, îți trebuie muniție de calibru mare. Iar Iohannis va alege odihna, fiindcă din cartușiera pe care i-a dat-o Hellvig îi lipsește glonțul de argint.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

1 comentariu

  1. #1

    nah, a raspuns Ponta: Dragnea a vrut să folosească UDMR ca „glonţ de argint”, dar şi l-a tras în propriul picior.
    stai sa vezi ca totul se darama cand Firea sare pe Dragnea. Soon, very soon.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint