Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

O, ce veste minunate!

bt

Ultraliberalul Macron s-a comportat ca un peștișor de acvariu dispus să facă ordine în ocean. Adică să-i scutească pe marii rechini de taxa pe pradă și să le mărească guvizilor impozitul pe viermuși.

S-a terminat basmul matusalemicilor președinți francezi, venerați pînă în buza gropii. A sosit ora politicienilor de cursă scurtă, sufocați încă din fașă cu biberonul iubirii de sine.

Mitul clasei de mijloc, care susține că e blatul tortului, crema cu fistic a societății capitaliste, s-a fleșcăit în cîteva zile, exact în cel mai parfumat bulevard al consumismului european: Champs-Élysées.

Terorizat de cutia de scrisori care îi scuipă zilnic în ochi mesajele creștine ale fiscului, francezul de rînd și-a dat jos revolta din pod și nu și-a mai tras tricoul cu Che Guevara pe piept, ci a recurs la cel mai ieftin accesoriu vestimentar: vesta galbenă împotriva gulerelor de blană.

Galbenul nu ca reflex al invidiei față de farmecul deșănțat al noii burghezii, ci, dimpotrivă, culoare a (re)nașterii prin gălbenuș și a ieșirii din adormire.

Pe meleagurile noastre nu există pericolul acestui fel de insurecție, pentru că nu mai avem nici clasă muncitoare, nici țărănime cu chef de muncă. Obligați să migreze ca berzele spre țările calde, i-au lăsat pe ajutorații sociali să se țină cu dinții de țîțele primăriilor transformate în scroafe cu purcei, spre liniștea politrucilor de ziua a șaptea.

E liniște la noi, pentru că neliniștiții noștri au plecat la Paris să învețe cum se leagă nodul frînghiei de gîtul colegilor occidentali ai lui Liviu Dragnea.

4 comentarii

 1. #1

  Nu cred ca Grenada are corespondent in Europa. Mai trebuie sa adaugați putina zeama de portocala ca sa digeram acest mutant securisto-mafiot…

 2. #2

  Maestre, ca de fiecare data sunteti un foarte bun observator; nu stiu ce solutii exista la aceste probleme.Probabil ca atat capitalismul cat si socialismul sunt deja depasite si trebuie sa apara alt sistem mai performant.Va fi forte greu pentru ca sunt tot felul de interese. Si poporul va fi – a cata oara ? generatie de sacrificiu.

 3. #3

  N.Clintitu,
  Capitalismul nu e depasit deloc. Inseamna munca, proprietate, individualitate, libertate, responsabilitate.
  Socialismul nu e depasit nici el. Pentru ca nu a dat roade niciodata. A dat doar mizerie si saracie.

 4. #4

  Ceva imi spune ca si pe la noi,conform traditiei pasoptiste.vor avea loc asemenea manifestari de simpatie,numai ca in loc de galben vestele vor avea culoarea rosie si vor aparea taman cand dom.prezident va sosi la locul faptei calare pe bicicleta in vestita sa geaca de aceeasi culoare,insotit pe ici pe colo de cateva caschete galbene ,pentru derutarea adversarului…Pentru schimb de experienta,au fost trimisi la Paris botul lui Malin,piromanul Dide ,vopsitorul ala neam cu Ceausescu si alti chichirai inarmati cu puscoace de jucarie…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.