Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

O dramă liberală cu un naționalist de operetă

bt

Ca un proxenet grijuliu care încearcă să-și mărite protejata obosită căzînd la învoială cu clientul, domnul Ludovic Orban i-a luat pentru a doua oară Partidului Liberal rochie de mireasă de la second hand.

După mirele eșuat Marian Munteanu, dădu în sfîrșit peste alt ginerică amirosind a nucă verde: gingașul naționalist de operetă Rareș Bogdan.

Ca mai toți ardelenii de pripas care vin indignați la București cu căciulili de oaie pă frunte și sfîrșesc precum miticii, cu batistuță de mătăsică în buzunarul de la piept, Rareș pare să n-aibă prejudecăți etnice de vreme ce, după ce-a colecționat în batistă mucii lui Ioan Niculae, i-a dat-o în folosință și lui Mohammad Murad.

Așa cum sistemul nostru de sănătate a-nceput să funcționeze abia după ce Raed Arafat a coborît cu hîrzobul din cer, și bolnăviciosul litoral romînesc pare că și-a găsit felcerul în persoana domnului Murad.

Ce nu înțelegem noi e balansul sfintei indignări a lui Rareș Bogdan, căruia, panicat că secuii au oarece pretenții la Ținutul Secuiesc, nu-i fuge nisipul de sub picioare că un libanez a ocupat țărmul Mării Negre nu cu iataganul, ci cu arginții și talentul negustoresc al rasei sale.

Pe de altă parte, dragostea cu năbădăi a clujeanului dezrădăcinat pentru singurul sas care, rămas orfan după ce Nea Nicu i-a vîndut părinții în RFG, s-a ținut cu dinții de casele strămoșilor uitați, e explicabilă numai în măsura în care ignorăm faptul că față de Kelemen Hunor, ce nu și-a plantat părinții la Budapesta, nu are aceeași fierbințeală sufletească.

Poate că liberalismul îl va vindeca pe Rareș Bogdan de ungurita cronică. Nu știm însă cînd se va vindeca liberalismul românesc de șmecheria de a-și lua din cînd în cînd drept vîrf de lance cîte un muțunache de cauciuc.

2 comentarii

  1. #1

    Acum ca mi-a deschis Maestrul ochii prin concluzia articolului, observ o asemanare socanta a personajului cu un breloc in forma de Minion.

  2. #2

    Chapeau, maestre!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.