Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Muieutică și adevăr

Pietroaiele care au zburat vineri seară spre jandarmi s-au întrupat dintr-un cuvînt. Așa a profețit domnul Liiceanu și așa s-a întîmplat. Revoluția a urmat, ascultătoare, drumul indicat de cele patru litere fondatoare, care au reușit să excite un filozof așa cum n-au reușit șaptezeci de ani de carte. Cînd cuvîntul a murit de epuizare, realitatea a luat ființă din cadavrul lui mediatic, așa cum ia ființă, din diafana crisalidă, fluturele cap-de-mort.

Muia a făcut turul României virtuale, a străbătut mahalaua trolilor de pe Internet și unitățile SRI din mass-media, a traversat aerul rarefiat al bibliotecii Humanitas și mintea ostenită a Opoziției, ca să poposească, în forma ei tăcută, pe buzele instigatoare ale președintelui Iohannis. Mitingul diasporei a început și s-a încheiat cu acestă incontinentă vorbă, unii venind cu ea pe plăcuțe, alții luînd-o cu ei acasă ca s-o întoarcă pe toate părțile, doar-doar or desluși, în simpla ei destrăbălare, tîlcurile urii și ale dezamăgirii.

Mitingul diasporei n-a fost cîtuși de puțin al românilor plecați. A fost al celor rămași cu buzele umflate după alegeri. Un miting la fel de legitim și de politic ca oricare altul, din seria celor care cer ceea ce nu pot primi, și adăpostit, de data asta, sub sloganul îngust, dar de efect, al emigrației economice. Poporul refugiat din fața sărăciei, care-și caută o identitate de supraviețuitor în Occident și pe care regimentul „Dezbină și stăpînește” din SRI încearcă să-l transforme într-un corp expediționar, n-are nimic în comun cu flăcările de vineri.

Sîmbătă a fost, să zicem, o manifestație fără SRI. Vineri, în schimb, a fost ediția cu. Cu SRI, fără SRI, cu SRI, fără SRI. Repetați asta cu voce tare un minut pe zi și se cheamă că avansați la înțelegerea limitelor libertății. Nu înseamnă că sîmbătă a fost totul pe civilie, dar organizatorii din pădure au eliminat brigăzile de ultrași și au păstrat în repertoriu doar armamentul de clasă B, adică manipularea prin rețele sociale, agitatorii de teren și falsele turnee de mobilizare externă, cu vectori din categoria Bot și Sandi Robinet.

E uimitor cît de repede ura devine prostie și mai ales invers, dacă sînt asigurate condițiile necesare. Oameni întregi la minte înnebunesc, intelectuali cu operă se simplifică dintr-o dată, cad pradă unei idei fixe și se lasă tîrîți de ea. Dispar nuanțele, dispare rațiunea, dispare informația, dispare simțul ridicolului. Cum dracu’ să crezi că fluturînd cuvîntul MUIE și aruncînd cu pietre în jandarmi poți întoarce lucrurile în favoarea ta?

Lupta se dă între incompetența legitimă, ajunsă la guvernare prin democrație, și nerăbdarea celor care au pierdut puterea asupra legilor. SRI joacă în a doua tabără, așa cum joacă și DNA, și o parte a judecătorilor, fiindcă și ei n-au cîștigat decît jumătatea prezidențială a alegerilor. Cu cine să ții: cu proștii sau cu securiștii?

În ciuda efortului de propagandă, MUIE s-a dovedit doar celălalt nume al lui Bot.
11 comentarii

 1. #1

  Aveam nevoie de articol ca să nu inebunesc. Prea multi urla agresiv MUIE și devin agresiv verbal când vine vorba despre subiect. Ceilalți refuza să zică ceva, nu știi dacă sunt scârbiți de tot sau sunt de parte cealaltă, dar se vede frica in a exprima ceva. Ceva orice, pentru că dacă nu aprobi MUIA … e clar că ești cu comuniștii, bolșevicii, etc. Dacă cumva au simțit în glasul tau că ai o îndoiala legat de acest mesaj mizerabil … pfaaai, ai pus-o! Sunt unul din cei puțini care mi-am exprimat părerea că e un circ urât și că violențele de la protest sunt și ele o mizerie și m-am lovit de aceleași explicații penibile (că muia e gura, nu înjurătură, că ăla avea dreptul să aibă muie la numar de mașină, etc) plus despre multe minciuni postate pe net și date la TV legat de proteste și poze! Mulți oameni cred in tot ce văd pe net și susțin acele prostii până la violență! Pur și simplu alegi să eviți subiectul, trăiești cu „muile” zburând in toate direcțiile și îți zici că e momentul sa pleci din tara asta că țigănia a acaparat totul! Îți iei copii și pleci naibii, poate sunt tari normale unde „muia” nu e in 90% din subiectele de la TV și de pe net.

 2. #2

  Vecine, exceptional. Mai ales ultimele cuvinte legate Bot si ca Klaus e cu muia pe buze. Excelent

 3. #3

  Săracii jandarmi, câte tre’ să îndure ei, câtă nedreptate. Ei care fac bine țării, mai bine decât profesorii și medicii… și mai cine vreți dvs.
  Așa se curăță „muea” cu bastonul peste muie!

 4. #4

  Este placut sa aflam ca inca mai exista si oameni care nu urla isteric la auzul unor cuvinte nepotrivite.
  Lumea s-a dat peste cap daca limbajul vulgar a devenit marca intelectualitatii.
  Cei care au dorit revolutie au mizat pe niste oameni falsi si foarte increzuti.

 5. #5

  dinescu se oftica ca scrii mai bine decit el..fii atent ca ti-o coace!

  • #6

   ”dinescu se oftica ca scrii mai bine decit el..fii atent ca ti-o coace!”
   Excelentă observație! Congrats! :))))

 6. #7

  Un articol bun, relativ obiectiv , echilibrat si impersonal. Si reactiile sunt pe masura. Cele mai multe tinand de rationamente de tipul CINE NU E CU NOI E IMPOTRIVA NOASTRA. Postarea lui Mn imi da speranta ca vom accede candva si la normalitate, fara grobianism si vulgaritati, Dar pana atunci, doar muieutica, maieutica si chilotareala….

 7. #8

  Jos comunismul din 89 a devenit MUIE?!! PoPulimea a protestat pentru dreptul la MUIE? Cam bizar pt un popor intolerant cu parada gay. Daca strigai Dragnea e gay luai pulane din plăcere?

 8. #9

  Stand așa și observând, ce vedem noi?
  Păi vedem în primul rând cum o mână invizibila scrie un cacat de articol despre Buscu, vezi doamne si-a tras teren. Apoi vedem cum o mana de netrebnici jegosi, prezenti pe site sub false identitati preiau si raspandesc informatia mincinoasa folosind-o drept argument impotriva autorului.
  Metoda este identica: s-a scris un articol de cacat despre Buscu, automat brigada postacii-SRI ne baga vrajeala ca i-a dat Firea teren, desi o logica minima elementara dovedeste ca Firea nu poate da terenuri nimaniu. Da pe brigada postacii a SRI nu o intereseaza. Dimpotriva, ea actioneaza dupa ce brigada media a SRI care a publicat un cacat de articol despre Buscu pe care ulterior brigada postaci a SRI o foloseste argument impotriva unui redactor incomod.
  Ce e interesant este ca aceste brigazi de imbecili au ramas in aceeasi logica invatata de la Basescu si ca in acelasi timp ei au ajutat-o pe Udrea sa scape.

 9. #10

  Exact @MarianApostolescu!
  Au ajutat-o pe Udrea sa scape pentru ca altfel Udrea ii infunda pe toti, incepand cu Basescu.
  Iar scenaritele astea sunt vechi, din 2005 le vedem, iar din 2006-7 s-au transformat prin politica de stat promovata de Basescu, politica de stat prin care domnul Basescu si-a arestat „dusmanii” politici, iar domnii din SRI au facut ce le pohtit pofta.
  Acum trebuie sa raspunda toti domnii astia!

 10. #11

  Stirea cu terenul de la primarie e o minciuna inventata de divizia presa a SRI. Uite in schimb o stire reala pentru trolii de pe aici: Liiceanu al vostru a primit cadou ditamai Editura Politica de la Petrica Romanu in 1991 si cu ea si-a facut averea ulterioara. Nu merita si el cele 4 litere ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.