Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Nu e fluviu cum e Nilul și-adevăr cum e delirul

Republica Moldova se află în stare de urgență de trei ani. Nu se terminase bine starea de urgență instituită ca urmare a pandemiei de coronavirus, că s-a instituit stare de urgență din cauza războiului din Ucraina.

Folosindu-se de prevederile actualei stări de urgență, care este prelungită periodic la cererea președintei Maia Sandu, în Moldova au fost interzise șase televiziuni. Erau dușmănoase și aservite Rusiei, evident. Tot prevederile stării de urgență, care sunt mereu adăugite și îmbunătățite, îngrădesc serios manifestațiile publice. În zilele lucrătoare nu mai este permisă desfășurarea de manifestații sau proteste care să blocheze drumurile publice sau accesul în instituții publice, iar în zilele nelucrătoare protestele de acest fel nu pot să dureze mai mult de patru ore.

Săptămâna trecută, adresându-se Parlamentului European, Volodimir Zelenski a spus că Ucraina deține informații clare despre un plan al Moscovei de destabilizare a Republicii Moldova. La scurtă vreme după această declarație, premierul Moldovei, Natalia Gavriliță, a fost pusă pe liber, în locul său fiind nominalizat Dorin Recean. Fost ministru de Interne și, în ultima vreme, consilier prezidențial pentru probleme de securitate, Recean este fosta verigă lipsă dintre instituțiile de forță din Moldova și îngrădirea democrației. Acum, că va prelua Guvernul, lanțul se întregește, iar securitatea devine primordială, despre democrație urmând să mai discutăm noi la o dată ce se va anunța ulterior.

Luni spre prânz, Maia Sandu s-a prezentat în fața presei și a poporului din Moldova, anunțând că a fost descoperit un vast plan de destabilizare a Moldovei, pus la cale de către ruși. Ceea ce a descris doamna Sandu seamănă cu planul unei lovituri de stat. Sunt acuzații extrem de grave, foarte serioase, care trebuie să provoace reacții rapide și foarte ferme. Dar înainte ca aceste acuzații să ducă la noi și noi îngrădiri ale drepturilor moldovenilor, mai trebuie ca ele să fie și dovedite.

Or, până în acest moment, nu s-a prezentat nici măcar o singură dovadă pe care să se sprijine acuzațiile făcute de Maia Sandu. Poate că președinta Moldovei pregătește o amplă expunere a dovezilor în Parlament sau poate că deja dovezile sunt pe drum spre redacțiile din întreaga lume. Să sperăm că așa este. Dar dacă nu este așa, dacă nu se vor prezenta probe solide pentru susținerea acuzațiilor făcute public, în fața presei și, prin live-urile de pe rețelele de socializare, a întregii lumi, înseamnă că am asistat la un moment de delir.

Maia Sandu vorbește despre „așa-zisa opoziție“. Nu este prima dată când folosește termenul. Practic, se pare că în Moldova nu există opoziție reală, ci doar „așa-zisă“ opoziție. În general, toată populația Moldovei o iubește pe Maia Sandu, este de acord cu măsurile luate de Guvernul Moldovei și vrea să sărbătorească prin aplauze și urale faptul că, la fel ca în multe alte țări europene, viața a devenit din ce în ce mai grea. Când 120% din populație te iubește, te adoră și te aprobă, este clar că restul sunt reprezentanții grupărilor criminale vândute Moscovei.

Numele Maiei Sandu a fost vehiculat recent ca nume al unui posibil viitor președinte al României. Este multă speranță în visul ăsta, speranță construită prin poze măiastre cu președinta care călătorește cu low-cost-ul și altele asemenea. Dar până când ne va prezenta programul său electoral pentru președinția României, Maia Sandu este mai mult decât datoare să prezinte, acum, date concrete, nume, dovezi.

Președinta Moldovei vorbește mereu, cu aparentă convingere, despre valorile europene și euro-atlantice, despre faptul că vrea ca Moldova să intre în UE. Numai că democrațiile solide aflate la vest sau chiar la est de Rusia se bazează pe un tip de responsabilitate pe care, deocamdată, nu-l întrezărim pe malul stâng al Prutului. Modelul spre care trebuie să tindă Maia Sandu trebuie să-l reprezinte modul în care funcționează Justiția și democrația în țările UE și NATO, nu minciunile spuse de Colin Powell la ONU în 2003 pentru a justifica invadarea Irakului.

Dar s-ar putea să exagerăm. Pentru că, așa cum ne-a spus și în scurta sa declarație de presă, informațiile doamnei Sandu vin direct de la Volodimir Zelenski. Dacă așa este, ne cerem scuze. Informațiile de la domnul Zelenski nu trebuie dovedite și nici verificate, ele fiind adevărate dincolo de orice.

Iertați-ne, vă rugăm, și, desigur, Slava! Multă Slava!

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

8 comentarii

 1. #1

  Pai, cand citesti ce-a declarat UK Defence Secretary Ben Wallace”I la BBC: ” If 97% of the Russian army is now committed to Ukraine, with an attrition rate very, very high, and potentially their combat effectiveness depleted by 40%, and nearly two thirds of their tanks destroyed or broken, that has a direct impact on the security of Europe.”, restul declaratiilor sunt scrisori de amor catre rusi. Adica, ne spune dl. ministru’, din cele 12.566 tancuri inventariate de catre GSP( site specializat pe militarie)- ale rusilor, au fost distruse 8377
  ( fata de cele „decat” f.o 3.200 contabilizate de catre UA!). Iar faptul ca 97 % din armata rusa e in UA, pare a creea o inghesuiala destul de mare de tancuri, rachete, nave, tunuri, MLRS-uri, APV-uri, helicoptere, drone, ca sa nu mai vorbim de cca. 2,5 mil trupeti ( din cere, totusi, „depleted” f’o 40%; adica, cca. 1 mil fata „decat” f’o 300.000 inventar UA)! Slava… Domnului Wallace, ca ne tine informati !

 2. #2

  Excelent articolul. Nu vi se pare ca pluteste perceptia ca se vrea cu tot dinadinsul impingerea Romaniei in acest razboi ?

 3. #3

  Nu sunt fan Soros sau alte chestii la moda care simplifica realitatea intrun mod reconfortant. Dar mai bine era, de dragul libertatii de expresie si audiatur altera pars sa stea autoritatile moldovenesti cu mainile in san cu o fatalista resemnare. Cand erau rusofilii la putere sau hotii (Ilan Sor e curat SOV) totul era ok?

  • #4

   a) Nu înțeleg de unde reiese din textul meu că era bine cu rusofilii la putere sau că e rău cu Maia Sandu;
   b) Altera pars s-a exprimat în declarație (nu conferință) de presă. Mai multe nu a dorit să ne spună;
   c) Nu știm ce au făcut autoritățile Republicii Moldova, că nu ni s-a spus. Nici împotriva căror persoane exact. Că un complot de amploarea celui enunțat presupune complici pe plan local, oameni pregătiți să preia puterea etc. De ce mia sunt ei liberi, dacă există dovezi împotriva lor?

   • #5

    @PAH,raspunsul e foarte clar in finalul aricolului pai daca a zis comediantul in kaki,mai nou maro, iata dovada. @Tautu, cum se numeste faptul cand anunti o iminenta lovitura de stat si nu actionezi in consecinta adica legati,judecati,condamnati ? Nu cumva ca stai cu mainile in san ? Resemnarea drobului de sare !

   • #6

    A o supune pe Maia Sandu testului turnesolului comparativ cu Irak este cu tot respectul deplasat. Dacă îl prindeau pe Colin Powell cu pisica in sac ce se întâmpla? Ocupa Sadam SUA? Stiu , amicus Plato…(deși Plato avea dreptate, nu Aristotel, filosof de curte pe lângă Filip II și Alexandru, dar expresia a rămas).

 4. #7

  Foarte tare ideea moldovenilor de a permite manifestatiile publice doar in zilele nelucratoare, insa ea ar merita dezvoltata cu urmatoarele reguli:
  Protestele vor avea loc in tarcuri special amenajate la o distanta de cel putin 50 km de institutiile guvernamentale, pe baza legitimatiei de protestatar emisa de jandarmerie in urma unui interviu realizat in dubele deplasate la locul manifestatiei. Se recomanda incheierea unei asigurari medicale, in prealabil. In vederea obtinerii legitimatiei solicitantul va prezenta un dosar cu sina, lista revendicarilor si a sloganurilor pe care intentioneaza sa le scandeze, adeverinta de vaccinare si adeverinta emisa de asociatia de locatari din care sa rezulte ca este un cetatean serios. Cei cu revendicari sociale vor prezenta in plus cupon de pensie sau fluturas de salariu.

 5. #8

  Neîmblânzita tara, Rusia, are memorie de elefant și un delir pe măsură. Coloana a cincea a devenit extrem de penibilă, rizibilă, vizibila.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint